Google 1 April grappen

1 april 2006, 03:30

Wanneer Google met een nieuw product komt of iets nieuws te melden heeft, houden concurrenten hun adem in en zijn journalisten er als de kippen bij. Dat het bedrijf uit Mountain View zo nu en dan in is voor een geintje blijkt uit het jaarlijks terugkerende “April Fool”. Neem voor de zekerheid het nieuws of revolutionaire productinnovaties van Google rond 1 april met een korreltje zout. Een overzicht van de afgelopen jaren.

Updates

13:09: Google introduceert Google Romance; Yahoo koopt alle Web 2.0 bedrijven op (All Your Web 2.0 Are Belong To Us); Matt Cutts verlaat Google!

14:33: MSN komt met Searchspoof

21:30: Aliens geland op Google Earth

2000: Google MentalPlex

Google kondigt een nieuwe zoektechnologie aan, genaamd “MentalPlex”. Deze technologie kan, na het volgen van een aantal korte stappen, de gedachten van de gebruiker lezen. MentalPlex stelt Google in staat om te bepalen waar de gebruiker naar wil zoeken, hierdoor wordt de stap van intypen van de zoekopdracht overbodig.

Na het activeren van “MentalPlex” leidt dit naar een pagina met een foutmelding en “April Fool” zoekresultaten 😉

Website: http://www.google.com/mentalplex/

2002: Pigeon Rank

Google onthult de technologie achter haar PageRank systeem – PigeonRank. Google geeft de voordelen van dit kostenbesparende en efficiënte systeem om pagina’s te rangschikken. Tevens stelt het bedrijf de lezers gerust, dat er geen dierlijke wreedheid betrokken is bij het proces.

Website: http://www.google.com/technology/pigeonrank.html

2004: Google Lunar

Voor een nieuw onderzoekscentrum op de maan, genaamd Google Copernicus Center, heeft Google openstaande vacatures. Luna/X is de naam van het nieuwe operating systeem dat op de maan draait.

Een e-mail met CV naar het genoemde email adres levert de volgende reactie op:

“Thank you for contacting Google about our Copernicus Research Center.

We’ve received an overwhelming response to this opportunity and are not currently accepting additional resumes. We will, however, keep your information on file should we have an opening in the future. At the current staffing levels, we anticipate that we may need additional applicants on or around April Fool’s Day in 2104. Until then, we appreciate your interest in Google and your taking the time to write us.

Sincerely,

The Googlunar Recruiting Team”

Website: http://www.google.com/jobs/lunar_job.html

Google behaalde de grootste 1 april commotie aller tijden door tegelijkertijd met Google Lunar, ook Gmail, de gratis mailbox van 1 gigabyte, te lanceren en het in het midden te houden of het een 1 april grap was of niet. Zoals we nu inmiddels weten was dat dus geen 1 april grap.

2005: Google Gulp beta

Google Gulp, een fictief drankje, wordt door Google aangekondigd in 2005. Volgens het bedrijf, zou de Gulp frisdrank de intelligentie van de drinker verhogen en zo het gebruik van de Google zoekmachine verbeteren.

De drank is verkrijgbaar in 4 smaken: Glutamate Grape, Sugar-Free Radical (free radicals), Beta Carroty (beta carotene), en Sero-Tonic Water. Er was zelfs een valse veiling op eBay voor een korte tijd , die schijnbaar Google Gulps verkocht.

Website: http://www.google.com/googlegulp

2006: Google Romance™

In een officieel uitgegeven persbericht wordt de lancering van Google Romance™ bekendgemaakt. Middels o.a. “Soulmate Search” en Contextual Dating probeert Google de onduidelijke wereld van de romantiek te organiseren.

Interne berekeningen wijzen uit dat Contextual Dating een enorme vlucht gaat nemen. Een powerpoint presentatie met opmerkingen van Google CEO Eric Schmidt is per ongeluk uitgelekt en verschenen op o.a. Digg en Slashdot.

De nieuwe dienst van Google betaalt de kosten voor een afspraakje, mits het stel geen probleem heeft met ‘relevante advertenties’ gedurende de avond.

De zoekresulaten van Google Romance geven aan dat het om een 1 april grap gaat. Ook is het niet mogelijk je profiel up te loaden.

