Waar je op moet letten als je een fotograaf kiest

5 januari 2021, 14:00

Hoe besluit je welke fotograaf het meest geschikt is voor de klus die je in gedachten hebt? De meest geschikte fotograaf kiezen begint met het vergelijken van portfolio’s. Maar waar moet je op letten? En wat maakt een fotograaf de juiste voor jouw fotografie-opdracht?

Meestal is het gemakkelijk en snel te zien of een foto goed is. Onnodig ‘blurry’ of bewogen, overbelicht of juist te donker – dit valt meteen op. Belangrijker is het om te kijken of een portfolio met voorbeeldfoto’s redelijk aansluit bij jouw wensen, als potentiële opdrachtgever. Maar hoe doe je dit? In dit artikel geef ik als fotograaf graag een aantal tips die jou kunnen helpen bij het vinden van een passende fotograaf.

Hoe divers is een portfolio?

Sommige fotografen zijn echte specialisten. Zij beperken zich tot een bepaald onderwerp of thema. Sluit deze specialisatie aan bij jouw fotografie-opdracht? Wellicht zoek je specifiek een fotograaf die ervaring heeft met installatietechniekfotografie. Dan helpt het als een fotograaf daar al ervaring mee heeft.

Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat een fotograaf met ervaring binnen de installatietechniek geen goede portretfoto’s kan maken, maar als je geen enkele portretfotografie terugvindt in haar/zijn portfolio, neem je wel een – wellicht onnodig – extra risico. Diversiteit in een portfolio is zeker niet slecht, aangezien er zeer goede allrounders zijn. Zolang ze goede foto’s hebben gemaakt binnen het vakgebied waar je naar opzoek bent.

Geschikt of juist ongeschikt?

Stel, je bent druk bezig om de portfolio’s van diverse fotografen te bekijken. Je hebt meerderen gevonden die zich (mede) gespecialiseerd hebben in hetgeen je zoekt. Hoe ontdek je dan welke fotograaf de beste match is voor jouw opdracht?

Als je een aantal foto’s op iemands portfoliopagina aantreft die aan lijken te sluiten bij je wensen, maakt dat die fotograaf dan geschikt? Of is hij juist ongeschikt als je op diezelfde pagina een paar beelden aantreft die helemaal niet aansluiten bij jouw gedachten en wensen?

Ten eerste is het goed om te weten dat beroepsfotografen de stijl van fotografie vaak kunnen aanpassen aan de wensen van de klant. Zo is een fotograaf die voornamelijk foto’s maakt met bewegingsonscherpte vast ook in staat om scherpe foto’s te maken. Geef in dit geval wel duidelijk aan in een fotografiebriefing dat je niet van bewegingsonscherpte houdt.

Ten tweede helpt het te beseffen dat een portfolio onderhevig is aan de keuzes van een fotograaf. Zo kies ik bij het afronden van een opdracht een paar foto’s uit voor mijn portfolio’s. Het zou kunnen dat die foto’s niet perfect aansluiten bij je fotografiewensen. Andere foto’s uit dezelfde shoot, die ik niet online plaats, doen dat misschien wel.

Beoordeling van een portfolio

Zodra je veel mooie foto’s tegenkomt binnen een bepaald portfolio, is de kans groot dat deze fotograaf ook voor jouw gewenste doel mooie foto’s kan maken, die goed aansluiten bij je wensen. Maar besef wel goed dat de kans niet groot is dat de ideale foto al in haar/zijn portfolio staat. Het is veel waarschijnlijker dat een fotograaf aan de hand van jouw specifieke briefing en voorbeeld foto’s met de ideale plaatjes komt.

Bij het beoordelen van een portfolio moet je er dus rekening mee houden dat die foto’s niet voor jullie zijn gemaakt. De kans is groot dat foto’s op zo’n portfoliopagina gemaakt zijn voor een opdrachtgever die wellicht hele andere wensen had voor de foto’s. Als je de fotografiebriefing van die foto’s niet kent, kun je ook niet beoordelen of de foto’s voldoen aan die briefing. Uiteindelijk kan alleen een opdrachtgever dat.

