Meetup with Silicon Alley

20 april 2006, 17:30

Map of Silicon Alley Nadat de New York Times vorige maand in hun Sunday Styles katern een pagina groot artikel schreef over de Tech Meetup en de come back van Silicon Alley heb ik mij direct aangemeld voor de Tech Meetup van April. Op de avond zelf bleek al snel dat ik niet de enige was. Het Eyebeam gebouw zat vol met meer dan 300 enthousiaste New Technology Evangelists. De energie en het enthousiasme was te voelen en de presentaties waren buitengewoon boeiend.

De presentaties kwamen van:

• Een wireless initiatief met Capital van Sequoia, Google en Skype.

• Een bedrijf op zoek naar Bin Laden met de broncode voor blog search.

• Een graduate student die Windows live en Google office te slim af is.

• Een wiki style social network voor autobiografieën.

• Een webbased mediaplayer inclusief podcasting tool.

• Een webbased to-do-list van Mark Hurst (bekend van Thisisbroken.com)

Een vol programma dus. Bijna alle presentaties zijn volledig opgenomen (66 minuten) en downloadable gemaakt door YouAre.tv. Hieronder een zo kort mogelijk verslag (6 minuten ;-)).

Het format van de Tech Meetup is vrij simpel maar zeer doeltreffend. Iedere presentator krijgt 5 minuten om zijn product of dienst te presenteren. Als de klok op nul staat heeft de presentator nog een kleine 5 minuten om vragen en antwoorden van de moderator en het publiek te beantwoorden. Gedurende die vijf minuten plugt de volgende spreker zijn laptop alvast in voor de volgende presentatie. Tussendoor is er nog een woordje van een eventuele sponsor. Als er goed aan het format wordt vastgehouden dan duren de presentaties bij elkaar niet langer dan een uur. Achteraf wordt ieder bedrijf een hoek van de zaal toegewezen waar mensen uit het publiek nog eens persoonlijk met de presentator kunnen praten of netwerken met andere geïnteresseerden.

Iedereen werd gevraagd om voor zeven uur aanwezig te zijn. Om kwart voor zeven stond er dan ook een keurige rij voor het Eyebeam gebouw. Voor het huren van de ruimte werd een “vrijwillige” donatie van 5 dollar gevraagd welke iedereen uiteraard betaalde. Vervolgens schreef iedereen zichzelf netjes in, maakte haar of zijn stickerbadge en plakte deze op. Bier, wijn en frisse dranken stonden gratis klaar voor iedereen. Het wachten was nog even op een Mac Powerbook adaptor maar in een zaal vol techies was die al snel gevonden. Iets na zevenen begon het officiële gedeelte van de avond.

Fon De eerste presentator was Andrew Rasiej voor sommigen bekend van Mouse.org maar nu presenteerde hij Fon. Het concept van Fon is vrij simpel. Fon wil van iedere wireless verbinding een hotspot maken. Zodoende moet het mogelijk zijn om overal in de bewoonde wereld een verbinding te krijgen. Voor iedereen die hier aan toe bijdraagt zijn de andere hotspots gratis. Als je zelf geen netwerk hebt dan is een donatie van vijf dollar verplicht. Twee dollar daarvan gaat naar de ISP van het netwerk waar je gebruik van maakt. Daarnaast kan men ook een vrijwillige donatie doen. De veiligheid en bandbreedte wordt verzekert doordat Fon.com de routers beheerd van diegene die meedoen aan het initiatief. De ISP’s werken mee omdat zij enerzijds extra inkomsten krijgen van diegene die geen eigen wireless verbinding hebben en anderzijds de directe afnemers optimaal kunnen bedienen. Inmiddels hebben Sequoia capital, Skype (eBay) en Google al flink geïnvesteerd in dit project. Opvallend detail is dat Google vorige week toestemming kreeg om een wireless netwerk neer te legen voor San Francisco. Ik ben benieuwd wanneer het zover is dat ook Amsterdam zijn eigen netwerk krijgt. Fon is onafhankelijk van enige overheid waardoor ze in veel gevallen sneller kunnen opereren. Deze politieke onafhankelijkheid is een van de speerpunten van Rasiej op zijn website Personal Democracy is hier meer over te lezen.

Een tweede presentator was graduate student Patrick Fitzsimmons die vanuit zijn studentenkamer een webbased Wikistyle Excel applicatie heeft gebouwd genaamd Zipapp. Behalve dat het compleet compatibel is met Excel heeft het ook nog vele andere access-achtige mogelijkheden. Hij liet in de vijf minuten die hij had het een en ander kort zien waarna er een luid applaus klonk vanuit de zaal. Er werd gevraagd of hij hiermee Windows live te snel mee af probeerde te zijn. Hij antwoordde daar op dat hij wel geschrokken was bij het zien van de eerste Windows Live releases maar dat hij iets

anders

beters te bieden had.

