Onderzoek toont aan: viraliteit van social media erg afhankelijk van massamedia

Hogere effecten door synergie massamedia en social networks

Onderzoek toont aan: viraliteit van social media erg afhankelijk van massamedia

Misschien heb je je ooit afgevraagd hoeveel informatie op sociale media afkomstig is van massamedia? Myers, Zhu en Leskovec hebben dat in 2012 proberen na te gaan door een complete maand alle tweets op Twitter te analyseren. Dat waren in totaal dus meer dan 3 MILJARD tweets.

Hoeveel procent van alle tweets komt van buiten Twitter?

Op basis van hun analyse vinden de onderzoekers dat 29 procent van alle informatie op Twitter afkomstig is van massamedia, en 71 procent is informatie dat op het netwerk zelf is. Er zijn echter behoorlijke verschillen tussen de verschillende onderwerpen.

De Twitter ranking van externe informatie per onderwerp

Politieke onderwerpen worden het meest aangejaagd door informatie van buiten Twitter en entertainment het minst. Dat laatste wordt vooral veroorzaakt doordat veel sterren zelf heel actief zijn op Twitter.

Overigens zijn Twittergebruikers vrij selectief ten aanzien van de onderwerpen die zij adopteren. En het retweeten gaat niet lang door. Over het algemeen krijgen de eerste Twitteraars hun nieuws van buiten Twitter waarna vervolgens een kortdurende online verspreiding ontstaat. Als de "besmetting" doorzet dan blijkt dat voornamelijk vanuit externe bronnen afkomstig te zijn.

En dus?

Ook hier blijkt weer uit dat het verstandig is om een mediabeleid op te zetten waarbij massamedia en sociale netwerken samenwerken. Verhalen dat online viraliteit op zichzelf zou staan zijn namelijk al een aantal maal ontkracht.

Myers, S. A., Zhu, C., & Leskovec, J. (2012). Information diffusion and external influence in networks. In Proceedings of the 18th ACM SIGKDD international conference on Knowledge discovery and data mining (pp. 33-41). ACM. August, Beijing, China

Voorn (2013). Node Hopping: How to increase the dissemination of branded content on social media and social network sites in particular? literatuurstudie naar de viraliteit in sociale netwerken.

Afbeelding: Stig Nygaard (cc)


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Het is toch eigenlijk best logisch? Het hele concept van social media is eigenlijk dat je plaatst wat je ziet in je omgeving. Aangezien we gemiddeld 10 uur per dag op het internet te vinden zijn, is het logisch dat veel van buitenaf komt.

  Ik vraag mij meer af op wat voor momenten het meeste wordt getweet. Is dat in het openbaar vervoer of thuis op de bank?
  =

  geplaatst op
 • Uit onderzoek dat Jonah Berger in zijn boek Contagious aanhaalt blijkt zelfs dat het percentage word of mouth online slechts op 7% ligt! De rest gebeurt offline. Boodschap: zorg dat je content/product/bedrijf/verhaal intrinsiek viraal is ook zonder de gemakken van Facebook Twitter en LinkedIn!

  geplaatst op
 • Volgens mij hebben jullie het onderzoek niet helemaal goed geinterpreteerd. Het gaat om externe bronnen buiten het netwerk, maar die kunnen wel online zijn. Als voorbeeld geeft het onderzoek een Twittergebruiker die zelf een link van CNN.com (externe bron) tweet. Nergens beweert het onderzoek dat die externe bronnen offline zijn. Juist niet, geloof ik.

  geplaatst op
 • @Mike: Goede vraag. Dat antwoord heb ik echter niet bij de hand.
  @Mischa: Dank voor je reactie. Weet je nog welk onderzoek hij aanhaalde?
  @Imke: Heel scherp gezien Imke. Mijn fout. Dank voor je oplettendheid dus. Offline is vervangen door massamedia als vertaling van het woord mainstream media dat door de onderzoekers gebruikt wordt.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.