Wehkamp primeur met videochat

14 december 2005, 14:04

Wehkamp primeur met videochatDe Wehkampklant krijgt nu ook de medewerkers van de klantenservice in beeld via Wehkamp Live. Wehkamp is hiermee de eerste in Nederland.

Na het intikken van naam, klantnummer en telefoonnummer op de wehkamp live pagina belt Wehkamp de klant en verschijnt de medewerker scherp in beeld op de site (ik heb dit plaatje vanwege privacy redenen maar een beetje ‘geblurred’). Een eventuele webcam van de consument wordt dus niet gebruikt.

Wehkamp is de eerste met videochat in Nederland. Volgens Maurits Hoefnagels, development manager van Wehkamp, is het doel van deze videochat om ervaring op te doen. ‘Wehkamp neemt een voorbeeld aan fysieke retailers, daar kunnen we nog veel van leren. Persoonlijk contact is daar een onderdeel van. Vooralsnog zijn de klanten zonder uitzondering wildenthousiast. Ze vinden het fantastisch’, aldus Hoefnagels. Ook de tekstuele chatsessies van Wehkamp zijn druk bezocht, tot zo’n 1000 chatsessies per week.

De kosten van een dergelijk experiment zijn laag te noemen. Volgens Hoefnagels bedragen de kosten van een dergelijke videochat een paar duizend euro. In het verleden heeft Wehkamp ook al grote bereidheid getoond om experimenten te doen. Zo was zij al heel vroeg op het Web aanwezig, experimenteerde zij met Wehkamp TV en met i-mode.

In het algemeen zullen merken eenvoudige transacties steeds vaker via het web of IVR afhandelen en complere vragen via experts. Deze experts krijgen we steeds vaker in beeld. Straks ook haarscherp. Nu krijgen we nog een ‘bovenaanzicht’, omdat de camera bovenop de monitor is bevestigd, maar over enkele jaren kijken we elkaar recht aan. Nu zien we nog een raam op de achtergrond. Maar straks verschijnt de medewerker in een volledig ‘branded’ omgeving (die kunstmatig is aangebracht zoals bij opnames van nieuws op TV nu al gebeurd), of mogen we zelf de achtergrond kiezen. Mijn eerdere posting over de

Logitech Quickcam Fusion liet al zien wat consumenten nu al kunnen. En het gespreksonderwerp wordt straks grafisch ondersteund. Zo kijken we straks bijvoorbeeld naar de dezelfde productpagina’s. M’n eerdere posting over de Encarta buddy laat zien dat nu al mogelijk is. Of nog beter: we zitten op een website, zien daar een interessant product, klikken op IM This en starten de dialoog met het merk dat ons hierbij kan adviseren. De ontwikkelingen op dit gebied staan absoluut pas aan het begin.

Er zijn zo geweldig veel mogelijkheden voor experimenten met chat, met MSN Messenger of in sites. Wehkamp experimenteert hiermee en ik vind dit geweldig (zie ook posting op mensmerk.nl).

Erwin van Lun
Futurist and Angular Engineer bij Your Future Is Now!

Futurist Erwin van Lun startte op MarketingFacts in 2005, direct na publicatie van zijn boek "Van Massamerk naar Mensmerk" dat toen een nominatie kreeg voor de Marketing Literatuur Prijs. Het boek beschreef de toestand van media, marketing en merken in de toekomst van 2015 en Erwin volgde de ontwikkelingen in de eerste jaren op de voet. Nu blijkt dat zijn voorspellingen waarheid zijn geworden helpt hij mensen om zélf de toekomst trefzeker te voorspellen en heeft hij zijn voorspellingen voor 2020, 2030 en 2050 al weer klaar voor publicatie in het boek 'Utopia Manifesto 2050'. In 2009 stortte Erwin zich helemaal op Chatbots.org (http://www.chatbots.org), zijn wereldwijde industry portal op het gebied van intelligente kunstmatige karakters en in 2015 sloot hij zich aan bij het Bemer netwerk (http://yourfuture.bemergroup/nl) om mensen te helpen zichzelf te resetten: gezond, vitaal en creatief: helemaal klaar voor de toekomst! In 2017 zag hij de bezoekersaantallen van Chatbots.org weer flink stijgen en besloot dat het tijd werd voor de terugkeer naar het prachtige veld van humanlike AI.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Raedts

  Wat een goede ontwikkeling.

  Wehkamp signaleert scherp dat klanten persoonlijk contact op prijs stellen. Dat werkt vertrouwen en bevordert de verkoop.

  Ik ben benieuwd naar de resultaten.


  15 december 2005 om 09:16
  piet

  Shop.nl had dit al een jaar of 5 geleden.


  15 december 2005 om 09:19
  Jeroen

  Ik kan jullie vertellen dat er nog meer (heel grote) bedrijven in Nederland bezig zijn met pilots op dit gebied.

  Ze gebruiken het om zich weer “dichterbij” de klant te zetten op die momenten waar dat nodig is om de klant aan zich te binden of om een verkoop te accelereren.


  20 december 2005 om 10:31
  www.koopmetjehart.nl

  Erwin,

  Dit is inderdaad zoals het zou moeten! Veel webwinkeliers verwachten nog steeds dat hun site zo goed is dat bezoekers hun weg wel weten te vinden…in de praktijk is dat natuurlijk niet zo! Niet voor niets haakt nog steeds meer dan 90% af in het proces van website bezoeken naar kopen product/dienst. In de gewone winkel wordt je toch ook gevraagd of je geholpen wilt worden?

  Piet heeft trouwens ook gelijk…het is geen primeur, die had shop.nl al jaren geleden. Goed voorbeeld doet goed volgen!


  23 december 2005 om 09:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!