Groen Boekje voor bloggers
Veel tumult over het nieuwe Groene Boekje de laatste dagen. Vooraanstaande media als de Volkskrant, NOS en Planet Internet boycotten de nieuwe spelling die op 1 augustus a.s. van kracht wordt. Vanavond Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, waarin we voor het laatst de oude spelling mogen gebruiken. Dat bracht mij tot de vraag: welke spelling hanteren bloggers eigenlijk? Gaan we mee met het Groene Boekje? Wat is eigenlijk het Groene Boekje of gebruiken we zoveel jargon dat we niet eens toekomen aan een Groen Boekje?
Erg benieuwd naar de taalbeleving van de gemiddelde blogger . . .
Allereerst welkom op Marketingfacts Peter!
Vwb het Groene Boekje, ik heb ’toevallig’ de laatste editie (met spellingchecker voor Office op CD-ROM) vorige week gekregen maar ben er nog niet aan toegekomen om ‘m te installeren. Gebruik het overigens wel voor formele stukken maar zeker niet voor bloggen. Neem daar vaak ook niet de tijd voor. Bloggen is in mijn ogen ook iets anders dan een formeel stuk schrijven en mag wat mij betreft best af en toe een fout(je) bevatten. Maar daar zullen de taalpuristen het wel niet mee eens zijn 😉
We hebben overigens zojuist in het Groot Dictee der Nederlandse Taal flink klop gekregen van onze zuiderburen 🙁
Ja, dat bedoel ik nou. Ik denk namelijk dat blogs met een goed gevoel voor taal en stijl meer kwaliteit uitstralen. Dat lijkt me goed voor de promotie van ‘het blog’ als serieus communicatiekanaal.
Ik heb vanavond besloten ‘m niet te gaan gebruiken. In de nieuwe spelling wordt Christus met een kleine letter geschreven en de kerstman met een hoofdletter. Zijn ze besódemieterd!
Ze zijn echt totaal door de wilde beren besnuffelt……. of was het nou besnuffeld?? Nou, ik doe er niet aan mee!
Het ligt een beetje aan het soort blog en dan voornamelijk aan de doelgroep. Op mijn blog waar ik prive en zakelijk door elkaar heen gooi heb ik lak aan de taalregels die keer op keer door de taalpuristen worden veranderd. Voor een blog dat als communicatiekanaal naar klanten toe functioneert zal er eerder voor worden gekozen om de regels van het groeneboekje aan te houden.
@Arnout: het maakt toch niet uit voor welke doelgroep? Als je iets via taal wilt communiceren behoort dat toch per definitie ergens aan te voldoen? Naar beste kunnen uiteraard.
Sommige doelgroepen hebben een eigen vorm van taalgebruik waarvan de spelling soms niet voldoet aan de regels zoals die in het groeneboekje staan. Daarnaast kost het meer moeite om een tekst te schrijven waarbij je de regels in acht neemt in plaats van waarbij je puur op je gevoel schrijft.
Taal is op de eerste plaats een middel om te communiceren, niet een opzichzelf staand doel. Het gaat er om dat we elkaar begrijpen. Daarvoor moet een bepaalde standaard zijn, echter wil dat nog niet zeggen dat de partij die zegt dat zij de officiele standaard maken de beste is. Het belangrijkste aan geschreven taal is dat de lezer hetgeen dat geschreven is begrijpt en de boodschap op de juiste manier overkomt door bijvoorbeeld een bepaalde standaard die is aangehouden.
Eigen taalbegruik ben ik een voorstander van. Goed punt Arnout. Dat maakt taal levendig en dynamisch. Maar je mag toch wel de ‘moeite’ nemen om spel- en stijlfouten op voorhand te voorkomen. Volgens mij wordt je bericht/boodschap daar krachtiger van.
Allereerst is het tamelijk bizar om regelgeving te forceren, in plaats van – zoals bijvoorbeeld een woordenboek doet – de dagelijkse praktijk te standaardiseren. Allertweedst voelt een in de nieuwe spelling geschreven tekst erg raar en fout aan. En allerderdst is het gewoon leuk om af en toe iets fouts te doen.
