Narrowcasting is voor narrowminders

Narrowcasting is voor narrowminders

Onderzoeksbureau GFK vroeg recent ruim 2000 Nederlanders naar hun mening over instore tv, in dit eigenwijze landje bekend als containeronbegrip narrowcasting. Bijna de helft van het winkelend publiek ervaart deze vorm van communicatie als irritant. Vijftigplussers en vrouwen willen niet geconfronteerd worden met ongevraagde boodschappen waarvan inderdaad veelal de relevantie ontbreekt. Slechts 17% van de ondervraagden vindt narrowcasting een verrijking.  Deze nogal vernietigende conclusies zullen de kritische volgers van deze trend niet verbazen.

Media Landscape’s Jerry Rustveld geeft in de Reclameweek van deze week aan dat “het spel” niet goed gespeeld wordt en dat differentiatie over dagdelen het toverwoord is voor het welslagen van narrowcasting proposities. Whisfull thinking van de man die namens Bruna, Albert Heijn, Postkantoor en ABN/AMRO de helft van hun klanten lastig valt met veelal onbegrepen en daardoor ongewenste informatie. De oplossing zou volgens Rustveld ook gevonden kunnen worden nieuwe toepassingen zoals informatiezuilen, kleine schermpjes in het schap, Bluetooth en andere ID technieken. Opvallend dat ook deze ondernemer evenals velen van zijn collegae het blijft hebben over de techniek terwijl juist dat het minste probleem is. 
 
In vrijwel alle bestaande configuraties is sprake van een monomedia oplossing buiten een zorgvuldig gedefinieerd marketing en communicatiegebouw. Principalen maken slecht geadviseerd nog steeds de fout hun instore monitoractiviteiten solitair te benaderen, niet in het minst door de matige dimensionale inzichten van hun leveranciers. Men vergeet dat het grootste deel van de communicatie buiten de outlet plaatsvindt, er is veelal geen cross-over naar de communicatie op locatie zonder een herkenningspunt voor de winkelende klant waardoor de informatie vaak als irrelevant beoordeeld wordt. Bestaande systemen zijn verder gewoonweg niet intelligent genoeg en hebben geen affiniteit met de sfeer in de winkel (drukte/winkeltempo, logistiek/loopgedrag, weersomstandigheden/ aankoopgedrag). Kortom, narrowcasting is vooralnog het domein voor narrowminders.


Geplaatst in

DelenEr zijn 23 reacties op dit artikel

 • Zijn de resultaten van dit onderzoek ook ergens online te vinden Albert?

  geplaatst op
 • Niet dat ik weet Marco, de cijfers komen van de opdrachtgever.

  geplaatst op
 • Heb inmiddels iets meer cijfers uit het onderzoek kunnen vinden via narrowcasting.blieb.nl:

  (...) Dit keer werd het panel van 2000 Nederlanders gevraagd naar hun mening over narrowcasting. De vraagstelling luidde: "Wat vindt u van de vertoning van grote tv / videobeelden in de winkel?" De uitkomst van het onderzoek in cijfers:

  irritant 43%
  hip 17%
  informatief 16%
  anders 13%
  interessant 7%
  saai 4%

  "Met name vrouwen (48%), vijftigplussers (57%), inwoners uit het Noorden en hoger opgeleiden zien de schermen liever niet," aldus Textilia. Jongeren en middelbaar opgeleiden kunnen de schermen wel waarderen. (...)

  geplaatst op
 • Killing figures...

  geplaatst op
 • Met name vrouwen (48%), vijftigplussers (57%), inwoners uit het Noorden en hoger opgeleiden zien de schermen liever niet"

  Op die laatste na is dat voor mij geen reden tot twijfel aan het medium. Maar ik denk dat als je mensen de vraag stelt: wat vind je van het mega scherm op Utrecht centraal dat heel veel mensen het erg leuk vinden en op prijs stellen. Het gaat er maar om wat je erop zet en waar je het neerhangt!

  geplaatst op
 • (off-topic)
  Hehe, eindelijk eens een blieb-weblog die niet 100% van zijn content jat van andere sites.

