Monique Collignon over haar faillisement: “Ik wil dit nooit meer meemaken”

Monique Collignon over haar faillisement: “Ik wil dit nooit meer meemaken”

Fashion designer Monique Collignon, bekend om chique couture voor de vrouw, werd in juni failliet verklaard. Een combinatie van veel voorfinanciering, een duur huurcontract en "hier en daar een rekenfoutje" werden haar te veel. Omdat haar omzet wel weer groeide en ze herstructureerde, was ze ervan overtuigd aan het einde van het jaar haar schuldeisers te kunnen betalen. Maar één daarvan had geen geduld en vroeg het faillissement aan. Dat kwam als een totale verrassing voor Monique en haar man Jan Henny Holvast, met wie ze het bedrijf runt. "Het was net alsof ik door mijn stoel zakte. Het is zo'n onwezenlijk gevoel, ik heb twee dagen lopen janken. Ik wil dat nooit meer meemaken."

De ontwerpster praat nu met investeerders om een herstart te maken. Ze heeft een driestapsplan gemaakt om haar bedrijf opnieuw op te bouwen en internationaal te gaan. Achter de schermen werkt ze al aan de eerste schetsen voor de voorjaar-zomercollectie van 2014. "Later zetten we misschien iemand anders op bepaalde punten, ook op zakelijk gebied, maar ik wil nu het eerste stuk zelf doen. Sinds het faillissement voel ik me per uur meer ondernemer. Het was een hele zware periode, maar dit gaat me nooit meer overkomen."

Profiel

Naar eigen zeggen ontwierp Collignon al vanaf het moment dat ze een potlood kon vasthouden. Op haar vijfde maakte ze haar eerste poppenkleertjes, met als grootste inspiratiebron de Franse designer Coco Chanel. "Ik wilde een Coco worden", wist de Schiedamse al vanaf haar pubertijd. Ze deed de modeacademie in Rotterdam en ontwierp in het begin van haar carrière vooral sportkleding. Daar kwam begin jaren negentig verandering in, toe ze haar eerste haute couture collectie maakte en zich vestigde in Amsterdam.

Collignon bouwde snel een solide naam op in de wereld, in zowel binnen als buitenland. Omdat klanten soms moesten vechten om een kledingstuk besloot ze daarnaast prêt-à-porter-collecties te ontwerpen om aan de vraag te kunnen beantwoorden. ​Collignon staat bekend om haar doorzettingsvermogen en creativiteit. Het leverde haar in 2010 een Dutch Designer of the Year Award op.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • ik moet je eerlijk zeggen: kijk eens eerlijk in de spiegel! misschien moet je gaan doen waar je goed in bent (ontwerpen) en moet je achterlaten waar je blijkbaar niet goed in bent (ondernemen). falende ondernemers zijn net voetballers: de omgevingsfactoren krijgen de schuld

    geplaatst op
  • @FantasticFuture. Want een onzin reactie! Ze geeft juist ruiterlijk toe dat ze zelf ook fouten heeft gemaakt. En daar kun je alleen maar respect voor hebben. Persoonlijk ben ik van mening dat een faillissement, en deze weer te bovenkomen je juist sterker maakt als ondernemer. Het overnieuw proberen getuigd van doorzettingsvermogen.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.