My Search History – Personalized Search?

21 april 2005, 12:51

Vandaag lanceerde Google ‘My Search History’. Door hierop in te loggen met je Google account, kun je bij laten houden welke zoekopdrachten je allemaal hebt gedaan en op welke resultaten je vervolgens hebt geklikt. Deze zoekhistorie kun je vervolgens weer raadplegen via je inloggegevens. Vanzelfsprekend kun je ook in de zoekhistorie zoeken. Op zich is dat natuurlijk erg handig, want het komt regelmatig voor dat je iets zoekt wat je eerder ook al een keer bent tegengekomen.

Google is overigens niet de eerste zoekmachine die deze functionaliteit biedt. Zelf ben ik al een tijdje aan het testen met MyJeeves, de vergelijkbare functie van Ask Jeeves. Ask biedt naast het bijhouden van alles waarop je zoekt ook de mogelijkheid in zoekresultaten op ?save? te drukken en de gesavede resultaten te rubriceren. In feite werkt dat als een soort online bookmarks. Probleem hiermee is natuurlijk dat je in de praktijk geen Ask gebruikt, maar Google.

Zijn dit nou de eerste stappen naar ?personalized search?? In principe zou Google uit de historie die ik de aankomende maanden op ga bouwen vrij makkelijk een profiel van mijn voorkeuren kunnen opbouwen. Daarmee kunnen ze vervolgens weer rekening gaan houden bij toekomstige zoekopdrachten. Eventueel kunnen ze me zelfs advertenties gaan voorschotelen die bij mijn profiel passen. Ik ben benieuwd?

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Remi

    Het lijkt erop dat alleen zoekopdrachten vanuit google.com worden opgeslagen. Zoekopdrachten die ik met google.nl heb gedaan ontbreken in mijn Search History. Maar dat zullen ze bij Google binnenkort wel oplossen.


    21 april 2005 om 13:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!