Wat is de invloed van Google AdWords (SEA) op organische rankings (SEO)?

31 januari 2018, 10:00

Het eerste dat je leert als beginnend marketeer is dat er binnen Google twee grootmachten zijn: SEO en SEA. Op het eerste oog lijken deze als Yin en Yang – bij SEA koop je je in, terwijl je je plek binnen de organische rankings moet ‘verdienen’ – maar toch staan de twee nauwer in verband met elkaar dan je zou denken. Zo heeft het investeren in Google AdWords meer voordelen voor SEO dan je in eerste instantie zou denken. Wat is dus de invloed van Google AdWords op jouw organische ranking?

Verhoogd exposure

Allereerst heeft het investeren in AdWords diverse voordelen voor de exposure van je website. Als je zowel op een advertentieplek, als op een organische plek te zien bent, kom je twee keer in beeld. Dit maakt de kans om bezoekers aan te trekken een stuk groter dan wanneer je alleen een organische plek hebt.

Twijfelaars aanpakken

Binnen Google heb je twee soort mensen: de doeners en de twijfelaars. Allereerst zijn er de doeners. Zij zien een zoekresultaat dat bevalt en bezoeken direct die website. De twijfelaars daarentegen zijn niet zo zeker van hun zaak. Vaak scrollen zij heen en weer over de eerste pagina van Google om na enkele seconden twijfelen het resultaat dat het meest aanspreekt aan te klikken. Het hebben van een extra advertentie op een relevant zoekwoord kan de twijfelaars net dit laatste zetje geven.

Wanneer je een zoekterm intikt op Google, komen direct bovenaan de advertenties te staan. Je zal er misschien niet altijd op klikken, maar het is wel het eerste resultaat waar het oog op valt. Dit werkt door in het onbewuste. Als je vervolgens verder scrollt, valt het oog weer op een zoekresultaat van dat bedrijf, maar nu organisch. Je hebt de naam al eerder voorbij zien komen, waardoor het vertrouwder voelt dan de andere resultaten. Je klikt deze dan ook aan.

Zo blijkt dus dat je om meer bezoekers aan te trekken, niet altijd hogere posities hoeft te bemachtigen. Het hebben van een betaalde zoekopdracht kan je namelijk indirect ook meer bezoekers opleveren. De vraag is alleen of dit kleine voordeel de investering in een advertentie waard is. Wel heb je kans dat het een sneeuwbaleffect in gang zet, zoals je hieronder kunt lezen.

Verhoogde CTR

Dit is eigenlijk een gevolg van het fenomeen dat ik hierboven heb geschreven. Door een extra advertentie te hebben, vergroot je de kans dat mensen voor jou kiezen. Dit levert niet alleen direct meer bezoekers op, maar het zorgt ook voor een verhoogde click through rate (CTR).

De CTR van een bepaalde website op een bepaald zoekresultaat heeft een direct effect op de ranking van die website en van die specifieke pagina. Google beoordeelt namelijk of websites interessant zijn of niet. Per positie is er een gemiddeld percentage van de mensen die dat zoekresultaat aanklikt. Dit kan bijvoorbeeld 38% op plek 1 zijn, 21% op plek 2, 13% op plek 3, et cetera (dit is maar een voorbeeld en het verschilt van de daadwerkelijke percentages). Wanneer jij op plek 3 staat, maar een relatief hoge CTR voor die positie hebt, is dit een indicator voor Google dat hetgeen er te zien is blijkbaar interessant is. De kans is dan ook groot dat ze je een plekje hoger zullen zetten, mits deze trend zich voortzet.

Een hogere positie levert weer meer bezoekers op. De kans is groot dat deze bezoekers niet maar één keer op jouw website komen, maar dat deze later terugkomen. Of ze typen jouw bedrijfsnaam in (zie ‘branded searches’ hieronder), of ze typen opnieuw de zoekterm in, om vervolgens jouw webpagina weer aan te klikken. Dit levert weer een relatief hoge CTR op, enzovoort.

Meer autoriteit

Wanneer je Google AdWords combineert met SEO, heeft dit ook gevolgen voor de autoriteit van jouw website. Autoriteit is één van de belangrijkste begrippen binnen SEO. Het is niet voor niets dat het grootste gedeelte van de optimalisatie van een website gaat zitten in het genereren van waardevolle links. Autoriteit is de voornaamste manier van Google om uit te drukken hoe belangrijk jij bent binnen jouw vakgebied/niche.

