Videomarketing volgens Olaf Lawerman (Company Webcast)

30 oktober 2014, 12:30

Hoe je streaming video succesvol inzet je contentmarketingstrategie

In een serie video’s delen ervaren videomarketeers eigen inzichten en kennis. In deze aflevering deelt Olaf Lawerman van Company Webcast, de grootste partij van Nederland op het gebied van webinars, zijn visie op online-videomarketing. Olaf is de bedenker van onder andere webinar.nl en liveuitvaart.nl, waarvoor hij een grote internationale prijs won. Verder blogt hij regelmatig en is hij auteur van het Grote Webinar Handboek.

56 minuten van onverdeelde aandacht

Volgens Lawerman creëer je met webinars gemiddeld 56 minuten onverdeelde aandacht van je doelgroep, behoren webinars tot de top drie van meest effectieve vormen van contentmarketing en zet inmiddels 62 procent van de marketeers wel eens een webinar in om te communiceren met hun doelgroep. Alle reden dus om daar meer van te willen weten.

Wat is een webinar?

Waarschijnlijk weten je dit allang, maar voor de zekerheid. Een webinar is een samenvoeging van de woorden ‘web’ en ‘seminar’. Het is een evenement op internet waarbij er alleen een online publiek aanwezig is. Dit in tegenstelling tot een seminar, waarbij er ook een fysiek publiek aanwezig is.

Lawerman vindt een webinar een rijkere vorm van videomarketing en een typische vorm van one to many-communicatie: vanuit een centrale locatie (de bijeenkomst) bereik je (live) online kijkers vanachter hun PC, Mac, tablet of smartphone. Lawerman maakt een vergelijking met het ‘second screen’, dat we kennen van tv, als hij uitlegt welke extra mogelijkheden een webinar biedt. Naast video bestaat een webinar ook uit andere relevante informatie, zoals PowerPoint-slides die synchroon met de audio en video meelopen, agendapunten, informatie over de spreker en interactieve opties zoals het stellen van een vraag, chat, polls of survey.

Volgens Lawerman kun je zelf heel eenvoudig een webinar organiseren: je haalt je creditcard door de computer, downloadt de software en binnen twee uur kun je via je webcam je eerste webinar geven.

Wat is de kracht van een webinar?

Tell me and I forget, show me and I may remember, involve me and I will understand.” Dit Chinese gezegde haalt Lawerman graag aan als hij de kracht van een webinar moet omschrijven. Volgens hem vangt een webinar precies deze drie elementen in één en maakt dat het middel zo krachtig.

Een webinar is laagdrempeliger dan een fysiek semimar om te organiseren. En is ook minder eng om te geven, omdat een fysiek publiek ontbreekt. Het biedt dus meer mensen de kans om hun kennis te tonen voor een groot publiek. Door tijdens het webinar een aantal moderators mee te laten kijken, ben je ook in staat om snel veel vragen te beantwoorden.

Volgens Lawerman moet je niet verwachten dat er meteen duizend mensen aan je webinar deelnemen. De kracht van webinars zit niet in de kwantiteit, maar juist in de kwaliteit van je contacten. Leuk als veel mensen kijken, maar het gaat om die mensen die ook iets van je willen afnemen. Voor de échte geinteresseerden worden gedurende de webinars zogenaamde calls to action ingebouwd. Zodat direct gereageerd kan worden en leads kunnen worden gegeneerd.

Webinars kunnen ook worden gebruikt om meer kennis te vergaren van je doelgroep. Als voorbeeld van zo’n aanpak noemt Lawerman de mogelijkheid om voor het collectief van deelnemers een poll in te zetten. Zo kan eenvoudig informatie worden ingewonnen.

Welke varianten zijn er?

Lawerman’s bedrijf biedt drie varianten aan:

  • Op het gebied van corporate communicatie worden webinars ingezet voor marketingdoeleinden, voor interne communicatie (eigen corporate tv) en voor trainingen.
  • Webinars gericht op de overheid. Bijvoorbeeld voor het uitzenden van Raadsvergaderingen. Den Haag werkt hier al veel mee, maar bijvoorbeeld ook Aruba en Curacao.
  • Het platform uitvaart.nl. Hier kunnen mensen met een code inloggen en meekijken met de uitvaart als zij om wat voor een reden dan ook niet fysiek aanwezig kunnen zijn. Lawerman won met deze innovatieve dienst de prestigieuze International Funeral Award.

Hoe wordt je webinar succesvol?

Goede content en goede promotie zijn volgens Lawerman daarvoor de belangrijkste ingrediënten. De eerste spreekt misschien voor zich, maar de tweede luistert heel nauw. Anders dan bij fysieke evenementen en seminars werkt de promotie voor een webinar het beste als er kort van tevoren wordt gecommuniceerd. De helft van alle aanmeldingen komt in de week vóór het webinar binnen en zelfs 26 procent van de deelnemers beslist pas op de laatste dag om deel te nemen aan een webinar.

Hoe ziet de toekomst eruit?

De trend dat mensen zich steeds vaker eerst online oriënteren, voordat zij overgaan tot het kopen van producten of het afnemen van diensten, ziet Lawerman in de toekomst alleen maar toenemen. En daarmee zal dus ook het belang van live videocommunicatie toenemen. Sterker nog, hij verwacht dat organisaties werknemers zelf middelen zullen gaan geven om heel laagdrempelig zelfstandig video’s te maken.

Oscar Langerak is directeur van VideoWerkt en ziet dat online video steeds meer wordt ingezet door bedrijven. Online video biedt de mogelijkheid om interactie aan te gaan met klanten en deze op verschillende mobiele devices te bereiken. Het aantal online video kijkers groeit nog steeds. Het aantal video’s wat bekeken wordt via mobiele devices groeit ook nog steeds. Kortom video werkt. Oscar heeft een passie voor het vastleggen van verhalen. Uit de maatschappij, binnen bedrijven of over services of producten. Hij is met VideoWerkt een betrouwbare en snelle partner voor het produceren van video’s en het adviseren en uitvoeren van alle facetten van video marketing; van hosting tot video SEO en social sharing. Wij maken video die werkt! Oscar startte VideoWerkt in 2011 om communicatie te verbeteren door het aanbieden van fraaie, conceptmatige en strategisch verantwoorde online video’s. In 2012 is hij mede-initiatiefnemer van de nieuwe lokale omroep OPEN Rotterdam. Deze omroep heeft per 1 maart 2013 voor 5 jaar de uitzendvergunning.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!