Als derde presentator kwam Breck Baldwin van Alias-i naar voren. Alias-i is in de US bekend geworden met de hulp die zij bieden aan de CIA om relevante informatie over terroristen op het internet te vinden. Alias-i is een specialist in text analyse en linguïstische zoekacties. Doormiddel van text analyse decoderen ze taalfouten naar woorden en woorden naar context. Het bedrijf mag geen klantennamen noemen maar denk aan bijvoorbeeld Googles suggestie tool en blog search engines als Technorati en Blogpulse. Ondanks dat ik geen developer was gaf Breck mij wel een CD-ROM voor developpers (als souvenir). Iedereen mag gratis van hun techniek gebruik maken echter op het moment dat er geld mee verdient gaat worden weet Alias–I je te vinden en willen zij een percentage van de inkomsten hebben. Bin laden hebben ze trouwens nog niet gevonden (er wordt aan gewerkt).

Jim Coffman presenteerde Blogamp. Blogamp is een online mediaplayer. Je kan de mediaplayer zoals de naam suggereert ook in je blog opnemen. Daarnaast kan je er Podcasts mee opnemen en publiceren. Een van de bijzonder eigenschappen is dat iedere podcast in overzichtelijke hoofdstukken kan worden opgedeeld en de losse onderdelen van volgorde verwisseld kunnen worden. Het zag er allemaal erg handig uit maar ik denk dat er vele kapers op deze kust van podcasting tools zijn. Jim ziet dit zelf ook in maar hij heeft tot nog toe nog geen grote concurrentie gezien.

De gebroeders Kane presenteerden Commontales. Commontales is een soort social netwerk meets blog in Wikistyle dat er op gericht is om de geschiedenis van mensen vast te leggen maar dan anders. Het is met name het concept waarom het gaat. Uiteindelijk moet er een soort van online gemeenschappelijk geheugen staan. Met een timemline kan men terugvinden wat er op een bepaald moment op een bepaalde dag op een bepaalde plaats gebeurde. Dit kan je privé houden maar ook publiekelijk maken. Door tags toe te voegen kan je een gemeenschappelijk geheugen opbouwen. Als adverteerder zou holland.com deelnemers er op kunnen wijzen dat er een Holland cluster is voor alle personen die naar Nederland op vakantie zijn gegaan. Bezoekers zouden zodoende via de tijdslijn kunnen bekijken wat er in welke periode van het jaar te doen is in Nederland. Uiteraard is het dan wel nodig dat er genoeg deelnemers naar Nederland gaan.

De vijfde gast, Mark Hurst van onder andere thisisbroken.com presenteerde op Tech Meetup een nieuwe tool: Goo todo. Mark Hurst is een specialist in feeling good. In het verleden heeft hij diverse projecten opgezet die allemaal zorgen voor meer orde en plezier in de vaak chaotische zakelijkheid. Goo todo is een online to do list waarmee je op simpele wijze orde schept in je kalender, andere to do lists en mailboxen. Hij merkte op dat steeds meer bedrijven zoveel mogelijk Web 2.0 / Ajax-achtige tools gebruiken om hun applicaties vooral Cool te maken terwijl hij vooral bezig is met zaken simpel en klantvriendelijk te maken. Daarom zit er tot grote verbazing van het publiek ook geen reminder functie in het Goo todo programma. Je forward je items naar het juiste moment op je to do list en op je actuele online to do list staat alleen het geen wat je op dat moment moet uitvoeren. Als je je things to do goed op orde hebt, heb je ook geen reminder nodig. Ieder jaar organiseert Mark een Good Experience Live (GEL) Conference in de US. Dit jaar organiseert hij een tweede GEL conferentie in Kopenhagen. Helaas heeft hij Amsterdam overgeslagen als locatie omdat hij daar (nog) geen contacten had. Zijn overige projecten zijn te vinden op Good experience.

Volgens Hyped heeft E-bay vorige week 2 miljoen dollar geinvesteerd in Meet-up. Dit zal vermoedelijk grotendeels op gaan aan de verder professionalisering van Meetup. Op de Tech Meetup, de enige Meetup georganiseerd door de oprichter van Meetup Scott Heiferman, werd al een oproep gedaan voor diverse vacatures. In Amsterdam is Meetup ongeveer net zo succesvol als Craigslist.

Hopelijk lukt het mij om een volgende Tech Meetup ook bij te wonen. De Meetup van Mei zat vrijwel direct na aankondiging volgeboekt. Het wachten is op een grotere ruimte of personen die zich nog voor aanvang van het event zich afmelden. Misschien helpt het als ik Marketingfacts! noem bij aanmelding?