Alle extra bezoekers die jouw website aantrekt, staan niet stil en ondernemen regelmatig actie. Deze acties zorgen weer voor een verhoogde autoriteit.

Links, mentions, shares etc.

Allereerst het overduidelijke: links, mentions, shares en meer. Wanneer je zeker weet dat je interessante, deelbare content hebt, kun je het bereik hiervan vergroten door te adverteren via Google AdWords (of natuurlijk een ander platform). Het hogere bereik van deze pagina’s zorgt dat meer mensen naar deze pagina verwijzen, dat ze het bericht delen op social media, of dat ze het in het algemeen over jou hebben.

Al deze acties zorgen voor een grotere autoriteit. Dit levert jou, mits de rest van de omstandigheden hetzelfde blijven, een grote kans op een verhoogde ranking van jouw pagina’s in Google op.

Branded searches en direct visits

Zoals ik net al aangaf, is autoriteit een zeer belangrijke rankingfactor voor Google. Deze zogeheten autoriteit gaat alleen verder dan enkel ‘linkjuice’ en activiteit op social media. Het gaat Google er namelijk alleen om of een website belangrijk is of niet. En het heeft meerdere troeven in handen om dit te achterhalen.

Wanneer je veel investeert in Google AdWords, trek je veel extra bezoekers aan en vergroot je het bereik van jouw website flink. Wanneer men eenmaal weet dat jij een bepaalde dienst of een bepaald product biedt en ze zijn hier tevreden over, hoeven ze niet meer via een bepaalde zoekterm in Google te zoeken; of ze tikken jouw bedrijfsnaam in op Google (branded searches), of ze bezoeken jouw website direct (direct visits). En laat dit nu net een belangrijke indicator zijn van Google om de autoriteit van een website te bepalen.

Als er elke maand honderden mensen een website direct bezoeken, of wanneer er honderden mensen dezelfde bedrijfsnaam intoetsen op Google, zegt dit iets over hoe belangrijk deze website is. Wanneer de ‘linkjuice’ en de content op een website vergelijkbaar zijn, kan dit net het verschil maken voor Google om jou boven je concurrentie te plaatsen.

Conclusie: alleen indirecte invloed

Al met al heeft investeren in Google AdWords genoeg voordelen voor SEO. Zo levert het een hogere naamsbekendheid, meer autoriteit en een hogere CTR op, die allen kunnen zorgen voor een hogere ranking in Google. Echter zijn dit wel allemaal indirecte invloeden; meer investeren in Google AdWords en een hoge organische positie in de zoekresultaten hebben geen direct verband met elkaar.

Bovendien is investeren in Google AdWords om een hogere organische positie te bereiken niet alleen omslachtig, ook heb je allesbehalve zekerheid dat de investering wordt terugverdiend. Je kunt wel tegelijkertijd tijd en geld in beide onderdelen steken, maar dan moet er wel een zeer goede strategie achter zitten.

Pim Broekstra
SEO Specialist bij SAM Online Marketing

Fervent 'SEO-er' sinds 2014. De fijne kneepjes van het vak geleerd bij SAM Online Marketing en sinds 2022 werkzaam als als SEO specialist bij online uitgever V2C2, bekend van onder andere VakantieDealz, BlackFridayDealz enStudentenWegwijzer. Altijd al een fascinatie gehad voor copywriting en de psychologie achter marketing.

Categorie
Tags
sea, seo,

9 Reacties

  Sjoerd

  “Al met al heeft investeren in Google AdWords genoeg voordelen voor SEO. Zo levert het een hogere naamsbekendheid, meer autoriteit en een hogere CTR op, die allen kunnen zorgen voor een hogere ranking in Google. Echter zijn dit wel allemaal indirecte invloeden; meer investeren in Google AdWords en een hoge organische positie in de zoekresultaten hebben geen direct verband met elkaar.” Uh, eerst zeg je dat het kan zorgen voor een hogere ranking en daarna haal je die stelling weer onderuit?

  Meerdere posities kunnen elkaar inderdaad versterken. Maar in geen enkel geval betekent het meer verkeer inkopen via Adwords (of ieder kanaal) dat je een betere positie zult krijgen binnen de organische resultaten. Je kunt dus ook geen autoriteit inkopen zoals je toch impliceert hierboven (waardoor Adwords dus wel direct een positief effect zou hebben op je SEO inspanningen) Sorry, maar het is een beetje een suggestief verhaal.


