Flat webdesign: trend of revolutie?

Flat webdesign: trend of revolutie?

Zo nu en dan zien wij nieuwe methoden verschijnen die ons kunnen helpen in ons werk en ons leven. De redenen hiervoor zijn veranderende persoonlijke voorkeuren, nieuwe technologieën of gewoon de drang om trends te volgen. Een recente trend in webdesign is het zogenoemde flat design. Flat design draait om tweedimensionaal ontwerp voor een tweedimensionaal scherm.

De laatste paar jaar werd modern en user-centered design gekenmerkt door skeuomorphisme. Hierbij worden materialen en technieken nagebootst in de interface, veelal om nieuwe interfaces iets vertrouwds te geven om de adoptie te verbeteren. Nu lijkt het erop dat we gewend raken aan het digitale tijdperk en mensen vaak niet eens meer bekend zijn met de reallife tegenhangers die we probeerden te vertegenwoordigen in onze ontwerpen.

Met flat webdesign nemen we een stap in de richting van het aanvaarden van het unieke en abstracte karakter van het web. Nu is het de vraag of wij met een tijdelijke trend te maken hebben of dit het begin is van een webdesignrevolutie? Hier zijn 5 redenen waarom flat webdesign een goede nieuwe stap zou kunnen zijn:

1. Flat webdesign is eerlijk

De Windows-telefoon-website toont het karakteristieke 'flat' Windows-ontwerp met veel kleur, typografie en een duidelijke structuur.

‘Eerlijkheid’ is waarschijnlijk het kernbegrip van flat design. Je vraagt je af wat dat betekent? Het is simpel: flat design erkent het tweedimensionale karakter van je scherm. Er is geen poging om driedimensionale effecten toe te voegen of de gebruiker in zijn perceptie te misleiden. Er wordt niet de impressie gegeven dat de gebruiker met iets anders interacteert dan met een plat scherm.

Er zijn geen schaduwen, geen verlopen, geen patronen, geen 3D-effecten, of designelementen die voorwerpen uit de echte wereld proberen voor te stellen. In plaats daarvan maakt flat design gebruik van kleuren, typografie, veel witruimte, en een streng gridsysteem voor een duidelijke en bruikbare interface.

2. Flat webdesign is trendy

Rdio maakt gebruik van een flat design met vele verschillende kleuren en veel witruimte.

We willen op de hoogte blijven en daarom volgen we trends. Flat design is trendy - het is fris, helder, licht, modern. En het gaat hand in hand met andere trends in webdesign, zoals het gebruik van typografie en veel witruimte. Ook felle kleuren vinden hun weg terug in het bewustzijn van de moderne ontwerper.

Net als bij elke andere trend weten we niet hoe lang flat design zal blijven hangen. Het is misschien een fase, maar het kan net zo goed leiden tot een kleine revolutie op het gebied van webdesign. Zolang we niet weten wat het gaat worden, moeten wij de trend niet blindelings volgen. Voordat je je design gladstrijkt, moet je ervoor zorgen dat je doelgroep er klaar voor is en je website geschikt is voor deze manier van ontwerp.

3. Flat webdesign is gebruiksvriendelijk

Op de Foundation-website zijn alle elementen tot een redelijke minimum gereduceerd. Elk designelement draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de website.

Flat design is niet alleen aantrekkelijk, het is ook erg gebruiksvriendelijk - indien het goed gedaan is natuurlijk. Flat design is eenvoudig en tot een minimum gereduceerd. Het idee is om alle afleidende elementen te verwijderen. Zo kan de bezoeker beter concentreren op de inhoud van de site en het bereiken van zijn persoonlijke doelstellingen. Gebruik visuele aanwijzingen, zoals kleur en typografie, om je gebruikers te ondersteunen bij het bereiken van hun doelen.

Door het vermijden van afleiding wordt flat design niet automatisch hetzelfde als minimalistisch design. Strip je design om het zo duidelijk en eenvoudig mogelijk te maken - maar zorg ervoor dat je geen aanwijzingen verwijdert die essentieel zijn voor het succes van je gebruikers.

4. Flat webdesign is snel

Oak maakt gebruik van een flat design met veel witruimte, typografie en kleur. De website is responsive en de inhoud gemakkelijk te schalen voor verschillende schermformaten.

Flat webdesign straalt efficiëntie uit. Door het gebrek aan afleiding wordt je aandacht meteen getrokken tot de essentiële onderdelen van de site. Niet alleen kun je je doelen bereiken, je bent er ook van overtuigd dat je dit in een korte tijd kunt doen. Terwijl een andere website misschien net zo bruikbaar is, kan een flat design hierover opscheppen.

In dit geval hoort opscheppen niet bij een slecht karakter. Als je je bezoekers kunt overtuigen dat ze gaan vinden wat ze zoeken - nog voordat ze zijn begonnen te kijken - heb je al een grote stap gezet in richting een hogere conversie.

5. Flat webdesign is schaalbaar

Geckoboard overtuigt door een flat en simplistisch ontwerp. Hun prijzen worden al op het eerste gezicht duidelijk.

Last but not least is flat design eenvoudig schaalbaar. Dit is in lijn met een andere recente trend in web design: responsive design. Mobiel internet wordt steeds belangrijker en je moet overwegen hoe je website eruit ziet op verschillende apparaten. Realistische afbeeldingen en andere 3D designeffecten kunnen soms moeilijk van grootte veranderd worden. Flat-designelementen zoals kleur en typografie kunnen daarentegen makkelijk aangepast worden aan kleinere schermen.

