Koen Strous (Dedact): De meeste weerstand tegen digitaal lesgeven zit bij docenten

Koen Strous (Dedact): De meeste weerstand tegen digitaal lesgeven zit bij docenten

Koen Strous is medeoprichter van Dedact, een bedrijf dat digitaal lesmateriaal voor middelbare scholen maakt. Steeds meer scholen kiezen voor lessen met de hulp van internet.

“We maken digitale leersystemen voor middelbare scholen”, vertelt Strous. “Scholing, huiswerk en toetsing, we kunnen alles uit het tekstboek leveren en analyseren.” Het bedrijf werd verkozen tot Sprout Challenger van het jaar. “De techniek is geen doel op zich, maar een middel om de inhoud en de structuren van het onderwijs te verbeteren”, zegt Strous.

Ongeveer 120 scholen in Nederland zijn 100 procent digitaal. Ze hebben hun leerlingen bijvoorbeeld een iPad gegeven en alle lessen zijn digitaal te volgen. “De helft van die scholen werkt met ons.”

Meerwaarde

De eerste resultaten zijn volgens de ondernemer positief. Scholen die ermee beginnen willen ook door met digitaal. “De meerwaarde zit vooral in het feit dat leraren digitaal precies kunnen zien hoeveel de leerlingen hebben gedaan en waar de knelpunten zitten.”

Dat vergt wel een andere manier van lesgeven, want als docent kun je niet alles controleren. “De leraar ziet hoever een leerling is voordat de toetsing plaatsvindt.”

Strous geeft naast bestaand lesmateriaal ook eigen programma’s uit, waaronder Nederlands en Biologie. “De meeste uitgevers zijn nog erg traditioneel en aarzelen over samenwerking met ons. Ze willen hun eigen methodes digitaal uitwerken, in plaats van te werken met iets nieuws.”  

Strous probeert desondanks zoveel mogelijk samen te werken met de uitgevers. “Scholen moeten zelf kunnen kiezen wat ze willen.”

Moderner

Maar die inhoud mag best wat moderner, vindt Strous. Net als de didactiek. “We moeten bepalen wat leerlingen in de basis moeten kunnen, maar de manier waarop ze daar komen is ouderwets”, zegt Strous.

Drie kwartier luisteren naar een verhaal van een docent is niet meer van nu. “De meeste weerstand zit bij de traditionele docenten”, zegt Strous. “Maar er zijn ook zeker docenten die wel vooraan staan.”


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.