Videostatistieken eerste helft 2013: de global video index

Videostatistieken eerste helft 2013: de global video index

Halverwege september presenteerde Ooyala haar onlinevideo-statistieken voor Q2 én de eerste helft van 2013. De statistieken zijn wereldwijd, maar in dit verslag gaan ze nog specifieker in op Europa, extra interessant dus! Kort samengevat vind je hier de resultaten. 

Deze post heb ik geschreven in samenwerking met mijn collega Astrid Geerlings.

Mobiel kijkgedrag

Net als in voorgaande rapporten is er een stijging te zien in het gebruik van mobiele devices en tablets voor het bekijken van video. De ontwikkelingen rondom 4G en grotere schermen voor deze devices spelen hier een rol in. Voor de eerste helft van 2013 steeg het aandeel van video's bekeken op telefoons naar 41% en dat van tablet naar 59%. Verder zet de 'long-form content'-trend zicht door. Vooral gedreven door live sportevents en nieuws. Kijkers op smartphones kijken gemiddeld 2x langer, tabletkijkers 4x en kijkers via de pc kijken gemiddeld 15x langer live video dan video on demand.

Qua kijkgedrag valt op dat smartphones en tablets steeds meer als eerste scherm worden gebruikt in plaats van de TV. Vooral op vrijdagavond en in het weekend wordt er veel video gekeken via deze apparaten. Ook om 7 uur 's ochtends, wanneer mensen naar het werk reizen, wordt er veel video via mobiele devices gekeken. In het weekend wordt minder video gekeken via de PC. De computer wordt voornamelijk gebruikt om onder werktijd video te bekijken en om korte video's (minder dan 6 minuten) te kijken. Streaming-TV's en connected gameconsoles worden ook meer gebruikt om langere video's te kijken. Kijkers via deze apparaten zijn het meest betrokken: meer dan de helft van de kijkers kijkt een video volledig uit. Daarnaast wordt er tegenwoordig meer tijd besteed aan digitale devices dan voor de TV.

Nederland

De wereldwijde statistieken verschillen niet veel van de Nederlandse, zeker qua kijkgedrag niet. In Nederland is ongeveer 20% van alle uren streaming video live video, ongeveer even veel als in Amerika. Voorlopers in Europa wat het aantal gekeken live-uren betreft zijn Portugal, Rusland en Hongarije. In Nederland worden in vergelijking met Amerika veel lange video's bekeken, in vergelijking met andere Europese landen is het verschil niet erg opvallend. Iets minder dan een kwart van de bekeken video's in Nederland heeft een lengte van minder dan 10 minuten, een kwart een lengte van tussen de 10 en 30 minuten en iets meer dan de helft van de bekeken video's heeft een lengte van meer dan 30 minuten. 

Er zijn dus zeker, ook in Nederland, mogelijkheden voor langere video's en live video's. Waar op gelet moet worden, is de ondersteuning van mobiele devices van de gebruikte videoplayers, zodat de kijker altijd bereikt kan worden, wanneer hij dat wil.

Bron: Ooyala Global Video Index Q2 2013


Delen

0
7


Er zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.