Hoe BeReal gebruikers omgaan met weer een nieuwe social media app

Over social app BeReal wordt veel gezegd. Maar hoe gaan jongeren en marketing professionals er mee om en hoe gebruiken ze het?

13 september 2022, 07:17 7396 x gelezen

Dit jaar hoor en lees je steeds meer over BeReal. Een kleine selectie van artikelen uit Nederlandse dagbladen en nieuwsites: RTL Nieuws, Parool, AD, NOS en wat recenter dit artikel van Nu.nl waaruit blijkt dat Instagram de functies van BeReal heeft gekopieerd. In dit artikel duik ik in de achtergrond van BeReal, vertel ik kort hoe het werkt en, belangrijker: ik laat gebruikers aan het woord in de vorm van korte interviews (zie ook dit artikel). Ik spreek met zowel professionals als studenten.

Even kort nog over BeReal: Onbewerkt en ongefilterd leven

De app is gemaakt door voormalig GoPro-medewerker Alexis Barreyat en opgericht met partner Kévin Perreau. Het Franse foto-sharing platform noemt zichzelf “niet een ander sociaal netwerk” en moedigt gebruikers aan om “echte” content te posten. De app maant gebruikers op willekeurige tijdstippen elke dag aan om snapshots te delen van wat ze aan het doen zijn gedurende een periode van twee minuten. Het doel is om vrienden van gebruikers een onbewerkt en ongefilterd kijkje in hun dagelijks leven te geven.

Je BeReal post zal een foto nemen van je achterste camera, en een seconde later, zal het een foto nemen van je selfie camera. Deze foto’s worden over elkaar heen gelegd en vormen samen de post die u op uw BeReal-pagina plaatst. Het idee is om je onderwerp vanuit beide hoeken te fotograferen, maar je moet wel voorbereid zijn op de selfie als je er niet lullig uit wilt zien.

Je kunt de foto’s opnieuw nemen als je de eerste niet mooi vindt, maar de applicatie zal je vrienden vertellen hoe vaak je de foto’s opnieuw hebt genomen. Als je post buiten de periode van twee minuten valt, krijgen je vrienden een melding omdat dit kan betekenen dat je van omgeving bent veranderd of even de tijd hebt genomen om er toonbaar uit te zien.

Een korte gedeelde ervaring op een gefragmenteerd sociaal web

Waarschijnlijk het leukste aspect van BeReal is dat je met je gezicht kunt reageren op de post van je vriend! Journalist Ryan Broderick schreef: “BeReal is geen Instagram concurrent. Het is eigenlijk onderdeel van dezelfde trend als Wordle. De gelijktijdige push alert en tijdslimiet om te posten biedt een korte gedeelde online ervaring tussen een zeer gefragmenteerd sociaal web.”

Wordle kwam begin dit jaar van de grond toen mensen probeerden het vijfletterwoord van de dag te raden in zes pogingen of minder. Het bracht een hele reeks andere online spelletjes voort, zoals Worldle, Quordle, Nerdle en Heardle.

Columnist Patrick Lenton schreef over Be Real: “Blijkt dat de realiteit super deprimerend is. Ik zag de knapste koppen van mijn generatie op bureaustoelen zitten, met vesten aan, eindeloos zwoegend onder het juk van het kapitalisme. Ik wil niet herinnerd worden aan de sleur van het dagelijkse leven. Misschien, heel misschien, wil ik niet meer echt zijn?”

Gebruik BeReal: Studenten en professionals aan het woord

Ik gebruik het zelf nog niet, een beetje vanuit de gedachte van: “Nee, niet weer een app…” Maar… ik hoor ook in mijn omgeving steeds meer mensen die het wel gebruiken. Vooral onder studenten en jongeren. Hieronder deel ik met veel plezier de mening van studenten maar ik sprak ook met drie professionals. Daar leren we allemaal weer van!

Janneke van Veltom (23), eigenaar Byjannekevanveltom & student Fontys Hogeschool ICT.

“Ik was met vrienden samen toen de app BeReal ter sprake kwam. Een aantal van mijn vrienden gebruikten deze app en legden uit wat het inhield. Omdat ik het wel interessant en grappig vond klinken, en ik het leuk vind om te zien waar mijn vrienden mee bezig zijn, heb ik de keuze gemaakt de applicatie te downloaden. Dit heb ik gedaan in ongeveer februari dit jaar, en ik gebruik het nu in augustus nog steeds elke dag even fanatiek. Naast dat het leuk is om te zien waar mijn vrienden mee bezig zijn, vind ik het leuk dat je kan terugzien welke foto je op de datums hebt gemaakt waardoor je weer teruggenomen wordt naar dat moment en dat je kan reageren op je vrienden hun foto’s met zowel foto als tekst.