Website: http://www.google.com/romance

2006: Area 51 heeft bezoekers …

Jarnot meldt, dat in Google Earth ook een 1 april grap is verborgen.

Wie de volgende link volgt en inzoomt, krijgt het volgende te zien:

Studio7.org heeft een hond gespot op het grasveld van het Witte Huis te Washington.

Overige 1 April 2006 grappen:

Vnunet meldt dat Google met de recent aangekondigde emissie $1 miljard wil ophalen om te adverteren op de maan. In de meest grootschalige reclamecampagne ooit, wil Google zijn logo brandmerken op de maan, zodat deze vanaf de Aarde te zien is.

Yahoo! kondigt op haar weblog aan, dat ze alle Web 2.0 bedrijven opkopen (All Your Web 2.0 Are Belong To Us).

Texfiles.com kondigt in een persbericht de nieuwe joint-venture met Google aan, Toogle.com.

Matt Cutts schrijft op zijn weblog, dat hij Google verlaat voor een nieuwe baan bij Yahoo!. In ruil hiervoor krijgt Google Jeremy Zawodny (Yahoo’s MySQL geek).

Ook Microsoft geek blogger Robert Scoble gaat voor Google werken en komt met een opmerkelijke uitspraak: “Microsoft Office is dead and I wanted to be at the company that is the future of everything”

The Register komt met sensationeel nieuws: de Volksrepubliek China heeft een controlerend belang verworven in Google.

Google Blogoscoped ontvangt van een anonieme Googler, screenshots van een nieuwe dienst, genaamd Google Rooms. Op de afbeeldingen is de kamer van Larry Page te zien.

Google overnames: Forumer.com en Mininova zeggen overgenomen te zijn door Google.

MSN: Op msnsearchspoof.com kun je eigen resultaten samenstellen

Ask: RhymeRank

The Izilla: De nieuwe 2 terrabyte media center van Apple

ThinkGeek: USB Desktop tanning center

Adotas: Nieuwe adsense formaten, 2560 x 1920 image en 1×1 pixel

2600: De homepage van 2600.com is omgedoopt in een Googleachtige layout

Google Operating System blog: meldt de introductie van Google Browser

Een overzicht van alle 1 april grappen op Wikipedia en Webwereld.


Lees ook andere artikelen van deze auteur:

Interview Marissa Mayer: ‘In de toekomst zal Google nog meer over je weten’

57% van de Adwords campagnes heeft géén landingspagina!

Hoe zit het met de online marketingstrategie van politieke partijen?

GAP & GAPC, wat is het en wie zijn het in Nederland?

Paul van Veenendaal
Digital Marketeer bij NPB Media

All-round marketing professional met 20 jaar werkervaring bij o.a. NPB Media, Iris Amsterdam, Starcom, Ogilvy, GroupM, Onetomarket. Volg mij op http://www.twitter.com/yizmo

Categorie
Tags

27 Reacties

  Puk

  Ook STER start themakanaal

  Jan Westerhof, coördinator digitale themakanalen, heeft op de website publiekcentraal.nl gemeld dat er 10 tot 16 Publieke Omroep-themakanalen van start zullen gaan. Ook STER treft voorbereidingen om een eigen themakanaal te lanceren. Arian Buurman, algemeen directeur STER: “Het staat vast dat er grote groepen kijkers zijn die erg genieten van tv-reclame. Daarom gaan wij 24 uur per etmaal reclameboodschappen vertonen die thematisch gegroepeerd zijn. Welke thema’s aan bod komen is straks terug te vinden in de EPG van omroep.nl, maar wij hopen dat ook de programmagidsen de gegevens zullen publiceren”. STER heeft een omvangrijk audiovisueel archief met alle uitgezonden commercials van de afgelopen 25 jaar. Beeld & Geluid heeft deze inmiddels allemaal gedigitaliseerd. In totaal gaat het om 400.000 spots.