Bijvoorbeeld: in plaats van een realistische knop heb je in flat design gewoon een gekleurde link. Een achtergrond met patroon wordt een consistente kleur. Ook kunnen delen van je website makkelijk geïdentificeerd worden door consistent gebruik van kleuren op verschillende apparaten.

Trend of revolutie?

Wat vind jij van flat web design? Is dit iets om serieus te nemen en zie je de voordelen van het simplistische ontwerp? Of denk je dat het maar een trend is en dat we er beter niet te enthousiast over moeten zijn? Laat het ons weten met een reactie.

Credits afbeelding: Jakob Henner


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • "Bijvoorbeeld: in plaats van een realistische knoop heb je in flat design gewoon een gekleurde link."

  Knoop? Spreek dan ook over "plat ontwerp" en "koppeling". Of houd het gewoon op "button"...

  geplaatst op
 • Ik vind het heel mooi om te zien, ben ook echt een fan van het ontwerp van Windows 8, maar zoals je zegt moet je doelgroep er wel klaar voor zijn. Apple gaat misschien deze richting in btw.
  http://www.nu.nl/internet/3410751/uiterlijk-ios-7-gaat-flink-schop.html

  geplaatst op
 • Ik heb de indruk dat 'adoptie' in de eerste alinea adaptatie moet zijn. Het gaat om het vergemakkelijken van de aanpassing.

  geplaatst op
 • Deze trend wordt ook wel Authentically Digital genoemd, als je hier op zoekt krijg je ook veel voorbeelden en lees je ook dat dit vorig jaar al vermeld was. Benieuwd wat dit wordt

  geplaatst op
 • Ik denk dat je hier een wezenlijke trend te pakken hebt. Als ik je artikel zo lees, dan vermoed ik dat het een samenloop is de invloed van metro (in bredere zin dan alleen design van Windows 8) en responsive. Als je design er in allerlei formaten en samenstellingen er goed moet uitzien, dan moet je het misschien ook simpel en 'flat' houden.

  geplaatst op
 • zeker een trend. Bij steeds meer responsive websites is deze manier van ontwerpen een gemeenschappelijke deler. de term 'flat design' zie ik meer als mode-term voor iets dat al langere tijd bestaat. zelf hou ik wel van deze stijl en pas hem graag toe.

  geplaatst op
 • Zeker mooi, dat Flat Design, en nuttig. Niet alleen voor Visual design en Responsiveness, maar ook voor Interactie Design. Fijn dat de wereld van de applicaties weer eens iets terug kon doen voor de wereld van het web, i.p.v. andersom: http://superruub.wordpress.com/2012/10/17/metro-style-ui-inspiration-for-the-web/

  geplaatst op
 • Wel een interessante toevoeging op dit verhaal, afgelopen week gepubliceerd op FastCoDesign:

  "Irony: Just As 3-D Interfaces Are Getting Good, Apple’s UI Is Going Flat"

  http://www.fastcodesign.com/1672470/irony-just-as-3-d-interfaces-are-getting-good-apples-ui-is-going-flat

  geplaatst op
 • Nieuwste Rockettheme template ook mooi FLAT! http://demo.rockettheme.com/joomla/hexeris/ #nietalsreclamebedoeld. Bevat ook al 5 snappingpoints. Dus idd, dan heb je wel FLAT nodig om het v.w.b. CSS etc. behapbaar te houden. Mooie ontwikkeling!

  geplaatst op
 • Toen web 2.0 de nieuwe term was voor de moderne slag van het interactieve web waren er plotseling die bolle knoppen met schaduw en glimmers. Een onstuitbare en aanstellerige poging de echte wereld na te maken met als argument dat mensen dat beter begrijpen. Marketeers riepen in koor dat een 'call to action' toch echt schaduwrandjes moesten hebben en het liefst over de pagina zweven en bewegen. 'Je moet me zien' schreeuwde inmiddels alle knoppen en banners wat tot een soort chaos kon leiden. De ontwikkeling naar plat is dan ook een zucht naar het oorspronkelijke wat wij toejuichen. De klare lijn komt terug en heeft nooit aan kracht verloren.

  Op onze studio van L5 hangt dan ook niet voor niets een verzameling graphics door de jaren heen.
  Lekker plat!
  http://www.l5.nl/actueel/detail/lekker-plat

  geplaatst op
 • Goed dat je ook de negatieve kanten bespreekt. Dit artikel past hier heel goed bij: http://blog.mengto.com/simplifying-wrong-reasons/

  geplaatst op
 • Beetje filosofisch misschien, maar is het niet gewoon de pendulum? De menselijke behoefte om na verloop van tijd iets nieuws, iets anders dan wat heerst te omarmen? Zowel aan klantzijde als aan de kant van de opdrachtnemer.

  Waarmee een minderheid of onderstroom ineens de meerderheid of bovenstroom wordt. En dus zichtbaar. Totdat het weer tijd is voor iets nieuws.

  Flat, minimal, of zoals sommige klanten van mij het noemen Zen. Is er altijd al geweest.
  Sommige ontwerpers zijn meer minimalistisch ingesteld, andere wat meer barok.

  Als ik terugkijk op de sites die ik heb ontwikkeld dan schommel ik een beetje heen in weer. Mijn eigen site is eigenlijk altijd flat http://www.metrovision.nl. En daaruit concludeer ik meteen dat ook flat in de loop der jaren sterk verandert.

  En misschien is het interessant hoe Flat de tegenhanger "3D" gaat beïnvloeden, want dat gebeurt natuurlijk ook.
  Het schreeuwerige hyper 3D is "uit". Maar ruimtelijk biedt juist met HTML5 hele mooie kansen voor hele mooie gebruikers ervaringen...  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.