GadgetReview: De robuuste Samsung Galaxy Xcover
Met een IP67-certificaat moet dit toestel tegen een stootje kunnen…
Tegenwoordig is er op het gebied van ‘mobiel’ voor ieder wat wils. Zakenlieden dragen een Blackberry in hun pantalon, de hippe jeugdigen zijn sociaal op hun iPhone en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar waar kun je uit kiezen als je nou net even wat meer vraagt van je smartphone? Als je wilt dat hij tegen een flinke stoot kan, dat je ermee kan bellen in de stromende regen of hem een nachtje laat liggen in een stoffige bouwput? Het antwoord dient zich aan: de vernieuwde Xcover van Samsung.
Look & Feel
Beginnen met het uiterlijk van deze telefoon is te vergelijken met het vragen naar het gewicht van een vrouw op je eerste date: kun je beter niet aan beginnen. In alle eerlijkheid is de Xcover niet moeders mooiste. Door de oranje-achtige rand om het toestel heen is het een typisch ‘love it or hate it’ design. Gelukkig zijn er ook andere kleurvarianten beschikbaar. Aan de voorkant van de telefoon zitten de drie gebruikelijke knoppen die Samsung vaker gebruikt op haar toestellen. Hiermee is het mogelijk om de opties van een bepaalde app of telefoon op te vragen, terug te gaan naar het homescreen of één stap terug te gaan in de navigatie.
Helaas zitten deze knoppen niet mooi verzonken in het toestel, waardoor het geheel met de rest van het scherm verbroken wordt. Ik twijfel er dan ook niet aan dat dit een bewuste keuze is geweest, omdat de knoppen aanzienlijk beter blindelings te vinden zijn. En dat kan van pas komen in situaties waarin je niet lekker op de bank zit, maar op een winderige besneeuwde berg staat en het thuisfront wil bereiken. Outdoor gebruiksgemak dus.
De telefoon is in het bezit van een IP67-certificaat, wat inhoudt dat het luchtdicht is en stof en water buitenhoudt. Volgens Samsung kan deze telefoon maximaal dertig minuten op een diepte van 1 meter onder water blijven zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft. De back-cover is voorzien van een slotje om ervoor te zorgen dat er geen water of stof naar binnen kan. Naar mijn mening is de batterij het ‘slot’ en het slotje een gimmick. Nadat ik hem een tijdje onder water had gehouden bleek de binnenkant zeker niet droog te zijn. Ik schrok me een ongeluk, maar het bleek verbazingwekkend genoeg dat de batterij de waterdichte afsluiting van de onderliggende techniek was. Well done! Om de sterke constructie compleet te maken, beschikt het toestel ook over een krasbestendig glas dat tot 5 keer zo sterk is als bij een normale smartphone.
Hardware & Software
De Galaxy Xcover is uitgerust met Android 2.3 Gingerbread. Niet de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem, maar meer dan voldoende om hedendaagse ‘smartphone klusjes’ op te knappen. Zeker op die besneeuwde berg of in de bouwput. Met een processor van 800 MHz, 512 MB werkgeheugen en een prijs van rond de 240 euro zal hij moeten concurreren met bijvoorbeeld de HTC Wildfire. Het scherm is 3,65 inch met een resolutie van 480×320 pixels. Dat de resolutie niet al te hoog is, valt helaas wel erg op. De kleuren zijn redelijk flets en het oogt redelijk goedkoop.
Voor de hobbyfotografen onder ons: onder de motorkap zitten 3 megapixels om foto’s mee te maken. Dit voldoet voor een standaard smartphone prima, en de foto’s zien er dan ook uit alsof ze door een standaard smartphone zijn gemaakt. Standaard zit er 160mb gebruikersgeheugen in de telefoon, maar door middel van een SD-kaartje is dit gelukkig op te waarderen tot maximaal 32 gigabyte.
Op het gebied van de Android-software valt er redelijk weinig vernieuwends te melden. Alle standaardfuncties zijn aanwezig, zoals een MP3-speler, de G-mail applicatie, een agenda en natuurlijk de Android Market (binnenkort genaamd Google Play). Een leuke feature vond ik wel dat er een zaklamp in de telefoon zit verwerkt. Minder leuk is dat ik deze zaklamp met geen mogelijkheid aan de praat heb gekregen.
Sms’en en mailen kan voor de liefhebbers onder ons met behulp van Swype. Deze techniek maakt het mogelijk om met je vingers over de letters op het scherm te bewegen om op deze manier woorden te creëren. Hierdoor kun je nóg sneller werken dan het ouderwetse digitale toetsenbord.
Marketing
Met de vernieuwde Xcover heeft Samsung een robuuste smartphone in huis. De combinatie van het robuuste design en het feit dat het een smartphone betreft, maakt dat er weinig concurrentie is. Er is bijvoorbeeld de Motorola Defy uit 2010, die een jaar ouder is dan de Xcover. Op dat gebied is er voor de mensen die een hobby of beroep hebben die een telefoon vereist die tegen een stootje kan redelijk weinig keus. De verschillende foto’s van Samsung waar de telefoon onder de modder zit, slaan dan ook de spijker op zijn kop. De belofte dat hij 30 minuten onder water kan zonder het te begeven klopt. Dit vond ik uiteraard net iets te ongeloofwaardig om het niet zelf uit te proberen.
Conclusie
Ja, de telefoon is robuust. Ja, de Xcover doet wat hij belooft te doen. Ja, hij is spuuglelijk. Maar nee, je koopt hem niet omdat hij zo mooi is. Je koopt de Xcover omdat je wilt kunnen vertrouwen op je mobiel in zware omstandigheden. En dan is het een hele goede keus. Verwacht geen Android 4.0, een 8MP camera en een 1,5GHz processor, dan kom je bedrogen uit. Hij is degelijk, dat is eigenlijk de allesomvattende term voor deze telefoon.
Hoi,
Leuke review, ik heb voor 2 werknemers (ik heb een bouwbedrijf) ook zo’n telefoon gekocht. Ze werken wel heel soepel alleen krijg ik de navigatie van allebei de telefoons niet aan de gang. De gps doet het wel, hij weet exact waar je bent maar als ik wil navigeren kan die het gps niet vinden. Bale.
Zaklamp kan geactiveerd worden bij instellingen. Daarna kan de zaklamp bediend worden met de volumeknop als het scherm uit is.
Ik heb gisteren de telefoons uitgeprobeerd maar het is wel een forse vooruitgang tov htc wildfire. De xcover voelt snel aan.
ben er tevreden mee alleen kan ik geen agenda vinden in de galaxy x cover 4..wie weet hem wel te vinden b.v.d Frank.