“Social media zijn leuk en tegelijkertijd verschrikkelijk.”

“Ik zou het zelf erg leuk vinden als het langer gebruikt gaat worden, maar ik vrees ervoor dat het een hype is. De reden waarom ik dit denk is omdat het elke dag energie kost om de foto te maken, je wacht op de melding en soms merk je al dat het niet meer haalbaar is om ‘Real’ te zijn met de foto’s vanwege de tijd dat de melding komt.

“Social media zijn leuk en tegelijkertijd verschrikkelijk. Ik merk zelf dat ik het veel gebruik omdat ik dingen wil delen met vrienden, maar de helft van mijn Instagram volgers ken ik hooguit van naam en stappen. Het is leuk om te zien waar iedereen zich mee bezig houdt, maar het neemt nu veel tijd van mensen in beslag en vaak weet je al wat ze hebben gedaan doordat het al gedeeld is op social media, waardoor je als je met vrienden samen bent weinig te vertellen hebt en de telefoon al snel tevoorschijn komt in bijvoorbeeld het café. Wel vind ik social media prettig voor mijn eigen bedrijf, want je kunt jezelf hiermee op de kaart zetten als je dit goed aanpakt en hierdoor dus groeien als bedrijf.”

Pien Mutsaers (18), studente

In tegenstelling tot Instagram en Snapchat is er op BeReal niet veel om door afgeleid te raken. Ik heb ook lang getwijfeld om BeReal te downloaden, omdat ik het gevoel had dat ik dan altijd op mijn telefoon zou moeten zitten voor als de melding kwam. En ik wil juist mínder op mijn telefoon zitten! Het valt wel mee hoeveel tijd ik dus op BeReal zit, maar als ik zie dat ik in de afgelopen maand maar 3 keer op tijd een foto heb gepost dan knaagt er toch iets: ‘Ik post altijd te laat. Die en die hebben weer op tijd gepost. Iedereen kan zien dat ik te laat gepost heb. Denken ze dat ik heb gewacht om te posten?’ (Ik ken genoeg mensen die wachten met het posten van hun BeReal, zodat er iets leuks op staat).

“Je kunt geen filters gebruiken en je niet voorbereiden op de foto. Lijkt alleen maar zo.”

“Ik denk dat BeReal een trend is die over gaat waaien. Ik was er al redelijk laat mee, maar als ik zie hoeveel ik erom geef: ontzettend weinig. Als ik de melding zie, maak ik de foto. Denk daar nu niet meer zoveel over na, het kost me 30 seconden. Verder reageer ik ook bijna nooit meer op anderen of bekijk ik hun foto’s. Ik zit de hele dag gemiddeld 3 minuten op BeReal, gok ik. Ik denk dat BeReal voor nu leuk is, omdat het zo ‘real’ is. Je kunt geen filters gebruiken en je niet voorbereiden op de foto. Lijkt alleen maar zo. Maar als ik zie hoeveel van mijn vriendinnen tijdens de vakantie zeiden: laten we even wachten met de BeReal tot we bij een restaurantje zijn. Dan valt het wel mee hoe Real het is. Ik denk dat de gebruikers dat ook al snel door zullen krijgen en dan zullen afhaken.”

Giancarlo de Windt (27), Digital Designer

“Ik vind het concept van Be Real uniek. Het is niet weer een “picture sharing app”, maar ze doen het met een draai. Ik vind het interessant hoe ze inspelen op de FOMO(fear of missing out) gevoel van gebruikers. Je moet iets plaatsen zodat je de foto van je vrienden kan zien. Dit zorgt voor meer engagement op hun platform.

“Persoonlijk gebruik ik het omdat ik het juist leuk vind om random door de dag even een snap shot te maken van mijn bezigheden. Je krijgt vanzelf een digitale dagboek met al je foto’s.

“Het is op dit moment zeker een hype. Ik denk niet dat deze platform zo groot gaat worden als een instagram of snapchat. Wat wel gaat gebeuren is dat instagram deze feature gaat namaken en hun eigen draai aan geven met beter marketing en grotere gebruikers aantallen gaan mensen toch altijd terug naar hun gewoonte en dat is, Instagram en Snapchat.”

Sabrina Siemons, 26 jaar, student IT & business

“Afgelopen zomer is het behoorlijk een hype geworden onder mijn vrienden, wanneer ik op een terras zat hoorde ik weer iemand zeggen dat het tijd was voor BeReal. Ik snapte het concept niet echt, omdat het voor mij overkwam als een soortgelijke app als Snapchat. Gewoon een foto maken en doorsturen.