Sinds April 2007 ben ik weer terug in Nederland als Freelance Online Marketer na tweeenhalfjaar in New York gewerkt te hebben voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In mijn functie als Internet Manager adviseerde ik het NBTC op het gebied van online marketing en communicatie. De 21-talige(!) website Holland.com wordt in Nederland onderhouden maar vanuit 17 landen getarget op de verschillende doelgroepen per land. Zweedse studenten en Japanse zakenlui moeten allemaal uiteindelijk terecht kunnen op dezelfde website. Daarnaast worden er voor de Noord Amerikaanse markt websites en daarbijbehorende campagnes opgericht. In enkele gevallen wordt er samengewerkt met andere Bureaus voor Toerisme. Enkele van deze websites zijn: Trippist, Cool Capitals en Arts in Europe. Enkele noemenswaardige campagnes zijn: Bloggers in Amsterdam, Cool Capitals on Slate (artikel I Media Connection) en Discover your Holland (artikel Media Post) De nieuwste telg van de Amerikaanse tak van het NBTC is ook het laatste project waar ik voor het NBTC aan heb gewerkt: de Holland (2.0) website. Aan vorige functies als Strategist/Planner/Buyer/Analyst Interactive Media bij Media Contacts en IPAN coördinator van het kennisgebied Online Marketing heb ik veel kennis en een groot Nederlands netwerk overgehouden. In New York verbrede ik mijn kennis en netwerk tot ver over de Nederlandse grenzen en Web 1.0. Regelmatig bezoek ik events zoals de NY Tech Meetup en 212NYC en conferenties zoals AD:TECH waar ik tevens spreker en jurylid van ben geweest.

Categorie
Tags

12 Reacties

    Jaap

    Wat een goed overzicht. Over het draadloze internet, het eerste onderwerp: mijn Fon-router ging al snel kapot, de software was erg instabiel. Eens kijken of ze er al een nieuwe firmware voor hebben, zal ik het eens opnieuw proberen.

    Ook ik ben benieuwd of er Nederlandse steden zullen zijn die een draadloos netwerk gaan aanbieden. Toevallig biedt T-mobile deze week mobiel breedbandinternet aan voor laptops en de komende generatie mobiele telefoons via het HSPDA-netwerk, de opvolger van UMTS. Voor vijftig euro per maand (via een speciaal pc-slot-kaartje en alleen voor Windows). Als meer providers dergelijke diensten gaan aanbieden verwacht ik niet dat lokale overheden zich geroepen zullen voelen om een stadomspannend draadloos netwerk aan te leggen. Toch zou het goed zijn, want de komende jaren worden de prijzen voor draadloos internet anders zo hoog gehouden dat alleen een kleine minderheid ervan gebruik zal maken.

    In The World is Flat van Thomas L. Friedman las ik dat in Japan al meer dan 40 procent van de bevolking beschikt over volwaardig mobiel internet. In de VS zijn er al meer dan 200 steden die een draadloos netwerk hebben, vaak zeer goedkoop of gratis.

    Nederland mist volgens mij nu al de aansluiting daarmee, en op die manier de aansluiting met de hele web2.0-beweging.


    20 april 2006 om 20:54
    media

    Topverslag Bas! Heb een poging gedaan ook de video te bekijken maar het geluid is zo slecht dat ik ben afgehaakt.


    21 april 2006 om 05:19
    Smitha375

    Excellent blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol agbeggkddddeeefe


    26 juli 2014 om 22:28
    Smithe383

    Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog is in the very same niche as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Thank you! baaddeedeebgdaab


    26 juli 2014 om 22:28
    Smithd689

    Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. All the best gbeeeedkgdefkcge


    27 juli 2014 om 23:37
    Smithe275

    Good web site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day! dkddkbcbdekeegfe


    27 juli 2014 om 23:38
    Smithd655

    you have a terrific blog here! would you like to make some invite posts on my weblog? daggdbedfkekbkgg


    27 juli 2014 om 23:39
    Smithb577

    I was looking through some of your blog posts on this internet site and I conceive this web site is rattling informative ! Keep on posting . bdedecfgfbdgfeed


    29 juli 2014 om 09:16
    Smithf52

    location within my public complexes! agkcddbbgfgcefbe


    29 juli 2014 om 09:17
    Smithe765

    Great blog! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also ddeedfegdgedkggb


    30 juli 2014 om 07:29
    Smithc618

    Your goal is to breed all the different dragons available kcdadaekfbcbckea


    30 juli 2014 om 07:30
    Smitha436

    Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate? ccdgfafddkcbkdfd


    30 juli 2014 om 07:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!