  (on topic)
  Waarom wordt narrowcasting toch nog steeds gelijk gesteld met instore TV? Narrowcasting omvat toch wel meer mag ik hopen? Ik vind instore-TV bijna net zo zinvol als podcasting. Oftewel: niet erg handig dus. Televisie is een medium waar je stil bij moet staan, waar je naar moet kijken, en als je aan het winkelen bent heb ga je niet naar een TV-scherm zitten/lopen koekeloeren lijkt me. Waar blijven de berichten over bv. doodsimpele interactieve reclameposters, die rosé aanprijzen als het 's avonds broeierig warm wordt, en kaas en rode wijn als het gaat regenen? Die overdag de gewone producten aanprijzen maar om kwart voor zes overschakelen de magnetron-maaltijden? Gewoon met simpele, lowcost narrowcasting inspelen op de actuele leefwereld van de consument. Heb je geen kakelende, tetterende, opdringerige, dure instore tv-producties die weken voorbereidingstijd vergen, voor nodig.

  Maar goed, ik ben ook maar een leek die als kleuter met speelgoedwinkels al failliet ging.

  geplaatst op
 • De negativiteit komt volgens mij vooral doordat de meeste 'in store video advertising' helemaal geen narrow casting ís: werkelijk iedereen ziet immers in elk gewenst filiaal op ieder moment van de dag altijd weer precies dezelfde, mateloos herhaalde content voorbijkomen. En da's dus gewoon massacommunicatie op TellSell niveau...

  geplaatst op
 • Bas wat zeg je? Op dat laatste na? Ik schat dat 70% van de boodschappers in een supermarkt een vrouw is, Bijna een op de drie inwoners van Nederland is een 50 plusser, heeft heel veel vrije tijd en een behoorlijke beschikbare bestedingsruimte. De 50 plusser is goed voor 43% van het bewegende geld in Nederland. De grijsaard consumeert in tegenstelling tot de 50 “minner” als nooit te voren. Dat scherm in Utrecht is trouwens geen narrowcasting zoals hier bedoeld wordt.

  geplaatst op
 • @Albert: laten we eens 2000 Nederlanders vragen wat ze vinden van TV-reclame: zal je ook zien dat de overgrote meerderheid dit als storend ervaart.. De waarde van dit soort onderzoek is volgens mij niet erg groot. Narrowcasting (of hoe je het wilt noemen) moet in winkels worden gezien als een onderdeel van de hele winkelcommunicatie, niet meer en niet minder en zeker geen doel op zich. Dat ben ik dus met je eens, Albert.
  @Anders Floor: HELEMAAL MEE EENS! Je zult naar mijn overtuiging een verschuiving zien naar eenvoudiger content, met meer 'stopping power'.

  geplaatst op
 • Hans Peter zijn de druiven zuur? Als geen ander weet ik dit soort onderzoeken op waarde te schatten maar toch. Voeg daar aan toe dat Tesco ruim 60% van zijn narrowcasting beeldschermen er uitsleutelt en Wallmart, een kleintje, tot de conclusie is gekomen dat het niet helemaal werkt met die 70.000 beeldschermpjes in de winkel. Ik hoor toch een wekkertje aflopen....

  geplaatst op
 • @Albert: Ik vind dat je niet aan de ene kant kunt pretenderen er een heel genuanceerde opvattingen op na te houden (zoals jij blijkbaar) en aan de andere kant oppervlakkige onderzoekjes ("Wat vindt u van de vertoning van grote tv / videobeelden in de winkel?") omarmen.
  Overigens ben ik het met de meeste reacties eens dat werkelijke narrowcasting (gericht op een specifiek publiek ) nog toekomstmuziek is. Dat is de reden dat ik ontwikkelingen op dat gebied met interesse blijf volgen op narrowcasting.blieb.

  geplaatst op
 • Hans Peter, oppervlakig onderzoekje? GFK? Ik doe niet aan scorebord journalistiek. Het past in het brede beeld wat ik heb vandaar ook mijn opmerkingen over Tesco en Wallmart. Ik zit zelf in pitches en weet een beetje waarover ik praat.

  geplaatst op
 • Beste Albert, je kan toch niet verwachten dat mensen het leuk vinden om aleen maar naar reclame te kijken, of dit nou thuis of in de winkel. De bevindingen van het onderzoek lijken mij nogal logisch. Als consument is kijken naar continu herhalende reclame nou eenmaal niet leuk. Ik denk dat je dezelfde vraag over posters in de winkel gaat stellen aan consumenten krijg je ook geen blije verhalen. In-store TV in deze vorm is niets anders dan bewegende reclame posters, niet leuk maar wel effectief en zoveel sneller en makkelijker te veranderen.

