Socialmedia-lessen van ‘The Wiki Man’ Rory Sutherland

10 september 2013, 14:39

Kom op 3 oktober naar De Posthoornkerk!

November vorig jaar hing ik ademloos aan zijn lippen tijdens TEDxAmsterdam. Met statements als “Mannen houden van bestuurbare helikopters en vrouwen van bloemen” maakte hij me aan het lachen, om het daarna direct te onderbouwen met onderzoeken en zijn eigen inzichten hoe dat dat nu doorvertaald kan worden binnen het marketingvak. Daarom ben ik blij en trots aan te kondigen dat ik Rory Sutherland, want over hem heb ik het, naar Nederland heb weten te halen. En jij kan erbij zijn!

Deze gastbijdrage is geschreven door Roos van Vugt, twitter queen en corporate social media strateeg bij Social Embassy.

Rory Sutherland raakt me en inspireert me. Zijn Twitter bio is ook typerend: “Fat bloke at Ogilvy“. Het is een van die mensen die je vaker zou willen zien en spreken. Maar dat is niet altijd makkelijk haalbaar. Totdat Thijs Sprangers me benaderde om de bèta-versie van Live on Demand uit te proberen, een website waarmee je een soort van crowdfunding-campagne kunt starten om je eigen held naar Nederland te halen.

Direct zat Rory weer in mijn hoofd! Daarom haal ik hem op 3 oktober naar Amsterdam, naar ‘De Posthoornkerk’ om precies te zijn, om over de ontwikkelingen binnen de socialmedia-wereld te spreken. Een onderwerp waar hij een hele stellige mening over en visie op heeft.

The importance of new media may lie not so much in what we use them for, but in what they teach us about ourselves”

The really interesting question, for both environmentalists and marketers, is to ask what effects, good and bad, new media may have on our patterns of consumption. Is it possible, for instance, to foster a “Protestant Consumption Ethic” to complement the “Protestant Work Ethic”.

Interview

In een heel kort interview met hem heb ik 3 actuele vragen aan hem voorgelegd. Dan kun je alvast proeven wat je 3 oktober kunt verwachten.

Hoe gaan social media de wijze waarop wij werken veranderen?

“Het zal het niet per se verbeteren. Er is een soort 'Panglosiaans' [red: naïef] optimisme tegenover technische innovaties die er vanuit gaat dat alle veranderingen door middel van techniek automatisch een verbetering zijn. Ik geloof hier niet in. Waar mensen van uitgaan is dat een verhoging van de snelheid, het gemak of de efficiëntie altijd zullen leiden tot een verhoging van effectiviteit. Dit is geen veilige veronderstelling, not by any means.

Ik kan zonder enige twijfel zeggen dat social media enorm waardevol zijn geweest voor mij tijdens mijn werk – en het heeft me geholpen met het bereiken van dingen die me anders nooit waren gelukt. Maar waar de voordelen zichtbaar zijn, zijn de nadelen vaak verborgen”.

Wat vind je van het opstellen van een socialemedia-strategie door bedrijven?

“Ik vind het te ambitieus en tegelijkertijd ook niet ambitieus genoeg. Er zit namelijk wel een limiet aan de behoefte van mensen om te communiceren met hun koekjesfabrikanten. Daarnaast, wanneer we praten over betrokkenheid moeten we niet vergeten dat het hoofddoel van marketing in de meeste sectoren het vinden van nieuwe klanten is en niet het verdiepen van bestaande relaties. Dat blijft een feit.

Er is echter ook sprake van een gebrek aan ambitie. De vraag die bedrijven zichzelf eigenlijk zouden moeten stellen over sociale technologieën (let op, dus geen ‘media’) is welke nieuwe vormen van economic exchange daardoor mogelijk worden. Voor mij zouden Kickstarter en Tripadvisor bijvoorbeeld belangrijker zijn dan Facebook”.

In Nederland zijn er maar een paar CEO’s die gebruikmaken van social media. Ik vind het een vorm van leiderschap wanneer het bestuur of de CEO op Twitter (of ander social media) actief is. Wat is jouw mening hierover?

“Het hoeft niet per se de CEO te zijn. Het feit dat een bedrijf het zelfbewustzijn heeft om een interessant individu (junior of senior) naar voren te schuiven en hem de vrijheid te geven om op een open en empatische manier te communiceren, op een toon die van toepassing is op Twitter (in plaats van een persbericht), heeft op zichzelfstaand al iets aantrekkelijks.

