Hoe schrijf je een website af?

Hoe schrijf je een website af?

Bart de Waele heeft op zijn weblog Netlash een interessante vraag:

“Moet een website worden afgeschreven en zo ja, op welke termijn.”

Naast de vraag over de waarde van een website (die we al eens eerder hier en hier beschreven), ben ik inderdaad benieuwd naar het antwoord. Bart geeft op zijn weblog de reactie van de boekhouder van zijn klant:

“In principe: afschrijving over 3 jaar (eventuele updates en andere aanpassingen kunnen dan wel als kost ingeboekt worden). Investeringsaftrek van 3,5% (in principe niet voor software tenzij op maat; en een website is software op maat).”

Wie heeft aanvullende tips?


Geplaatst in

Delen



Er zijn 6 reacties op dit artikel

 • Ik heb hier met de start van LeaseTrader uitgebreid over gesproken met een specialist van KPMG. Hij gaf aan dat daar toendertijd (ik spreek wel over 3 jaar geleden) de nodige discussie over was geweest, maar dat de uitkomst wat de BD betreft duidelijk was: een website dient geboekt te worden als kosten en kon niet over meerdere jaren afgeschreven worden. Hij sprak over cases van 'tonnen'. Ik weet niet of daar inmiddels veranderingen in gekomen zijn.....

  geplaatst op
 • Eigenlijk vreemd omdat bij aanschaf van software (boven een bedrag van 450 euro volgens mij), deze wel kan worden afgeschreven. Je zou in dit geval de ontwikkelingskosten van een website toch ook mogen beschouwen als softwarekosten of zie ik dat verkeerd?

  Ik heb het daarbij overigens nog niet over de waarde van een website. Naast de kosten voor ontwikkeling komt daar afhankelijk van verschillende factoren nog een bedrag bovenop.

  geplaatst op
 • De vraag over het afschrijven van een website zal verschillend beantwoord worden in Nederland en België denk ik - andere belastingsregels en andere belastingscontroleurs.

  Ik ben persoonlijk vragende partij om een website in kosten te boeken. Dit volgt mijn visie dat een website is waar regelmatig (jaarlijks) in moet geïnvesteerd worden. Een website is niet iets dat je één maal maakt en dan drie jaar laat liggen (over drie jaar afschrijft). Een website moet leven...

  geplaatst op
 • Toch vind ik het niet helemaal logisch. Als je een auto koopt, moet je hem toch ook onderhouden? Als je met een bedrijf begint is een website tegenwoordig een noodzakelijke investering. Voor sommige bedrijven is het hun belangrijkste bedrijfsmiddel! Dat zou m.i. te vergelijken kunnen zijn met productiemiddelen voor een producerend bedrijf.

  geplaatst op
 • De updates aan een website kosten vaak meer dan de website zelf, bijgevolg is het afschrijven over een periode van meer dan een jaar gewoon iets dat innovatie en vernieuwing ontmoedigd. Ik vind dat de vraag "over welke periode schrijven we een website af?" eigenlijk niet moet gesteld worden. Doet de overheid dit wel dan hebben ze alle gevoel met de realiteit verloren.

  geplaatst op
 • Algemeen bedrijfseconomisch beleid is als volgt:
  activering (en daarmee afschrijven) is alleen toegestaan als de site inkomsten kan genereren, bijvoorbeeld door het plaatsen van bestellingen. Het gewoonweg aanprijzen van je onderneming is niet voldoende voor activering.
  Dit is dus een bedrijfseconomisch beleid. Voor fiscale doeleinden is het altijd van belang om met je regionale inspecteur te overleggen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.