Gebruik mobiele telefoon gerelateerd aan consumptiegedrag jongeren

3 april 2004, 15:59

De manier waarop jongeren hun mobiele telefoon gebruiken, is gerelateerd aan hun algemene consumptiepatronen. Dat blijkt uit een Fins onderzoek onder jongeren tussen de 16 en 20 jaar.

Meisjes die welhaast verslaafd zijn aan hun gsm, hebben veelal een trendy en impulsief consumptiepatroon. Jongeren die spaarzaam gebruik maken van de mobiele telefoon zijn vaak milieubewust en terughoudend in hun consumptie.Een interessant onderzoeksresultaat is dat het trendy en impulsieve consumptiepatroon – van oudsher geassocieerd met vrouwen – samenhangt met liefde voor technologie – traditioneel een mannenzaak. Dat lijkt te duiden op veranderende consumptiepatronen onder mannen. Zo spenderen Finse mannen tussen de 18 en 24 inmiddels meer geld aan kleren dan vrouwen van dezelfde leeftijd. Er zijn in westerse landen de afgelopen jaren dan ook nieuwe markten ontstaan voor specifiek mannelijke producten, waaronder trendy kleding, cosmetica en tijdschriften. De bijbehorende marketing en advertenties proberen de betreffende doelgroep met succes te bereiken.

Bron:

Journal of Consumer Policy nr. 26, p. 441, 24 p.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!