Volkswagen tegen online kortingsverkoop

Volkswagen tegen online kortingsverkoop
, Upstream
@marcoderksen

Een van de grootste Duitse postorderbedrijven wil via haar website een korting van 10 procent geven op de nieuwe Golf. Dat plan is in slechte aarde gevallen bij Volkswagen en haar dealers.

Europa’s grootste autofabrikant overweegt juridische stappen om de online kortingsverkoop te verhinderen. Een woordvoerder van Volkswagen liet persbureau Reuters weten dat het nagaat of de praktijk onwettig is.

De postorder-afdeling van de KarstadtQuelle-groep maakte zondag bekend dat het van plan is op haar website tien procent korting te geven op de nieuwe Volkswagen Golf V. Daarvoor werkt het samen met de partner Carplus.

Volkswagen ziet reden voor een rechtszaak als Quelle zich voordoet als een ‘echte’ autodealer. Als het slechts een bemiddelaar is voor de verkoop van nieuwe auto’s, zou het wel mogen. Volgens de EU-regels mogen Europese VW-dealers geen nieuwe auto’s verkopen aan distributeurs die daarvoor vooraf geen toestemming hebben gekregen.

Carplus beweert contracten te hebben met het tientallen VW-dealers. Het bedrijf met twintig medewerkers zegt geen enkele regel te breken door deel te nemen aan de Quelle-actie, omdat de autodealers namelijk geen nieuwe auto’s verkopen aan het bedrijf zelf, dat slechts zegt te handelen als een soort tussenpersoon.

Een consument bestelt voor een afgesproken prijs een auto via Carplus bij een van de samenwerkende dealers. Die verkoopt de wagen vervolgens rechtstreeks aan de klant. Dat is wat Carplus betreft legaal. Ook Quelle ziet geen juridische problemen. Volkswagen verkoopt zelf geen nieuwe wagens aan Quelle.

Duitse VW-dealers zien de bui al hangen en vrezen klanten die komen vragen om 10 procent korting. “Ik kan me niet voorstellen hoe Quelle nieuwe auto’s wil verkopen zonder de EU-wet te breken,” zei de president van de vereniging van VW-dealers maandag in de Duitse media.

Bovendien zullen de dealers wel erg weinig verdienen als ze 10 procent korting gaan geven, voorspelde hij. Volkswagen-dealers die aan Quelle of Carplus verkopen nemen volgens hem verder een groot risisco hun contract met de autofabrikant kwijt te raken.

Quelle beweert op haar site meer dan 100 nieuwe auto’s te verkopen, onder meer van Ford, Nissa en DaimlerChrysler, voor kortingen tot wel 22 procent.

De internetsite neemt al sinds zondag bestellingen op voor de Golf V, maar de levering volgt volgens de tv-zender N-tv pas vanaf 17 oktober.

Op de vraag of de webwinkel voor Quelle ?berhaupt winstgevend kan zijn, antwoordde een woordvoerder in de Frankfurter Algemeine Zeitung met: “Geen commentaar.”

Volkswagen hoopt met de nieuwe, vijfde Golf-generatie de winstmarges in 2004 op te krikken na een tegenvallend jaar. Van de Volkswagen Golf werden sinds 1974 22 miljoen exemplaren verkocht.

Bron:
http://www.planet.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.