Een succesvolle fotoshoot

Het belang van een goede fotografiebriefing kan groot zijn: het helpt de fotograaf als je een duidelijke briefing samenstelt, het liefst met voorbeelden van foto’s die je passend vindt. Hoe je dat doet, kun je in dit blog lezen: een goede fotografie briefing maken.

Daarbij helpt het ook om foto’s te laten zien die je juist niet passend vindt, vooral als je daarbij duidelijk kunt aangeven waarom je dergelijke foto’s wel of niet goed vindt passen. Een goede beroepsfotograaf kan aan de hand van een voorbeeldfoto redelijk nauwkeurig bepalen hoe een foto is gemaakt en welke apparatuur daarvoor nodig is. Ook kan hij je uitleggen in hoeverre jouw droombeeld werkelijkheid kan worden, en of het überhaupt geschikt is voor het door jou beoogde doel.

Vertrouwen in een fotograaf?

De kwaliteit van een portfolio is belangrijk maar niet heiligmakend. Vanzelfsprekend zijn de foto’s die een beroepsfotograaf op zijn of haar website laat zien mooi.

De kwaliteit van een portfolio is belangrijk maar niet heiligmakend

Maar staar je niet alleen blind op een website, kijk ook naar de persoon zelf. Het is ook belangrijk dat je een fotograaf kunt vertrouwen en dat hij/zij professioneel overkomt. Ook is het vaak handig dat een fotograaf snel en duidelijk communiceert. Zeker als je van plan bent die fotograaf naar een klant te sturen voor een klantverhaalfotoreportage. Of als je een dag medewerkers laat fotografen. Wil je graag dat een fotograaf wat betreft marketing kan meedenken en adviseren? Kies dan een fotograaf die ervaring heeft met marcom en qua niveau past bij dat wat jullie vragen.

Hoe betrouwbaar komt een fotograaf over? Heeft hij/zij goed werk voor gerenommeerde partijen verricht? Hoe lang is de fotograaf al beroepsfotograaf? Wordt een mobiel nummer meestal opgenomen of krijg je vier van de vijf keer een voicemail? Als je bijvoorbeeld twee of drie fotografen een mail stuurt, kun je kijken wie er snel en goed reageert. Als je na drie dagen nog geen reply op een mail hebt kun je je ook afvragen of je met een dergelijke partij wilt werken.

Offertes opvragen

Heb je een aantal fotografen gevonden die mooie foto’s kunnen maken? Met de specialisatie die je zoekt? En die goed en snel communiceren? Dan is het tijd om offertes aan te vragen. Het is handig om een budget voor fotografie aan te passen aan die offertes. Dus niet eerst een budget bedenken om daar vervolgens fotografen bij te zoeken. Hoe beter een fotograaf is, hoe meer die zal vasthouden aan tarieven die gezond zijn voor freelance fotografen. Een gemiddeld uurtarief van een beroepsfotograaf zal waarschijnlijk ergens tussen de 70 en 110 euro (exclusief btw) liggen. Of een fotograaf je vertrouwen geniet kun je uiteindelijk het beste zelf bepalen. Als je gevoel zegt dat het niet goed zit, luister daar dan ook naar – ongeacht hoe flashy en prachtig het portfolio is.

Kijk dus verder dan alleen dat wat een fotograaf je laat zien op een website. Al kost het doorspitten van portfolio’s en het opvragen van informatie naar je gevoel te veel tijd: doe het! Achteraf zul je jezelf dankbaar zijn.

Foto’s: Wilmar Dik

beroepsfotograaf en cameraman ben ik sinds 2008. Ook schrijf ik regelmatig over fotografie. Om mijn werk te laten zien heb ik diverse websites. Bekijk mijn foto’s en films op: https://www.reclamebeeld.nl -bedrijfsfotografie https://mensen.photo/ - portretfotografie https://tasfilms.nl – bedrijfsfilms https://www.wilmardik.nl – Mijn fotografie stijl https://www.beeldvoorarbeidsmarktcommunicatie.nl/ - fotografie en film voor de arbeidsmarktcommunicatie.

Categorie

4 Reacties

    Johan

    Waarom houdt die man die Rolleiflex so knullig vast? Dat diskwalificeert voor mij meteen het artikel.


    9 januari 2021 om 13:21

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!