Online video: waar loop jij tegenaan?

8 oktober 2012, 08:15

Denk mee over nieuw onderzoek naar online video in Nederland

Niet alleen het aanbod van online video groeit explosief, maar ook de consumptie – met name via laptops, tablets en smartphones.

Onderzoekscijfers laten ook de keerzijde zien: de meeste video's die online worden gezet, komen niet verder dan de 500 views. Dat is niet vreemd: elke minuut wordt 72 uur aan video op YouTube gezet. Probeer daar nog eens tussen op te vallen… Om erachter te komen wat de grootste uitdagingen zijn van marketeers als het gaat om online video, starten Marketingfacts en Quadia de Online Video Monitor, een terugkerend onderzoek naar deze markt. En we zijn benieuwd naar jouw belangrijkste pijnpunten.

Online Video Monitor

De Online Video Monitor gaat binnenkort van start en wordt daarna elke zes maanden herhaald, om zo de vinger aan de pols te houden. En uiteraard komen de uitkomsten van het onderzoek weer aan bod op Marketingfacts. Het doel: inzicht krijgen in de staat van online video in Nederland. Data over het aanbod en het gebruik zijn er voldoende, maar wat zijn nu de problemen waar marcom-professionals tegenaan lopen? In hoeverre zetten ze video in, zijn ze daar tevreden over en wat zijn hun belangrijkste uitdagingen?

Daarvoor hebben we dus jouw mening nodig. Nu al? Ja, juist nu al: nog voordat het onderzoek van start gaat, zijn we benieuwd naar jouw ervaringen met online video. Denk aan de volgende thema's:

  • Productie. Hoe en waar worden bedrijfsvideo's geproduceerd? In-house, of juist uitbesteed aan productiebedrijven? Kiezen marketeers voor low-budget of voor een professionele aanpak?

  • Distributie. Als een video eenmaal af is, hoe en waar wordt deze geplaatst? Op de eigen website, YouTube, of ook nog op andere platformen? Houden marketeers daarbij rekening met waar hun doelgroep zich bevindt?

  • SEO. Wordt er nagedacht over de SEO-mogelijkheden van online video? In hoeverre wordt het gebruikers gemakkelijk gemaakt om video's te delen via sociale netwerken?

  • Analytics. Meten marketeers het resultaat van hun online video strategie? Worden er KPI's opgesteld en bijgehouden? Is er inzicht in de invloed op de conversie?

Eigen ervaringen en vragen

Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe? Wat is je grootste uitdaging, of juist de beste tip die je andere marcom-professionals kunt geven? En wat zou je graag willen weten op basis van het onderzoek? Welke vragen moeten we stellen?

Deel je ervaringen en vragen alvast met ons, zodat we in oktober de juiste vragen kunnen stellen. We zijn ook benieuwd naar interessante cases – zowel succesvolle als de wat minder geslaagde.

Deel ze in de comments!

Credits afbeelding

Redactie
Hoofdredactie bij Marketingfacts

De postings op de site worden door de redactie beoordeeld en ingepland en als we er tijd voor vinden, schrijven we zelf een artikel. Als redactie zijn we ook verantwoordelijk voor de samenstelling van het NIMA Marketingfacts Jaarboek en we treden ook geregeld op als moderator of presentator bij events met vakgenoten. In het colofon vind je onze contactgegevens.

Categorie
Tags

11 Reacties

    paulvandertorre

    Mij is iets praktisch opgevallen: de voorpagina van YouTube laat niet persé de laatste video’s zien van de accounts die je volgt.

    Ik heb van diverse grote YouTubers in Nederland gehoord dat niet al hun laatste video’s in het overzicht terecht komen bij hun abonnees, waardoor sommige video’s gigantisch veel views mislopen. En voor die YT’ers geldt views = $$$.

    Als tip zou ik willen geven: mik niet op content lager dan 720p. YouTube is groot geworden met de 240p video’s die door grote groepen mensen werden geconsumeerd alsof ze naar de laatste Steven Spielberg productie aan het kijken waren, maar die tijd is voorbij. Mik dus op kwalitatief hoogwaardige content waarbij binnen de eerste 10 seconden duidelijk is waar het over gaat.

    Men heeft zát mogelijkheden om naar een andere video door te klikken binnen de UI van YouTube, dus de spanningsboog is behoorlijk laag. YouTube Insights heeft prima mogelijkheden om te meten in hoeverre de geplaatste video’s worden afgekeken en waar men ‘uitstapt’. Gebruik dit in je voordeel zou ik zeggen en pas je boodschap eventueel aan 🙂


    8 oktober 2012 om 08:38
    Sven Kroon

    Waar ik graag meer over zou willen weten is hoe andere marketeers in-house video’s produceren. Wat voor resources worden er gebruik, zoals type camera en software voor de productie.