Inderdaad: zoals één van mijn professoren Algemene Taalkunde indertijd opmerkte, de officiële spelling moet enkel gebruikt worden in communicatie met de overheid of door de overheid, en in het onderwijs *van* (niet in) het Nederlands. Voor de rest doe je (wettelijk) je zin.
Een leraar wiskunde die dus een punt aftrekt voor een dt-fout is illegaal bezig, was zijn stelling. Dus wat zou het op een blog uitmaken?
Meer dan je denkt dus: door taalgebruik geeft men ook een beeld van zichzelf weer. Een slordig geschreven tekst vol informele taal komt nu eenmaal niet professioneel over.
Geen probleem, als dat niet de bedoeling was. Een MSN-Space van één of andere teenager hoeft ook helemaal niet ‘groene boekje approved’ te zijn. Maar een ‘maarketing-websait voor al u marketing oplossinge’, daar kijk je toch geen twee keer naar?
Uiteraard is het wel zo dat ze de laatste tijd fel aan het overdrijven zijn met al hun nieuwe regeltjes. En de meeste lezers vinden dat ook, denk ik. Zal het hen worst wezen of je pannenkoek of pannekoek schrijft.
Zolang je ‘d’, ’t’ en ‘dt’ maar op de juiste plaatsen staan, er genoeg hoofdletters en leestekens worden gebruikt en je niet teveel SMS-taal rondstrooit in je tekst is het voor de meeste mensen al lang goed.
Maar da’s mijn meening….
(en riskeer het eens om de spelfouten uit mijn tekst te gaan halen…)
Dur heefd nooid iemant geklaacht ofer mein speling
Las net in de krant dat de cd-rom van het groene boekje allemaal fouten bevat 😀
@Michiel: dank voor de tip. De link is inmiddels aangepast.
Strekking van de discussie is volgens mij wel duidelijk. Niet teveel waarde hechten aan voorschriften en bekijk per doelgroep en/of kanaal of je er echt voor gaat zitten.
@Marco: die CD kan dus ook de prulle(n)bak in . . .
Peter, heb je toevallig gisteren het NRC gelezen? Op pagina 3: ‘Ook weblogs overwegend tegen nieuwe spelling’. Kon het vandaag niet zo snel op de site van het NRC vinden.
Nee, is lees geen NRC. Interessant. Kun je een samenvatting geven? Of iemand anders?
Ik heb jaren geleden besloten de officiële spellingsregels aan mijn laars te lappen en in officiële stukken iemand die dat niet doet het na te laten lezen.
Taal hoort een natuurlijk iets te zijn. Het feit dat wij een taalunie hebben is wat mij betreft verspilling van belastingcenten.
Als ik mij niet vergis, is de laatste officiële Engels spelling uit 17nogwat. Totaal niet meer relevant voor hedendaagse spelling en woorden. Who cares? Het feit dat wij elke 10 jaar nieuwe spelling willen gaan doen is te zot voor woorden. Taal behoort een natuurlijk flow te hebben. Worden (als flow) komen erin, woorden gaan er uit. Het feit dat veel oude sokken vinden dat de ‘verengelsing’ van de taal ver gaat, maar wel Franse woorden als Toilet, svp, etc gebruiken is natuurlijk een typisch voorbeeld van Nederlandse Hypocritie.
Dus, vergeet het groene boekje. Schrijf zoals je vindt dat het moet, zolang iedereen maar weet wat je bedoeld.
Ze moeten die hele spelling inderdaad afschaffen! heb ik ook een keer de kans om mijn tentamen spelling (dat ik binnenkort voor de 6e keer mag/moet maken) te halen 😛
herziening van de msn spelling ?
Ik vind dat er nogal wat ophef wordt gemaakt over de nieuwe spelling. De meeste mensen zullen het verschil niet eens merken. Laten we het niet belangrijker maken dan het eigenlijk is.
En ik ben tekstschrijver, kun je nagaan… 😉
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!