Hoe online video een Nederlandse startup tot Kickstarter-succes maakte

27 februari 2015, 12:30

We horen tegenwoordig veel over opkomende Nederlandse startups. Pareltjes als Blendle en Peerby stelen de show in de media. Maar er zijn natuurlijk veel meer Nederlandste startups – groot en klein – die aan de weg timmeren. Eén daarvan is SPIN remote. Zij slaagden erin om in slechts 40 dagen bijna 115.000 euro binnen te slepen via het crowdfundingplatform Kickstarter. Een slimme campagne was de basis van dit succes met online video als backbone. Hoe zag die campagne eruit en waarom speelde video zo’n belangrijke rol?

Het verhaal achter SPIN remote

In november 2014 leerde ik Mathijs Veassen en de andere twee oprichters van SPIN remote kennen. De SPIN remote is een universele afstandsbediening, maar dan compleet anders. In 2014 werkte het team keihard om de startup klaar te stomen voor lancering op crowdfundin platform Kickstarter. Het plan was om op 1 december live te gaan.

Als je de SPIN remote voor het eerst ziet, heb je geen idee wat het is. Het lijkt totaal niet op de afstandsbediening zoals we die kennen. Het team van SPIN remote heeft het concept van de afstandsbediening compleet gerevolutioneerd. Ze zijn met een leeg vel begonnen en los van vorm of functie gaan kijken wat nu de essentie van een afstandsbediening is.

De SPIN remote werkt op basis van draaibewegingen en aanraking, waardoor de bediening heel intuïtief is. Daarnaast beperkt het zich niet tot tv’s of radio’s: alle apparatuur met infarood, bluetooth of WiFi, kan de SPIN remote bedienen. Eind 2014 was het prototype klaar en wilde het team de eerste lading SPIN remote’s produceren. En daar was financiering voor nodig. Met Kickstarter zou direct een internationale doelgroep bereikt worden.

Het doel: €100.000 ophalen via crowdfunding voor de productie van de eerste lading SPIN remote’s

Hoe zag de campagne eruit?

Het team van SPIN remote zette de Kickstarter-campagne op als een landingspagina. De campagne werd heel visueel van opzet. Promotievideo, productfoto’s, technische illustraties en infographics sierden de pagina.

Mathijs Veassen: “De promotievideo is het visitekaartje van de pagina en veel mensen beslissen op basis van de video of ze verder lezen en het project backen”.

Het idee achter de campagne was om funders eerst enthousiast te maken met de promotievideo en daarna uitgebreid te informeren over functies en technische mogelijkheden. Mathijs Veassen: “Daar ligt ook meteen de moeilijkheid van de video: aan de ene kant wil je mensen zoveel mogelijk laten zien en vertellen om ze te overtuigen, maar aan de andere kant wil je ze ook niet overladen met informatie”.

Toen we met Mathijs en zijn collega-oprichters om tafel gingen om de promotievideo uit te werken, realiseerden we dat de kracht van de SPIN remote hem in eenvoud zit. Net als de missie van de startup wilden we het simpel houden en het vooral niet ingewikkeld maken. De SPIN remote is zo vernieuwend dat het niet veel poes-pas nodig heeft.

We besloten daarom puur te demonstreren hoe de SPIN remote je leven thuis makkelijker maakt. En dat met zo min mogelijk woorden. We werkten een situatie uit waarin de SPIN remote onderdeel wordt van het huis. Het is typische een situatie waarin je het product zou gebruiken en waar de toegevoegde waarde duidelijk in naar voren komt. Dit verhaal wilden we zo echt mogelijk laten aanvoelen, maar tegelijk ook een mystieke en futuristische sfeer geven.

Mathijs Veassen: “Ze adviseerde ons om alleen het basisconcept te presenteren in de video. Dit is al zo vernieuwend dat het voor veel mensen genoeg aanleiding is om verder te kijken”.

En het werkte. Op Kickstarter werd de campagne meteen goed ontvangen en werd gebombardeerd tot ‘Staff Pick’. Binnen een week was er al 20.000 euro binnengesleept. Nu was het zaak dit momentum vast te houden. Voor de campagne had het SPIN remote-team een goed gevulde press-kit gemaakt en lanceerde nu een PR-actie door tientallen online media aan te schrijven. Het werd massaal opgepikt van NU.nl tot tweakers.net en van Gadget Review tot News Week. Zelf blogs in Japan en Italië berichten over de Nederlandse uitvinding. Het aantal funders groeide lekker door.

Doodbloeden of vliegende start?

Maar toen het project een aantal weken live stond, was de nieuwswaardigheid weggeëbt. Dit zag je terug in een minder snelle stijging van het aantal funders. Met dit tempo zou SPIN remote het niet redden! Het vernieuwende concept had de lancering een echte boost gegeven, maar nu merkte het team dat het tegen ze werkte. Ze kregen veel praktische vragen over de functies van de SPIN remote, bijvoorbeeld hoe je alles instelt naar je eigen voorkeuren.

Mathijs Veassen: “We merkten dat het moeilijk is om bepaalde functionaliteiten alleen te beschrijven, omdat die zo nieuw zijn. We kozen er daarom voor extra video’s te maken, waarbij de funders deze functies echt in actie konden zien”.

Het team publiceerde dus een korte serie zelfgemaakte video updates. En ook dit werkte. Vrijwel direct steeg het aantal funders weer.

Missie geslaagd

De stijging in funders wist SPIN remote nu vol te houden en een paar dagen voor de vervaldatum bereikte ze hun doel van 100.000 euro. Uiteindelijk hebben ze hun doel met bijna 15 procent overtroffen.

Op de vervaldatum kon SPIN remote 114.289 euro van 1.089 funders bijschrijven op de rekening

SPIN Remote laat zien dat video van grote waarde kan zijn voor een crowdfundingcampagne. Zowel bij de lancering als later in de campagne zorgde video voor een sterke groei. Interessant aan de SPIN remote-casus is dat het laat zien dat je vooral niet moet stoppen na lancering. Het publiceren van meer video’s kan het verschil maken tussen een campagne die langzaam doodbloed of succesvol de financiering binnen sleept.

Koen van der Donk
Specialist Online Video Marketing bij Playforward

Samen met zijn tweelingbroer speelde hij als tiener in de bekende Kameleon films. Film maken heeft hem daarna niet meer los gelaten. Na zijn studie Bedrijfskunde met Cum laude af te ronden, startten hij samen met zijn broer in 2010 het bedrijf Playforward: specialist in online video. Recent lanceren ze hun tweede bedrijf Animators: specialist in creatieve animaties. Koen ondersteunt opdrachtgevers na oplevering van hun video of animatie met succesvolle online publicatie op website en social media.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!