Update (je) LinkedIn-privacyinstellingen

1 mei 2014, 13:00

WhatsApp, Facebook, NSA. Welk woord komt als eerste bij je op? Juist. Privacy. En dan voornamelijk het gebrek er aan. LinkedIn stuurde eind maart al haar gebruikers een e-mail met daarin hun nieuwe privacyvoorwaarden. Wat doet LinkedIn eigenlijk met jouw gegevens?

Alle sociale netwerken slaan gegevens op

Natuurlijk slaan alle sociale netwerken gegevens van hun gebruikers op. Voor een gepersonaliseerde service is dit erg handig. Daardoor kan een netwerk gerichter adverteren, weten ze wat jij interessant vindt en met welke personen je in contact wilt komen. Wát er wordt opgeslagen, dat is meestal afhankelijk van de instellingen. Ben jij op de hoogte van de privacyinstellingen op je sociale netwerken of geef je onbewust te veel van jezelf bloot?

Linkedin doet er alles aan om transparant te zijn

“Bij LinkedIn volgen we de basisfilosofie dat leden op de eerste plaats komen. Wij vinden dat het van essentieel belang is dat u altijd op de hoogte bent en zeggenschap hebt over uw gegevens op LinkedIn.”

Zo begint de mail die ik op 20 maart van LinkedIn ontving. Naast een link naar het vernieuwde privacybeleid en de gewijzigde gebruikersovereenkomst, bevat de mail ook drie tips om je privacy en veiligheid beter te beheren. LinkedIn denkt dus met je mee.

LinkedIn geeft je niet alleen tips, ook brengt het bedrijf twee keer per jaar een ‘Transparancy Report‘ uit. In het laatste rapport lees je dat de regering van de Verenigde Staten 56 keer inzage vroeg in data van een of meerdere gebruikers, ten behoeve van de nationale veiligheid. 61 procent van de aanvragen werd door LinkedIn gehonoreerd.

Het rapport verklaart waarom LinkedIn ingaat op meer dan de helft van de verzoeken, het aantal leden waarvan de data is vrijgegeven en met welke wetten het netwerk te maken heeft. Voordat je een oordeel geeft over het aantal verzoeken dat wordt ingewilligd; vergelijk de cijfers eens met die van Facebook. Alleen de VS ontvangen van Facebook al inzage in data van meer dan 15.000 gebruikers, versus inzage van 90 LinkedIn-accounts. Hoewel Mark Zuckerberg en de zijnen claimen dat transparantie bij hen hoog in het vaandel staat en de intentie hebben deze rapporten regelmatig delen, dateert het laatste rapport van de eerste helft van 2013.

Wat is er veranderd?

Wat er sinds 26 maart precies gewijzigd is in het privacybeleid en de gebruikersovereenkomst, daar heeft LinkedIn het in de mail níet over. Daarvoor moet je dus zelf doorklikken naar de privacy policy en deze in zijn geheel lezen. Ook kun je een samenvatting van de wijzigingen lezen.

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op SlideShare en Pulse, twee diensten van LinkedIn. De gebruikersvoorwaarden van deze diensten zijn nu hetzelfde als die van LinkedIn. Verder zijn er in enkele secties beschrijvingen aangevuld of veranderd, bijvoorbeeld:

“We hebben ook toegelicht dat we uw gegevens alleen aan derden mogen verstrekken wanneer we van mening zijn dat dit wettelijk, volgens een dagvaarding of conform een andere juridische procedure is vereist, en niet wanneer we enkel van mening zijn dat een dergelijke openbaarmaking geoorloofd is.”

“We hebben duidelijk gemaakt dat SlideShare en Pulse niet als websites of applicaties van derden worden beschouwd.”

Dit zijn slechts de wijzigingen sinds 26 maart. Was jij van tevoren al op de hoogte van het privacybeleid van LinkedIn?

LinkedIn weet veel over jou

LinkedIn heeft veel informatie over jou en je netwerk. David Veldt schreef al eerder over hoe LinkedIn de ‘People you may know‘ aan je weet te presenteren. Volgens LinkedIn worden deze personen getoond omdat jullie dezelfde school of hetzelfde werk(veld) delen. Daarnaast kan het zijn dat de contactinformatie van deze personen in je ‘Import Contact list’ te vinden is. Toch zag David er vaak personen tussen staan die niets gemeenschappelijk hadden. Ook had hij nooit zijn e-mailcontacten geïmporteerd.

Er zijn meerdere verhalen als die van David. In een artikel en de bijbehorende reacties op ITWorld.com verdenken mensen LinkedIn zelfs ervan dat het netwerk in hun mail kijkt en zo mogelijk interessante personen kan tonen. Een andere mogelijkheid is dat LinkedIn samenwerkt met een andere partij die de informatie doorstuurt. Wat weinig gebruikers weten, is dat je LinkedIn hier voor zelf toestemming geeft…

Er zijn namelijk twee privacyinstellingen die standaard aangevinkt staan, nl. “Ja, deel mijn gegevens (inclusief basisprofiel en contactgegevens) met toepassingen van derden”…

… en “Ja, ik sta LinkedIn toe om informatie te ontvangen over de pagina’s met LinkedIn plugins die ik bezoek.”

