Informatie op het gebied van werk, wonen, inkomen of sociale voorzieningen #spon

Informatie op het gebied van werk, wonen, inkomen of sociale voorzieningen #spon
, bbp.nl
@BBPMediaNL

Het kiezen van de juiste opleiding is geen gemakkelijke klus. Het kan bepalend zijn voor waar je gaat wonen, wat je inkomen is en wat voor sociale voorzieningen je makkelijk toegang tot hebt. Het kiezen van een opleiding is daarom erg belangrijk, zorg daarom voor een goed en uitgebreid oriëntatieproces. Misschien wil je wel gaan werken als sociaal maatschappelijk dienstverlener, een divers beroep waarin je in verschillende werkvelden terecht kan. In dit artikel geven we je meer informatie over het kiezen van een mbo-opleiding.

Het MBO

Het MBO, oftewel het middelbaar beroepsonderwijs. Het mbo-onderwijs is een groot gedeelte van het Nederlandse onderwijs. De mbo opleidingen sluiten aan op het vmbo. De meeste mbo-opleidingen bieden veel perspectief in verschillende sectoren. Sectoren zoals de bouw, techniek, zorg en sociale beroepen hebben altijd vraag naar afgestudeerde mbo'ers. Je kunt ook altijd kiezen voor echt vakgerelateerde opleidingen zoals de scheepvaart, grafische of designsector of bijvoorbeeld de voedingsindustrie. Een vak leren biedt je veel perspectief voor een baan en het is fijn om die zekerheid te hebben. Er bestaan ook particuliere mbo-opleidingen, deze zijn vaker gericht op een kleinere groep mensen omdat deze opleidingen ook meer kosten.

Verschillende mbo-niveaus

Op het mbo zijn verschillende niveaus waarop je een opleiding kunt volgen. Hieronder worden de niveaus opgesomd:

•             Niveau 1. Dit niveau leidt mensen op tot assistent beroepsbeoefenaar. Dit niveau is alleen beschikbaar voor mensen die een praktijkonderwijs middelbare schoolopleiding hebben gedaan.

•             Niveau 2. Dit niveau sluit aan bij een vmbo-diploma. Het niveau 2 leidt je op tot een basisberoepsbeoefenaar.

•             Niveau 3 of 4. Deze niveaus zijn beschikbaar voor mensen met minimaal een vmbo-diploma. Het niveau 3 of 4 geef studenten de mogelijkheid een mbo-opleiding te volgen van 3 jaar. Na dit niveau kiest een groot gedeelte van de studenten nog voor een vervolg hbo-opleiding. Het overige gedeelte kies er vaak voor om te gaan werken of volg mogelijk nog een andere opleiding.

Sociaal-maatschappelijke dienstverlening

Als sociaal-maatschappelijk dienstverlener kun je veel betekenen voor mensen. Hierbij speelt een specifieke sector geen rol, als maatschappelijke dienstverlener kun je iedereen helpen hun draai in de maatschappij te vinden. Na je mbo-opleiding sociaal-maatschappelijke dienstverlener ben je breed inzetbaar, betrokken en kun je werken met allerlei verschillende doelgroepen. De opleiding is bestemd voor mensen die aan de slag willen in het sociaal agogisch werk. Dit betekent als je mensen wilt helpen hun plaats in de maatschappij te vinden. De opleiding is erg toegankelijk en biedt genoeg verschillende uitdagingen!

Meer Informatie


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.