Outsourcing is heel normaal geworden. Wij zijn al gewend dat onze kleding in Bangladesh, software in India en elektronica in China worden gemaakt. Wij vinden het zelfs verstandig en vooruitstrevend dat bedrijven hun IT diensten, administratie en call centra uitbesteden naar India en Oost-Europa. Tegelijkertijd hopen wij dat outsourcing geen negatieve gevolgen zal hebben voor Nederland, omdat wij, Nederlanders, uitblinken in creatieve en kennisintensieve banen.
Maar ook creatief werk kan worden uitbesteed naar de lage lonen landen. De creatieve industrie van Rusland, China of India groeit gestaag dankzij de snel groeiende economie en reclamebudgetten. Reclamebureaus uit die landen leren snel van hun Westerse opdrachtgevers en collegae, en tonen aan dat zij hetzelfde werk beter en in ieder geval veel goedkoper kunnen doen. En tenslotte is creatief talent grenzeloos en komt ook voor in India en Oost-Europa:-) Bewijzen? 12 Cannes Lions dit jaar voor reclamebureaus uit India, en mijn eigen ervaringen met outsourcing van interactieve projecten naar Rusland en Wit-Rusland.
Twee jaar geleden heeft Novocortex, het bedrijf waar ik werk, besloten om op zoek te gaan naar talentvolle designers en creatieve bureaus in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. We wilden naast strategieontwikkeling ook productie van interactieve reclamecampagnes in eigen huis hebben. En we vonden Nederlandse designers en bureaus te duur. In de afgelopen jaren hebben we vele ups en downs meegemaakt. Onze Nederlandse opdrachtgevers werden zeer nerveus toen zij over outsourcing naar Oost-Europa hoorden. Prijsverschillen waren voor ze minder belangrijk dan kwaliteit en betrouwbaarheid, en Oost-Europa percipieerden zij als onbetrouwbaar en kwalitatief slecht. We moesten dus extra moeite doen om te bewijzen dat het werk van onze partners kwalitatief gelijkwaardig was aan dat van de Nederlandse bureaus. Bijvoorbeeld, door meer tijd en geld te stoppen in conceptontwikkeling en design, zodat we meerdere uitgewerkte concepten aan de opdrachtgever kon presenteren.
En natuurlijk werden we gelijk geconfronteerd met de cultuurverschillen tussen Oost- en West-Europa. Sommige verschillen waren overigens bijzonder voordelig voor ons en onze klanten:-) Oost-Europese designers hadden geen ‘van 9 tot 5’ mentaliteit en waren bereid om ’s avonds en in het weekend door te werken als het moest. Andere verschillen waren juist lastig. Men was niet gewend om vooruit te plannen, waardoor het meeste werk kort voor de deadline werd gedaan. En de perceptie van de kwaliteit en ‘het werk is af’ was anders dan in Nederland – er zaten veel kleine fouten en slordigheden in afgeleverde applicaties. We hebben veel energie moeten investeren in de mentaliteitverandering, bijvoorbeeld, door duidelijke afspraken te maken over de kwaliteitscontrole.
Naast lage kosten hebben we een ander groot voordeel ontdekt van het werken met buitenlandse designers, namelijk dat crossculturele teams internationaal herkenbare ontwerpen kunnen produceren. In de afgelopen maanden zijn deze ontwerpen in prijzen gevallen op twee belangrijke Oost-Europese reclamefestivals – in Oekraïne en in Letland. Het afgelopen weekend won Novocortex twee prijzen op de Baltic Sea Advertising Festival in Riga.

We ontvingen een Golden Hammer voor de U-specs banner en een Silver Hammer voor het iDEAL Winkelplein in de categorie Interactive Media. Beide werken zijn gemaakt voor de Nederlandse klanten, waarbij Novocortex voor conceptontwikkeling en copywriting verantwoordelijk was en onze partners Astronim en Red Graphic voor design en productie. Het winnen was alles behalve makkelijk - dit jaar waren er slechts drie Golden Hammers uitgereikt in de Interactive Media categorie. Deze overwinning bewijst dat outsourcing van creatief werk naar Oost-Europa niet alleen kostenbesparend werkt maar voor veel vreugde en plezier kan zorgen:-)))