Standaard deelt LinkedIn jouw gegevens dus met andere partijen. Welke gegevens precies gedeeld worden, dat weet je niet, maar ik weet wel dat LinkedIn veel van mijn gegevens heeft. Ook al zijn de meeste gegevens niet publiekelijk zichtbaar, toch kunnen andere websites en applicaties toegang hebben tot deze gegevens.

Dankzij de tweede optie weet LinkedIn welke websites ik bezoek. Er zijn namelijk duizenden websites die een LinkedIn-plugin gebruiken zodat bezoekers de content gemakkelijker kunnen delen met hun netwerk. Ondertussen heb je websites ook toegezegd om informatie over jou (welke pagina’s bezoek ik, waar ben ik naar op zoek, etc.) naar LinkedIn te sturen. LinkedIn volgt je dus op de voet…

Tips voor je privacyinstellingen

Je hebt zelf in de hand welke gegevens je deelt. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde informatie überhaupt niet op je profiel te plaatsen of – als je echt wilt – zelfs je profiel te verwijderen. Met de onderstaande privacyinstellingen vul je jouw profiel volledig in, terwijl jouw gegevens beter beveiligd zijn. Als je rechtsboven op je profielfoto klikt, kun je bij ‘Privacy en instellingen’ het een en ander instellen.

Profiel

In het bovenste tabblad vind je een aantal instellingen die bepalen wie je profiel kan zien en wat ze kunnen zien.

  • Uw activiteitsmeldingen in-/uitschakelen: stel hier in wie je activiteiten mag zien, bijvoorbeeld wanneer je een bedrijf volgt, een collega aanbeveelt of je profiel update. Schakel deze uit als je niet wilt dat iedereen (bijvoorbeeld je baas) ziet dat je opeens je profiel voor een groot deel hebt bijgewerkt omdat je op zoek bent naar een nieuwe baan.
  • Selecteren wat anderen zien wanneer u hun profiel bekijkt: anoniem andere profielen bekijken is er niet bij als je dit niet juist hebt ingesteld. Selecteer ‘U blijft volledig anoniem’ als je niet wilt dat andere personen weten dat jij hun profiel hebt bekeken. Nadeel is dan wel dat jij dan ook niet meer kunt zien wie jouw profiel heeft gezien.
  • Zichtbaarheid van uw profielfoto wijzigen: standaard staat deze setting op ‘Iedereen’. Iedereen – of ze nu in je netwerk zitten of zelfs helemaal geen LinkedIn hebben – kan je profielfoto zien. Let op: dat geldt dus ook voor mensen die jouw naam zoeken in Google (Image Search).
  • Uw openbare profiel bewerken: standaard deel je veel informatie via je openbare profiel. Ook personen buiten je netwerk kunnen dit zien. Op deze pagina pas je je openbare profiel aan. Schakel hier bijvoorbeeld ‘Foto’, ‘Eerdere functies’ of ‘Vaardigheden’ uit als je niet wilt dat mensen die via Google naar jou zoeken alles van je te weten komen.

Gegevens delen met derden

In het tabblad ‘Groepen, bedrijven en toepassingen’ zijn de twee eerder genoemde privacyinstellingen opgenomen.

  • “Gegevens delen met toepassingen van derden in-/uitschakelen”: schakel het vinkje uit als je niet wilt dat LinkedIn jouw gegevens met andere toepassingen deelt.
  • “Instellingen beheren voor LinkedIn-plugins en websites van derden”: schakel het vinkje uit als je niet wilt dat sites met een LinkedIn-plugin informatie doorsturen.

Beveiligingsinstellingen

In het tabblad ‘Account’ staan twee beveiligingsinstellingen die je profiel veiliger maken.

  • Schakel zowel ‘Beveiligde verbinding’ als ‘Dubbele verificatie voor aanmelding’ in zodat hackers of andere personen niet gemakkelijk toegang krijgen tot jouw informatie.

Kijk eens goed of jij al deze opties naar wens hebt ingesteld. Vraag je af welke informatie je wel of niet prijs wilt geven, zowel op je openbare als afgeschermde profiel. Geen enkel sociaal netwerk is heilig, ook LinkedIn niet.

Martijn Couprie
Senior Online Marketeer bij Yourhosting

Senior Online Marketeer

Categorie
Tags

2 Reacties

    herman dailybits

    Tja, gratis website die niet op lucht blijft draaien. Ik vind het zelfs bizar, dat je het delen van gegevens met derden kan uitschakelen. 😉


    2 mei 2014 om 06:50
    patricksteenks

    @herman: op zich vind ik dat niet heel bizar, want ik moest ook goed zoeken om het te vinden.


    25 mei 2014 om 05:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!