  Groeten,

  Julian Natte

  http://juliannatte.wordpress.com

  geplaatst op
 • Julian, Je zegt; “je kan toch niet verwachten dat mensen het leuk vinden om alleen maar naar reclame te kijken, of dit nou thuis of in de winkel”. Wie heeft het daar over. Enfin, ik plukte even wat van je weblog over transumers en narrowcasting, erg verhelderend...

  De TRANSUMERS zijn consumenten die geraakt worden door beleving i.p.v. het “stilstaande”. Dit kan zijn door entertainment, door ontdekkingen, door het vechten tegen de verveling, ze leven een vergankelijke levensstijl(!), zichzelf steeds meer vrijmakend van de beperkingen van permanent eigendom van producten. Het vaste is vervangen door een obsessie voor het hier en nu, en een steeds korter wordend voldoeninggevoel. Ze willen zoveel mogelijk beleving als mogelijk is.
  Het verleden ligt ver achter ons, en de toekomst is onzeker, dus alles wat er overblijft is het heden, leven voor het hier en nu!

  Narrowcasting kan op deze trend inspelen, door een beleving neer te zetten voor de bezoeker van de winkel. Met bewegende beelden gaat dit makkelijker dan met stilstaande posters of ander statisch point of sale materiaal. Door mensen te betrekken bij je merk door bijv. interactiviteit toe te voegen d.m.v. de mobiele telefoon past ook bij het gevoel van ontdekken. Met narrowcasting kan men continu campagnes aanpassen en a-la-minute informatie verstrekken. Deze TRANSUMER trend gaat een hele belangrijke rol spelen in het leven van de huidige jonge consument, het is zaak voor retailers en merken om te profiteren van de mogelijkheden die narrowcasting hierin kan bieden.”


  I rest my case…

  geplaatst op
 • Je hoeft je niet aangevallen te voelen. Ik denk dat narrowcasting veel beter ingezet kan en moet gaan worden. Dat gebeurt nu gewoon nog niet, dat zijn we dus eens! Maar als je aan een consument dit soort vragen gaat stellen dan krijg je ook dit soort onderzoeks uitslagen. De huidige content op de meeste In-store tv kanalen is alleen maar reclame, en dat is niet leuk om naar te kijken - simpel!

  Groeten,

  Julian

  geplaatst op
 • Julian ik voel me niet aangevallen hoor, een beetje onbegrepen. :)
  Je zegt " De huidige content op de meeste In-store tv kanalen is alleen maar reclame, en dat is niet leuk om naar te kijken - simpel!" Vandaar ook de negatieve uitkomst van het onderzoek wellicht?

  geplaatst op
 • Precies! ;-)

  geplaatst op
 • Julian ik zou de volgende keer de posting eerst lezen voor je reageert. Scheelt een paar reacties.:)

  geplaatst op
 • Beste Albert, nu voel ik me onbegrepen! Toch een beetje aangevallen? ;-)

  Groeten,

  Julian

  geplaatst op
 • Nooit te beroerd om iemand op weg te helpen hoor, ik bedoel dat als je de posting goed had gelezen je tot de conclusie zou komen dat het rapport, mijn opmerkingen daaromtrent en jouw mening over de huidige narrowcasting proposities blijkbaar overeenkomen. Beetje zinloos dus dit eentweetje waar ik nu dan ook een einde aan maak....

  geplaatst op
 • Heerlijk zo'n mentor en goeroe instelling! Maar mijn mening over de insteek van het onderzoek is niet veranderd hoor. Ik zeg alleen dat ik de vraag nooit zo zou stellen, omdat je het antwoord al weet. Maar dat eentweetje is nu ondertussen al een rondootje geworden.

  geplaatst op
 • Tijd voor een afspraak in de kroeg lijkt me! ;-)

  geplaatst op
 • Wij zijn het niet eens met de Narrow-Minders opmerking.

  Narrowcasting is maar net hoe breed je het maakt. Als je het concept overdraagt aan de consument en hen laat bepalen wat voor een content er zichtbaar moet zijn, ben je niet narrow-minded bezig. Massaal samenwerken om tot een groter geheel te komen begint een trend te worden. Kijk onder andere naar de opkomst van wikipedia en twitter.

  Bij Sport-Com proberen we juist ervoor te zorgen dat iedereen op het zelfde niveau zit en bereid is om mee te werken aan een collectief geheel.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.