    8 oktober 2012 om 09:06
    edo@edovansanten.nl

    je schrijft “marcom-professionals”. Voor het onderzoek zou je wellicht onderscheid moeten maken tussen opdrachtgevers, mediaburo’s, producenten, en kijkers. Of snap ik iets niet? Anyway, ik ben benieuwd!


    8 oktober 2012 om 09:08
    Walter

    Ik ben niet alleen benieuwd naar de resultaten, maar ook naar hoe het onderzoek is gedaan: hoeveel cases zijn bekeken? hoeveel mensen hebben meegedaan?

    (Als 82% iets vind omdat er 41 mensen hebben meegedaan is het statistisch gezien minder interessant, dan wanneer er 4100 mensen hebben meegedaan.)

    En als je dieper in de materie duikt: overeenkomsten tussen successen en overeenkomsten tussen minder grote successen proberen te vinden kan misschien heel onverwachte dingen opleveren (of juist bevestigen wat we al wisten).

    Regel 1 is natuurlijk altijd bij iedere vorm van commerciële communicatie: zorg dat het boeit. Dat geldt dus ook voor onlinevideo.

    Ik ben ook benieuwd!


    8 oktober 2012 om 10:18
    bramkoster

    @Walter: het onderzoek moet nog worden uitgevoerd. Deze oproep is bedoeld om input te vergaren voor de richting van het onderzoek, specifieke vragen, etc.

    Ik vermoed dat Quadia niet zozeer zal inzoomen op specifieke cases, maar meer op de algemene ontwikkelingen: hoeveel bedrijven zetten online video in, hoe doen ze dat, hoe verloopt de productie, etc.


    8 oktober 2012 om 10:22
    herman poos

    Ik ben nu zeven jaar zelf als blogger en met derden (professionele productiebedrijven) bezig op dit gebied van innovatie. Het maken van een filmpje lijkt bijna een doel te zijn geworden. Zie ook dat de belangstelling (aantal views) erg afneemt, tenzij er een waaier van activiteiten om heen wordt georganiseerd, van blog, twitter, facebook, linkedin, framen op diverse websites, juiste tags enz. Dat vergt meer aandacht, specialisme en sociale netwerken.


    10 oktober 2012 om 09:25
    Ollie

    Is een video in opdracht van een client, of ontstaan vanuit eigen initiatief bepalend voor de mate van het succes en kijkcijfers? En wat zijn de verhoudingen ten aanzien van het budget. Bijv producties <2500 euro t.o.v. >2500 euro.

    Succes met het onderzoek, erg benieuwd naar de results.


    16 oktober 2012 om 07:35
    Alexander Brouwers

    Ik denk dat een belangrijk punt die altijd geldt, van grote tot kleine productie, is dat de video wordt meegenomen in de totale communicatiemix. En niet video te zien als een soort losstaande ‘holy grail’.

    Soms maak je bijvoorbeeld een video voor een klant en die wordt dan 1 keer op youtube gezet en dat is het dan. Zelfs een top productie gaat dan verloren in de grootte van youtube.

    Ook bijvoorbeeld SEO van video op youtube is belangrijk. Je kan zeer hoog komen in google met de juiste keywords bij video. Zorg dat je description en titel dan ook klopt, relevant is en om dezelfde keywords draait als de rest van je site enz.

    Video moet slechts een onderdeel zijn van het arsenaal dat je inzet als bedrijf voor je communicatie. Het is dan ook belangrijk om goed na te denken waar je video voor inzet, en dat het is voor zaken waar de kracht van video ook echt wordt benut.


    16 oktober 2012 om 20:42
    Wendy Soeters

    Ik heb wel wat vragen! 🙂

    – Percentage marketingbudget dat voor video wordt gereserveerd (je ziet overal onderzoeken over het percentage dat aan social media wordt gereserveerd, ik ben nu wel eens benieuwd naar die uitkomsten voor video).

    – Wanneer wordt besloten video in te zetten, op welke punten wordt de afweging gemaakt? (o.a. ook i.v.m. hierboven genoemde ‘video wordt doel op zich’)

    – Voorkeur voor video t.o.v. een tekst? (dit onderzoek is alleen in Amerika gedaan! en er gaan in NL veel spookcijfers de ronde, dus dit zou geen overbodige luxe zijn).

    – Aantal zakeljike beslissers in NL dat aankoopbeslissing neemt n.a.v. het zien van een video, etc etc.

    Ik kan nog wel een hele lijst met vragen verzinnen. Denk graag mee, dus stuur gerust een mailtje!


    5 november 2012 om 20:53
    fschroder

    Iedereen hartelijk dank voor haar of zijn input.

    Momenteel zijn we in de afrondende fase m.b.t. het opstellen van een survey. Wanneer deze gereed is zullen we deze uiteraard delen via dezelfde blog.

    Wordt vervolgd!


    6 november 2012 om 15:17

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!