Skype of hype?

27 november 2004, 09:47

Skype bestaat nu dik een jaar en kent een ongekende groei aan gebruikers. Tijd voor een evaluatie.

Wat is het?

Skype is een gratis peer-to-peer applicatie, die het mogelijk maakt gratis met andere Skype gebruikers te bellen via VoIP (Voice-over-IP), of tegen lage tarieven naar vaste telefoons via SkypeOut. Skype onderscheidt zich van andere VoiP-applicaties en aanbieders door de combinatie van buitengewoon goede geluidskwaliteit en het feit dat het geheel gratis is.

Het bedrijf:

Skype is opgezet door Kazaa-oprichters Niklas Zennstrom en Janus Friis. Skype telt inmiddels zo?n 70 medewerkers, en is gevestigd in Londen, Estland en Luxemburg.

Wat feiten op een rij: image

– Sinds Augustus 2003 is Skype al 38 miljoen keer gedownload, en zijn er ruim 13 miljoen geregistreerde gebruikers; dagelijks komen er 80.000 nieuwe gebruikers bij. Volgens Skype is de helft van het aantal gebruikers zakelijk.

– De gebruikers hebben samen ruim 2,8 miljard minuten ?verbeld? via Skype. Afhankelijk van hoe Skype deze minuten registreert (uni- of bidirectioneel) betekent dit ruim 1000 a 2000 belminuten per gebruiker. Gemiddelde gesprekstijd van een Skypegesprek is 6 minuten, dit is langer dan van een regulier telefoongesprek;

– 20 Oktober 2004 bereikte Skype een mijlpaal, toen 1 miljoen gebruikers wereldwijd tegelijkertijd aan het Skypen waren;

– Bijna 300.000 gebruikers (2,5%) hebben zich geregistreerd voor SkypeOut, de service waarmee ook naar ?gewone? vaste of mobiele telefoons kan worden gebeld (Skype mikt op 5% conversie onder gebruikers)

– Inmiddels is Skype verkrijgbaar voor PocketPC, en is dus in combinatie met een Handheld en Wifi te gebruiken; bellen met je Ipaq of Palm.

– Begin deze maand hebben Siemens en Skype bekendgemaakt dat via een aantal DECT telefoons van Siemens ook gebruik gemaakt kan worden van Skype: hiermee komt Skype los van de PC!

Wat zijn de verdere plannen?

Begin 2005 introduceert Skype de mogelijkheid om vanaf het reguliere telefoonnet een Skypegebruiker te kunnen bellen. Ook wordt een versie voor smartphones geintroduceerd, waarmee het dus mogelijk wordt met je mobile via Skype te bellen. Daarnaast gaan de wildste geruchten over Skype: zo zou Skype weleens door Google overgenomen kunnen worden: toekomstvisies waarin al je historische telefoongesprekken doorzoekbaar zijn vanaf je desktop liggen ons in het verschiet!

En hoe gaan ze geld verdienen?

Naast SkypeOut, ziet Skype meer mogelijkheden tot inkomsten. Zo heeft Skype aangekondigd betaalde b-t-b toepassingen te gaan aanbieden (o.a. video/teleconferencing), en premium services te gaan introduceren.

Wat betekent dit voor de markt?

Traditionele telefonie-aanbieders gaan versneld VoIP diensten aanbieden en gaan partnerships aan met webpartijen. BT en Yahoo zijn momenteel bezig met een geintegreerde multimedia-applicatie . Verdergaande integratie van spraak- en datadiensten ligt ons in het verschiet. Daarnaast zullen consumenten goedkopere telefoniediensten gaan verwachten door een veranderende prijsperceptie rondom dit product. Of Skype een blijvertje is zal de vraag zijn, feit is dat het de toch al rumoerige telco-wereld nog meer op scherp zet dan al het geval was.

Werkzaam bij TNS Singapore als Senior Manager Interactive op het gebied van (nieuwe) media en emerging technologies. Met name gespecialiseerd in het toepassen van nieuwe onderzoeksmethoden en -technieken.

Categorie
Tags

2 Reacties

  Sudesh

  Ik maak al een jaar gebruik van deze applicatie.

  Het is een geweldige dienst!


  27 november 2004 om 10:57
  jorrit kreek

  maak sinds september gebruik van skype(out).

  voordeel: kosten en gebruiksgemak programma

  nadeel: kwaliteit (lijn valt soms weg/uit) en immobiliteit (gebonden aan computer-plek)


  28 november 2004 om 07:54

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!