Flock, de “social browser”

Flock, de “social browser”
,
image

Er is momenteel veel aandacht voor de in ontwikkeling zijnde browser Flock. Een interessant project, want het is niet zomaar weer een browser. Flock speelt in op de nieuwe generatie webgebruikers die regelmatig bloggen en webdiensten als Flickr en del.icio.us gebruiken. Door integratie met de webdiensten wordt het als het ware een ?social webbrowser?.

De browser doet uiteraard alles wat andere browsers ook doen, maar heeft bijvoorbeeld deze unieke functies:

 • Een directe blogfunctie. Door gegevens in te vullen over de weblog, kan er via de browser een post worden gemaakt.
 • Integratie van de online fotodienst Flickr, waarbij door slepen foto?s van Flickr deze direct gepost kunnen worden op een weblog.
 • Integratie van de social bookmark dienst del.icio.us, wat het einde betekent van de traditionele favorieten.
 • Tag watchlists. Dit zijn groepen mensen die dezelfde interesse hebben, wat gebaseerd wordt op de social bookmarks.

Het is dus een browser met een hele andere doelgroep dan de traditionele browsers. Ik vraag me af in hoeverre de release van Flock effect zal hebben op de marktaandelen van de verschillende browsers. Eerder is vastgesteld dat er een relatie bestaat tussen Firefox en bloggers, dus de doelgroep van Flock zal voor een groot deel bestaan uit de huidige gebruikers van Firefox. De vraag is of deze gebruikers opnieuw willen overstappen naar een andere browser.

Wat me overigens is opgevallen tijdens het uitproberen van de preview van Flock is dat er automatisch een bookmark is geplaatst in mijn del.icio.us account van, je raadt het al, Flock. Is dit geen vorm van spam? In ieder geval wel free publicity, want ondertussen staan ze wel in hoog in de populaire bookmarks van del.icio.us.


Geplaatst in

DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Ha, die ga ik uitproberen. Vooral integratie van verschillende diensten lijkt me erg handig.

  geplaatst op
 • Typisch. Ik sta op de mailinglijst van flock en heb niets gelezen over een preview. Het laatste mailtje was van 26 augustus.
  Waar heb jij die info vandaan?

  geplaatst op
 • Ik heb vannacht een mail gehad van Flock waarin je een code krijgt om de preview te downloaden. Het is dus alleen nog maar om te testen, maar het ziet er veelbelovend uit.

  geplaatst op
 • Weer een nieuwe browser waar websites compatibel mee moeten zijn :). Is er al bekend wanneer de eerste publieke preview wordt gelanceerd?

  Ik heb niet de indruk dat Flock meteen een nieuwe hype wordt, maar het biedt wel interessante nieuwigheden. Als ze het goed uitspelen en de sector wat opvolgen maken ze zeker kans om te groeien.

  Hopelijk veranderen ze wel hun website, want vanuit marketing standpunt... ik vrees dat ze niet het grote publiek gaan bereiken zo. Misschien is dat ook niet de bedoeling?

  geplaatst op
 • Ik wordt er niet warm of koud van. Ik heb zojuist op mijn eigen blog uitgelegd waarom.

  geplaatst op
 • @Nico: als ik het goed heb begrepen gebruiken ze technologie van Firefox, dus qua websitecompatibiliteit hoeven er geen zorgen te zijn denk ik.

  @Fred: Ik heb je post even gelezen en zie dat je gewoon niet behoort tot de doelgroep van Flock; de nieuwe generatie webgebruikers die feeds, social bookmark managers en dat soort diensten gebruikt. Met name omdat je dan afhankelijk bent van hun 'uptime'. Logisch dat je dan niet warm of koud wordt van Flock ;-) Wat betreft de information overload: Flock of geen Flock, de hoeveelheid informatie die je jezelf toewerpt met rss feeds, browsen, etc. heb je nog altijd zelf in de hand!

  geplaatst op
 • @Peter:
  Ik behoor juist wel tot die doelgroep. Ik ben dan niet nieuw op het web maar wel een webgebruiker die sinds het begin van het bestaan feeds, social bookmark managers en dat soort diensten gebruikt.