  Buurman: “Wij zullen ons themakanaal bovendien inzetten om elke werkdag om 13.00 uur een review uit te zenden van de nieuwste commercials die we hebben ontvangen. Daarmee voorzien we in een behoefte van zowel de reclamebureaus als de commercialproducenten”. STER verwacht weinig problemen met het regelen van de rechten. Buurman: “Onze ervaring is dat de meeste adverteerders geen bezwaar aantekenen tegen hervertoning van hun spots”. STER financiert het themakanaal uit eigen middelen, zegt Buurman. “Wij doen geen beroep op het centrale budget dat de Raad van Bestuur ter beschikking heeft voor themakanalen. Maar het voordeel is wel dat onze account managers de adverteerders nu crossmediale verspreiding van hun boodschap kunnen bieden, zonder dat dit gepaard gaat met een kostenverhoging.” (Broadcast Magazine, 01-04)


  1 april 2006 om 04:29
  Wouter

  http://www.tweedehands.net/betalen.php


  1 april 2006 om 05:55
  Mark Julsing

  Veronica heeft dit jaar een 1 april grap, kijk maar eens in de tv-gids wat ze vandaag gaan uitzenden.


  1 april 2006 om 06:32
  BasW

  De Stentor plaatste een artikel over de Rechtbanken die in de tegenaanval gaan tegen De Rijdende Rechter etc: Befje op, befje af….


  1 april 2006 om 07:06
  Arash

  ik denk dat het geen slecht idee is als Google met een dating service komt!

  Het kan zeer intressant zijn als adverteerders. Aangezien je dan veel infomatie over mensen kan weten (hobbie, baan enz) en vervolgens personalized ads kan gaan bieden.


  1 april 2006 om 08:55
  yizmo

  Heee Marco, ik was al bezig met een update 😉


  1 april 2006 om 09:09
  Wouter

  Oei, al honderden reacties op mijn grap van Tweedehands.net (www.tweedehands.net/betalen.php).

  Morgen toch nog maar even een rectificatie mailen.

  Overigens heb ik alleen gemaild naar de leden die aangaven nieuwsbrieven te willen ontvangen.

  Over het algemeen wordt er positief gereageerd of heeft men het aanvankelijk nog niet door.

  Maar sommige mensen sturen mailtjes als:

  “Vandaag kreeg ik een rekening van jullie,ben niet van plan dit te betalen wat het is natuurlijk geheel belachelijk om iets achteraf inrekening te brengen dit is juridisch onmogenlijk.Daarom zal ik ook de consumenten rubrieken Kassa en Radar informeren en tevens via het advocatenkantoor waar ik werkzaam ben een aanklacht tegen Uw bedrijf indienen voor misleiding en oplichting.”

  Maar zoals gezegd de meesten zijn positief en ook over de dieperliggende boodschap is men wel te spreken.


  1 april 2006 om 09:28
  Annemarie

  De 1 april-grap op Computer Idee al gevonden?


  1 april 2006 om 09:31
  media

  @Paul: heel goed, begint een aardig overzicht te worden!

  @Wouter: ongelooflijk hoe primair sommige mensen kunnen reageren!

  @Anne: gokje, de Nostalgic Memory Card?


  1 april 2006 om 09:54
  jeoroenn

  hoi jeroen hoi 😀 lol xD


  25 februari 2009 om 07:01
  Talitha

  die 1 april grappen van google zijn altijd wel heel grappig. Ik hou er wel van altijd! Dit kan ook wel een leuke grap zijn voor één april!


  21 september 2010 om 08:22
  Jennifer

  Google is gewoon de best betaalde baan in de wereld! Geniaal als je daar werkt zeg…


  18 februari 2011 om 13:00
  Business Directory

  Dan Frank Dane. Van de 3FM-dj has een in sekstape Omloop. Dane was uitlekken verbolgen video van het, hij onder meer zo weten Liet in RTL Boulevard. In het filmpjes zien hoe met een vrouw ligt Dane you in bed. Het lijkt Hebb STEL oral seks, maar is het niet of werkelijkheid DJ, maar een andere man. Twee van zijn plek verwisseld SNEL, zo Vandaag onthulde Dane.


  18 juni 2011 om 05:03
  Michael

  ik zou best willen werken daar. Heb gelezen dat er allemaal leuke dingen te doen zijn op de werkvloer om de creativiteit te verhogen. ik denk ook wel erg goed betaalde baan. Google staat sowieso in de top 10 meest innovatieve bedrijven in de wereld samen met Apple.


  23 januari 2012 om 08:50
  brandssolution

  Buy online canada with mastercard, generic soft tablets and cheap for sale in australia, best generic pills price except buy online cheap uk. Safest place to buy online also overnight shipping usa, price in germany and where can i buy in the us despite cost no insurance.


  9 augustus 2017 om 02:18

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!