Ik zie het een beetje als daten. Heeft de persoon die je ontmoet het gezonde verstand om zich op een gepaste manier te kleden en te communiceren in verschillende sociale settings? Dat is wat we schijnen te gebruiken als richtlijn om te bepalen met wie we zaken willen doen.”

Die laatste vraag ga ik hem 3 oktober nog op een andere manier stellen, want ik ben het geheel met hem eens dat (juist) ook anderen dat leiderschap kunnen laten zien. Maar waarnaar ik zelf meer op zoek ben: waar blijven de CEO’s en andere board-leden in de interne sociale netwerken?

Met korting naar Rory Sutherland

Wil je er ook bij zijn en hem je eigen vragen stellen? Koop dan nu snel je ticket! Speciaal voor lezers van Marketingfacts is er een kortingscode: MF15SEP. Deze code geeft €10 korting, dus je betaalt €75 i.p.v. €85. Let op: deze korting is slechts geldig tot en met zondag 15 september.

TEDxAmsterdam

Nog niet overtuigd? Zie hieronder Rory's presentatie tijdens TEDxAmsterdam van vorig jaar!

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Marketingfacts. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet of mail naar de redactie.

Categorie

6 Reacties

  chi666

  Helaas. Naast dat de usability van de site nog wel het nodige te wensen over laat (de verder knop die buiten beeld vast, terwijl de close knop wel in beeld is), heb ik afgehaakt. I ben ook groot van van Sutherland, geld is me ook goed te doen, maar als ik ergens een broertje dood aan heb zijn het verborgen kosten. Eerst komt er onaangekondigd een service charge bij (vooruit) en dan nog extra geld om via ideal te betalen? Dat is iets dat ik principieel weiger. Bij credit cards bedrijp ik het nog ergens, maar als je geen enkele gratis betaalmogelijkheid hebt doe je iets niet goed. Vraag dan 2 euro service vergoeding of zo, of zelfs 2,50, maar ik heb jaren geleden me op het principe gesteld dat als er geld gevraagd wordt om te mogen betalen via ideal, ik afhaak. Dus helaas. Misschien eens toch een workshop persuasion design gaan volgen, drempels wegnemen i.p.v. opwerpen.


  12 september 2013 om 11:26
  jan van schuppen

  Daar heb je Bas weer met z’n ongevraagde mierengeneuzel..

  Ik vindt het een prachtig initiatief, 2,50 meer of minder who cares! Zet em op Roos & Thijs!


  12 september 2013 om 15:40
  bramkoster

  @Jan: zullen we het inhoudelijk houden en niet op de man spelen?

  Eerlijk gezegd vindt ik het ook raar als er geen betaalopties zijn waarvoor je niet extra betaalt. En ben het eens met Bas dat het dan logischer lijkt om de service fee iets op te hogen.

  Overigens zou het mij er in dit geval niet van weerhouden erbij te zijn, want Rory is de moeite meer dan waard. Twee keer het genoegen gehad hem te mogen interviewen (telefonisch). Hier klopt het adagium “gooi er een kwartje in en hij houdt niet meer op met praten”. Maar wat hij vertelt is altijd boeiend en gebaseerd op solide kennis van de wetenschap én praktijk.


  12 september 2013 om 15:45
  Jan van Schuppen

  Bram, je hebt helemaal gelijk, my bad Bas.. Ik wilde slechts het creatieve initiatief, de internationale ondernemersgeest en de heldere website complimenteren. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om zoiets succesvol te lanceren, hoeveel hard werk en lange dagen daarin zitten. En nooit zonder persoonlijk risico.

  Live On Demand lijkt mij uitzonderlijk knappe combinatie van crowd-funding, social media en een heel leuk/slim gekozen merknaam. Dat zoiets dan ook nog in een inhoudelijk live evenement tot leven komt, gaaf!

  Als ik dan iemand over iets heel kleins zie struikelen vind ik dat jammer. Tot 3 oktober?


  12 september 2013 om 17:06
  bramkoster

  @Jan: En daar ben ik het ook mee eens, zo’n initiatief verdient steun en positieve energie. Vandaar dat we ook graag helpen met het promoten van dit event. En er komen er nog wel meer, vermoed ik zo!

  En ik hoop er 3 oktober ook bij te zijn, weet het helaas nog niet zeker.


  12 september 2013 om 19:00
  Stefan Noordhoek – ZZESTO.COM

  Nog 24 te gaan? Even kijken of ik er 23 van ga maken. *checkt site uit*


  16 september 2013 om 09:36

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!