“Het interessante wat ik aan het concept vind, is dat je op een bepaalde tijd 2 minuten de tijd hebt om je foto te posten. Natuurlijk kan je het moment een beetje omzeilen door de app niet te openen, maar het zorgt er wel voor dat je interessante momenten maar ook ontzettend luie momenten van jezelf kan delen met je vrienden. Daardoor denk ik dat het wel een app is dat langer zal aanhouden dan de andere hypes.”

Jasmijn Roes (21), Studente Fontys Hogeschool ICT

“Toen ik een jaar geleden voor het eerst over BeReal hoorde, was ik meteen erg positief over het concept omdat ik zelf veel tijd spendeer op sociale media maar mij er wel bewust van ben dat dit mij een verkeerd beeld kan geven rondom verschillende onderwerpen. Toen ik hoorde dat een aantal van mijn vrienden BeReal begonnen te gebruiken heb ik het dus meteen gedownload.

“Ik hoor steeds vaker mensen die eventjes wachten op een beter moment om de foto te maken.”

“Voor mijn gevoel zijn Instagram en Snapchat langzaam steeds meer richting hun einde aan het gaan, maar ik denk niet dat BeReal hier de oorzaak voor is. Ik verwacht dat BeReal redelijk snel gaat overwaaien omdat de charme van het concept steeds minder goed lijkt te werken: ik hoor steeds vaker mensen die eventjes wachten op een beter moment om de foto te maken, en de hoop op meer en meer reacties op elke post (RealMoji’s).”

Deborah Dillen, Consultant & Marketing bij Jobcenter BV

“Ik vind het leuk voor mijzelf om terug te zien, als herinnering. Maar het is ook leuk om te zien wat andere mensen aan het doen zijn. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik soms wacht tot een leuk moment, dus dan is het niet echt meer be real…. Er vindt niet veel interactie plaats. Dus ik denk dat het gaat overwaaien.”

Anika Kok (24), designer voor Picoo en Lectoraat Moral Design Fontys

“Ik gebruik zelf geen BeReal. Veel mensen in mijn omgeving wel. Daarbij krijg ik ook de vraag: wanneer maak jij BeReal nou eens aan?! Persoonlijk heb ik geen behoefte om me aan te melden omdat ik juist minder social media wil gaan gebruiken. Ik merk dat eindeloos scrollen op de loer ligt, wat een gewoonte is die ik zelf moeilijk kan onderbreken. De enige oplossing lijkt apps verwijderen te zijn, omdat ik via de browser op de computer toch minder snel verdwaald raak in het web van alle interessante foto’s en filmpjes die te vinden zijn. Dat is ook de reden dat ik Instagram gisteren weer van mijn telefoon gehaald heb.

“Minder het perfecte plaatje, meer het echte leven.”

“Ik vind de gedachtegang van BeReal heel goed. Minder het perfecte plaatje, meer het echte leven. Maar: dat vind ik bij Snapchat bijvoorbeeld ook. Daar heb je filters, maar het is wel redelijk ad hoc zonder dat je content echt kunt monteren bijvoorbeeld. In mijn omgeving hebben meerdere mensen BeReal, die opeens roepen: “oh, een BeReal!”. Dan merk je toch dat mensen even een goede hoek zoeken, mensen vragen om er in beeld bij te komen staan, of een foto opnieuw maken als de eerste niet leuk is. Dat doe je in twee minuten, maar heeft toch invloed op hoe ‘mooi’ en ‘ongepolijst’ het beeld is dat je uiteindelijk uploadt. Daarnaast worden de meldingen van BeReal soms ook genegeerd omdat er op dat moment niets interessants is, wat in essentie dan weer in gaat tegen het “ben echt” idee.

“Ik verwacht dat BeReal geen vervanger is voor Instagram en TikTok. Daarvoor zijn de laatste twee te geïntegreerd in ons dagelijks leven, al is het alleen al voor de slimme algoritmes die ons bezig houden met persoonlijke maar voornamelijk betaalde content. BeReal is denk ik kleiner, gericht op een groep vrienden en familie die je persoonlijk kent in plaats influencers waarvan je niet kunt beoordelen hoe ze in het echt zijn. Dat is trouwens ook de charme van BeReal, dus ik hoop dat dat niet verloren gaat.”

Evert van de Grift (42), Eigenaar van Cornerstreet Social Media & Video Marketing

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in social media, is er een nieuwe app/nieuw netwerk probeer ik het altijd even uit. Mijn dochter van 11 kwam weken geleden al aanzetten met BeReal en ik begreep het in de eerste instantie niet dus had ik nog weinig interesse. Toen zag ik het vaker voorbij komen en er toch maar eens ingedoken. Het is een interessant format; de naam is volgens mij ook dubbelzinnig: Be Real, dus ben echt. En B-Roll, een term uit de filmindustrie waarmee wordt gerefereerd naar aanvullende of alternatieve beelden die worden afgewisseld met de hoofdopname, soort van sfeerbeelden.