  31 januari 2018 om 16:03
  Ruurd Heijting

  Helaas is mijn ervaring precies tegenovergesteld: SEA heeft een slechte invloed op SEO.

  Wij hebben in verschillende periodes met en zonder SEA geopereerd en in de maanden waarin we SEA aan hadden staan, was een duidelijke dip te zien in onze SEO bezoeken. Dat betekent dus eigenlijk dat we voor een deel van het verkeer dat normaal via SEO kwam ineens betaalden via SEA. Onze ranking is in die periodes met SEA nauwelijks verbeterd.

  Misschien geldt dit alleen voor onze sector (financiële diensten), maar lijkt me wel een factor om rekening mee te houden, zeker als je SEO nu goed functioneert.


  31 januari 2018 om 16:17
  Pim Broekstra

  Hoi Sjoerd,

  Wat vervelend dat de conclusie niet helemaal op jou overkomt. Ik heb namelijk expliciet het verschil duidelijk proberen te maken. Het veel adverteren in AdWords heeft namelijk diverse indirecte voordelen, die weer als gevolg positiever waardes voor Google kunnen hebben. Echter is dit INdirect en heeft, zoals je zelf al zegt, advertentieruimte inkopen geen directe invloed op jouw ranking in de zoekmachine.

  Wel heb je er gelijk in dat het suggestief is. Ik schets enkel mogelijke scenario’s; er is geen zekerheid dat deze ook daadwerkelijk voorkomen.


  31 januari 2018 om 16:19
  Annelies Verhelst

  Nog los van dat het wat rammelt over de suggestie dat SEA wel of niet bijdraagt, gaat dit sowieso voor mobiel niet op. We zien alleen maar dalende ctr op mobiel voor organische resultaten, als er AdWords op ingekocht is. En dat komt omdat je bij populaire en vooral buyer intended zoekopdrachten te maken met featured snippets, advertenties, shopping feeds en nog meer extra’s voordat je eindelijk bij organische resultaten aankomt. Volgende keer daarover?


  31 januari 2018 om 18:18
  Alex

  Als er al op je bedrijfsnaam gezocht wordt op Google komt de Adwords capmagne alsnog bovenaan te staan. 9 van de 10 keer zullen de mensen op de Adwords campagne klikken, terwijl jou website eigenlijk direct op plaats 1 komt. Is het mogelijk om Adwords uit te zetten wanneer er al op je naam wordt gezocht om zo onnodige kosten te voorkomen?


  1 februari 2018 om 07:31
  Nancy

  Ik ben fulltime bezig met SEO en SEA en dit artikel is je reinste onzin. Onervaren mensen mensen gaan wel degelijk de indruk krijgen dat ze Adwords (SEA) moeten inkopen om hun SEO te verbeteren. Je organische rankings gaan NIET verhogen omdat je SEA inkoopt.

  Enkel deze zin in het artikel is belangrijk, geef dan eerder ook geen indruk dat dit wél het geval is:

  “meer investeren in Google AdWords en een hoge organische positie in de zoekresultaten hebben geen direct verband met elkaar.”


  6 februari 2018 om 09:26
  Koert van Eerten

  Ik heb dezelfde ervaring: SEA gaat ten koste van organische resultaten. Logisch: mensen klikken of op de één of op de ander en niet op beiden. Meer conclusies zijn mogelijk. Bijv. de Adwords advertenties spreken meer aan dan de snippets van de organische resultaten. Je zou dan eens kritisch kunnen kijken naar je titles en SEO-teksten. Als je zonder Adwords ook goede resultaten hebt klikken mensen toch op het resultaat omdat het beter is dan de alternatieven van concurrenten. Maar niet per se beter dan jouw eigen Adwords advertenties. Er is dus wel degelijk een directe relatie.


  23 januari 2019 om 08:15
  Александр

  Hello, we will buy dearly from you or your clients, old Google AdWords accounts with a history of spending, it is possible even with debts.

  Our contacts for communication: Telegram: @Sparrow_Marketing or write to vipbace@gmail.com


  17 december 2020 om 12:32
  Andries

  Heeft Google Adsence invloed op de ranking in Google? M.a.w. wanneer we geen Google advertenties meer op onze site plaatsen, gaat de ranking dan naar beneden?


  21 december 2021 om 20:06

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!