• Mobile
    wordt gesponsord door

Google Now on Tap: hoe je straks écht alles kunt vinden via je smartphone

Google Now on Tap: hoe je straks écht alles kunt vinden via je smartphone

We kennen het allemaal wel: er moet een vakantie, werkuitje of familiefeestje gepland worden en er wordt een groepschat in het leven geroepen. Iedereen komt met allerlei leuke suggesties en het overzicht raakt al snel kwijt, waardoor het voor de organisator een tijdrovende taak wordt om alles goed te plannen. Helemaal om al die verschillende apps te gebruiken om de juiste informatie te vinden en te bundelen. Google zou wel eens uitkomst kunnen bieden met de introductie van Google Now on Tap, het antwoord op Siri van Apple en Cortana van Microsoft.

Doorzoek meerdere applicaties met één knop

Met de Android 6.0 Marshmallow-update zet Google de volgende stap in het zoeken via je smartphone. Ze hebben namelijk Now on Tap geïntroduceerd, een nieuwe functie binnen Google Now waarmee je met één druk op de knop je hele scherm kunt laten indexeren en automatisch zoekresultaten binnenkrijgt. Hierbij worden ook nog eens automatisch relevante apps op je telefoon gedetecteerd en naar voren gehaald.

Stel dat je met vrienden een filmavondje aan het plannen bent en jullie doen in de groepschat een aantal suggesties voor films. Door met Now on Tap het chatscherm te indexeren, zal automatisch een handig overzichtje verschijnen van al deze films. Hierbij worden de hoogste Google-resultaten getoond, maar je kunt er ook voor kiezen om de filminformatie op te halen uit je IMDb-app of gelijk een trailer te bekijken via je YouTube-app. Heeft iemand in dezelfde chat ook een opmerking gemaakt over het inkopen van hapjes en drankjes? Dan zal Now on Tap ook gelijk een supermarkt tonen met openingstijden en de prijs van deze hapjes en drankjes.

Op deze manier vind je niet alleen gelijk de informatie waar je naar op zoek bent, maar kun je ook direct wisselen tussen de verschillende apps waarmee je kostbare tijd bespaart. En het mooie is: je kunt elke app en elk scherm als basis gebruiken. Welke app je ook open hebt staan, je kunt het huidige scherm indexeren en alle relevante informatie opzoeken. Zie je op Facebook iemand die een bepaalde activiteit doet op vakantie? Indexeer je scherm en Now on Tap vindt automatisch de relevante TripAdvisor- en Lonely Planet-pagina’s voor je.

Meer informatie over een stukje tekst

Een andere manier om sneller te zoeken via je smartphone, is het selecteren van een stukje tekst en hier automatisch een Google-zoekopdracht op los te laten. Onderin je huidige scherm verschijnt een klein venster met daarin de definitie van het geselecteerde woord en/of de topresultaten uit Google voor deze zoekopdracht. Zo hoef je niet een tweede zoekvenster te openen als je bijvoorbeeld een bepaald woord niet begrijpt of even snel meer informatie wilt opzoeken over een bepaalde term of persoon.

Een andere vorm om dit te doen is door Google een spraakopdracht te geven. Ben je bijvoorbeeld een pagina over een bepaalde band aan het bekijken, dan kun je de vraag stellen: "Wie zijn de bandleden?" In deze spraakopdracht noem je de bandnaam niet, maar aan de hand van het scherm dat je open hebt staan, zal Now on Tap begrijpen dat je informatie wilt hebben over de bandleden van die band en zal er een overzichtje verschijnen met basisinformatie, zoals de namen en geboortedata van de bandleden. Wil je meer informatie hebben over een specifiek bandlid, dan selecteer je simpelweg de naam om relevante pagina’s naar voren te halen. Hiermee voer je meerdere zoekopdrachten uit zonder ook maar één keer een nieuw Google-venster te hoeven openen.

Optimaliseer je website voor mobiel gebruik

Het was al langer duidelijk dat Google steeds meer waarde hecht aan websites die goed geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik. Het is een van de belangrijkste ranking-signalen en de verwachting is dat dit alleen nog maar belangrijker wordt. Steeds meer mensen doen alles via de smartphone of andere mobiele devices en de nadruk komt in steeds grotere mate te liggen op snel en makkelijk.

Met de huidige ontwikkelingen speelt Google in op deze behoeftes en om goed zichtbaar te blijven in de zoekresultaten is het zaak dat je website snel, goed en makkelijk werkt op mobiele apparaten. Het is wellicht zelfs een idee om een eigen applicatie te maken voor je website, om in te spelen op de Now on Tap-functionaliteit die automatisch relevante apps koppelt aan zoekopdrachten.

Hoe dan ook, om relevant te blijven is het belangrijk om liever vandaag dan morgen dit mee te nemen in de search-strategie en je website te optimaliseren voor mobiel gebruik.

Credits afbeelding: Android.com, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.