“Met het verplichte posten binnen 2 minuten op een bepaald tijdstip proberen ze het “neppe” van instagram te voorkomen”

“Met het verplichte posten binnen 2 minuten op een bepaald tijdstip proberen ze het “neppe” van instagram te voorkomen. Niet geposeerd op een mooie plek met nabewerking. Nee wat ben je NU aan het doen en hoe zie je er op DIT moment uit. En je kan pas content van anderen bekijken als je zelf iets plaatst. Je krijgt geen straffen of punten als je op tijd of te laat post, ik denk zelf dat ze dat misschien wel moeten doen; je mag bv pas andere content zien van die dag als je op tijd post. Of gooi er wat gamification in net zoals bv de snapstreak in snapchat. Nu post 75% (van wie ik volg) nog steeds te laat en is het idee toch weer een beetje weg omdat mensen wachten tot ze iets interessants kunnen laten zien.

“Het is wel een blijvertje denk ik maar geen killer.”

“Het feit dat Instagram nu al aan het experimenteren is met een zelfde soort functie nemen ze de app wel serieus. Het is wel een blijvertje denk ik maar geen killer. Ook commercieel zie ik veel potentie; ze gaan met BeReal terug naar de essentie; waarom volg je een celebrity op social media? Om een inkijk te krijgen in zijn of haar privéleven: dus is een app als BeReal ideaal: dit is het ‘echte leven’. Ik ben zelf werkzaam in de film industrie en ik zie ook potentie voor een ‘ film account’; een echt kijkje achter de schermen, het is niet altijd glitter & glamour, we zitten ook tot diep in de nacht in een donkere montage studio. Of die make-up locatie is ook wel eens in een kelder achteraf.”

Naci Yilmaz, managing partner van influencer marketing agency Onfluence 

“Ik gebruik BeReal sinds kort. Ik zag het vaker voorbij op andere socials, zoals TikTok dus ik heb besloten om het downloaden en te gebruiken. Mijn ervaring in de eerste week is een beetje de ervaring dat ik had toen ik meer dan 10 jaar Instagram downloadde. Met een groot verschil: op BeReal heb je geen filters en lang de tijd om foto’s te bewerken. Het is echt een momentopname van wat je op dat moment aan het doen bent.

“Qua gebruik lijkt het ergens op Snapchat omdat je daar ook vooral met je intimi communiceert. Maar ook Snapchat zal het niet van de kaart vegen. Ik denk dat het een leuke extra app is, want je bent er ook net de hele dag mee bezig, maar instantly. De kracht van Bereal voor gebruikers is dat het enorm basic is en natuurlijk ook nog niet voorzien van advertenties. Of het voor marketeers interessant wordt is nog even afwachten.  Is het een hype? Dat is altijd lastig te voorspellen. Ik denk dat bij Clubhouse de lockdown een grote rol heeft gespeeld in de snelle groei die vervolgens weer snel afvlakte. Bij apps als Clubhouse moet je ook echt ‘on’ zijn, bij BeReal is dat niet het geval.”

BeReal: Hype of blijver

Ik hoop dat BeReal gaat werken aan manieren om het ook de “echte” erin te houden. Je kunt altijd faken en dat gebeurt dus nu al. Mensen wachten op momenten dat het ze beter uit komt qua locatie of wanneer ze wel er goed uitzien. Dus voor je het weet wordt het een neppe BeReal post. Als ze dit niet gaan aanpassen verwacht ik dat ze niet net zo gaan doorbreken als TikTok of Instagram. Of ik er zelf op ga? Nee, ik ben zelf nog steeds bezig met “proberen” te detoxen (zoals zo veel mensen) en een nieuwe app gaat me hier niet echt bij helpen.

Erdinç Saçan
Docent ICT & Business bij Fontys Hogescholen Eindhoven

Docent ICT & Business, Fontys Hogescholen Eindhoven. Woonachtig in ‘s-Hertogenbosch, getrouwd en vader van drie zoons. Passie voor een breed scala aan onderwerpen zoals marketing, technologische ontwikkelingen, ethiek, privacy, data, verdienmodellen, overtuigingsprincipes. Maar ook grote interesse in politiek, sociale cohesie, vrijwilligerswerk en netwerken.

Categorie

1 Reactie

    Ik denk dat het team van bereal technisch niet meer veel kunnen doen aan het faken. Dat ligt bij de gebruiker. Als je niet echt kunt zijn kun je net zo goed niet op BeReal gaan.


    13 september 2022 om 08:41

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!