  Je statement "De hoeveelheid informatie die je jezelf toewerpt met rss feeds, browsen, etc. heb je nog altijd zelf in de hand!" onderschrijf ik volledig. Precies wat ik bedoel! :-)
  DAT is de valkuil waar ik in ieder geval niet in val: Steeds maar nieuwe tools en diensten gaan gebruiken zonder eerst dat wat je al gebruikt goed 'uit te melken'. Meer tools => meer info => overload.

  geplaatst op
 • @Fred:
  Ik snap jouw boodschap; van meer diensten/tools krijg je meer informatie en dat wordt op een gegeven moment teveel (overload).

  Maar Flock zorgt er niet voor dat je meer diensten/tools gebruikt, maar integreert deze met een browser. Dus één applicatie, meerdere diensten. Dan zou je toch, als gebruiker van verschillende diensten/tools, juist voor het charme van Flock moeten vallen? De informatie wordt door het gebruik van Flock in ieder geval niet meer.

  Dus: ik snap de relatie tussen information overload en integratie van informatie (vb. Flock) niet helemaal in jouw post.

  geplaatst op
 • @Peter: Mijn post gaat in feite over het feit dat ik bewust niet mee doe met -zoals altijd weer blijkt- heel veel mensen die iedere keer als een gek op iets nieuws springen als ware DAT DE ultieme oplossing, zonder eerst eens even te kijken of je het niet allemaal al kan met wat je al hebt.
  In dit geval loop ik helemaal niet warm voor Flock, want het is 'iets nieuws' dat in feite meer van hetzelfde is + het lock-in risico vergroot.

  geplaatst op
 • het idee is niet onaardig. ik ga het zeker testen, maar ben het met Fred eens dat het best eens weer de zoveelste onterechte hype zou kunnen worden..wat dat betreft is de naam wel al mooi verzonnen!

  geplaatst op
 • Mooi moment om een nieuwe browser te lanceren. Op de dag dat Firefox de 100 miljoen downloads heeft geregistreerd!

  Gezien de functionaliteiten ga ik 'm zeker proberen!

  geplaatst op
 • Inmiddels heeft iemand de preview online gezet bij TechZap.

  geplaatst op
 • Thx peter, even installeren :-) ben benieuwd

  geplaatst op
 • Ik ga em ook zeker even proberen!

  @Jacobien: er lijkt wat vertraging te zijn want ik stond ook op de lijst maar kreeg zojuist pas het mailtje binnen, misschien zijn ze bang voor de server overload als iedereen tegelijk gaat downloaden ;)

  geplaatst op
 • Vincent, ze zijn dezelfde dag nog public gegaan. Ik kreeg ook weer opnieuw een mail binnen met de melding dat hij gedownload kon worden. Nu kan iedereen downloaden via:

  Log in here: http://www.flock.com/developer/download/preview/

  username: caveat
  password: emptor

  geplaatst op
 • En? Is het wat?

  geplaatst op
 • De features zijn wel leuk, maar ik vraag mij af of ze overtuigend genoeg zijn. Ik vrees dat weinig gewone mensen hem als standaard browser zullen gebruiken. Ik vind vooral de optie om vanuit de browser rechtstreeks blog items te posten leuk. Ik gebruik in elk geval mijn gebruikelijke browser nog. Misschien stappen andere mensen over?

  Misschien laten als hij nog iets meer ontwikkeld is...

  geplaatst op
 • OK Nick. Helder en Dank!!

  Dan heb ik de juiste beslissing genomen.

  geplaatst op
 • Heb het zojuist ook geinstalleerd; ben niet onder de indruk en zal het voorlopig zeker niet gaan gebruiken. De blogfunctionaliteit is slechts geschikt voor een 3-tal blogtools en daar zit pMachine/EE niet bij dus voor mij zinloos. Ziet er allemaal wel gelikt uit, dat dan weer wel.

  geplaatst op
 • Ik ga het ook (nog) niet gebruiken. De functionaliteiten zijn wel handig, maar nog niet uitgebreid genoeg inderdaad, en het lijkt wel af en toe wat onlogisch in elkaar te zitten voor de gebruiker. Het blijft wel veelbelovend, maar er is nog werk aan de winkel :-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.