Oorlog via Google AdSense

31 juli 2005, 10:51

Ach ja, vroeger. Vroeger waren er nog echte mannen. Die sloegen elkaar de hersens in met knotsen. Schoten elkander overhoop met een musket. Regen alles en iedereen aan de sabel.

Maar tegenwoordig? Tegenwoordig voert men oorlog middels advertenties op Google. Oorlog om een onbewoond stuk rots van iets meer dan een vierkante kilometer. De rots, Hans Island genaamd, is eigendom van Canada. Vinden de Canadezen althans. Volgens Denemarken is het namelijk Deens grondgebied.

Vorige week woensdag verscheen op Google een advertentie die verwees naar een document van de Deense regering. Het document op de website van het Ministerie van Buitenlande Zaken herhaalde de Deense claim op het eiland. De Canadezen sloegen terug. Via Google, uiteraard.

Afgelopen maandag werd de basis gelegd voor de rel. De Canadese minister van Defensie, Bill graham, bracht een bezoek aan de Hans Island. Dat viel niet in goede aarde bij de Denen: het ministerie van Buitenlandse zaken stelde in een offici?le verklaring dat Denemarken het Canadese bezoek betreurt, en benadrukte nogmaals de eigen claim op Hans Island.

Twee dagen daarna verscheen een advertentie op Google. Wie op “Hans Island” zocht, kreeg de een advertentie te zien met de tekst “Does Hans sound Canadian? Danish name, Danish island.”. De advertentie linkte naar de bovengenoemde verklaring op de site van het Deense Ministerie. Het ministerie bleek echter niet verantwoordelijk voor de advertentie; deze bleek te zijn geplaatst door een onbekend individu.

Rick Broadhead uit het Canadese Toronto sloeg terug. Terwijl de Deense ambassadeur Poul Erik Dam Kristensen de Canadese regering bezwoer dat Denemarken niks met de advertentie op Google van doen had, zette hij een eigen website op. De site, waarin Hans Island als Canadees eiland werd geclaimd, promootte hij vervolgens ook weer via advertenties op Google.

Het nieuws ontging persbureau Reuters niet, waarop de rel breed werd uitgemeten in de pers, van CNN tot Taiwan.

Misschien een ideetje voor de Noordnederlandse afscheidingsbeweging?

Categorie
Tags

6 Reacties

    BosT

    Kleuters.. interessant is ook te vermelden dat dit conflict al bezig is sinds de jaren zeventig.


    31 juli 2005 om 17:27
    media

    Scherp opgemerkt Ronald!

    Ik had gisteren hier op Marketingfacts al een screendump staan met daarin de advertentie voor Marketingfacts. Heb het er later maar weer afgehaald. Wil de komende week eens kijken hoeveel mensen nu uberhaupt zoeken op Hans Island. Nu maar hopen dat er niet teveel mensen klikken 😉


    1 augustus 2005 om 07:04
    Ronald

    Oh jee….. met mijn post schop ik dus een wetenschappelijk verantwoorde test in de war? 😉


    1 augustus 2005 om 08:26
    Astrid van der Vleut

    Misschien is het een idee als Marketingfacts eens het onderscheid leert tussen AdWords (adverteren) en AdSense (advertenties van anderen op een site laten zien)? Slordig, voor een online marketing website!


    1 augustus 2005 om 20:52
    Anders

    Ik buig mijn hoofd in schaamte. Je hebt gelijk, Astrid. Al worden die twee nou ook weer niet zo vaak door elkaar gehaald op dit weblog.


    1 augustus 2005 om 21:24
    media

    Foei Anders! Ik weet binnenkort nog wel een aardige cursus voor je waar je een en ander kunt bijspijkeren 😉


    1 augustus 2005 om 21:50

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!