Fastfood-robots plegen broodroof

Fastfood-robots plegen broodroof

Martin Ford is de auteur van het boek Lights in the Tunnel (2009). Ford – what’s in a name ;-) - voorspelt dat mensen in de diensten- en kenniseconomie hun baan verliezen, doordat hun werk wordt overgenomen door robots en kunstmatige intelligentie. In het artikel Could Fast Food Robots Steal McJobs concentreert Ford zich op de impact van deze technologieën voor de fastfoodsector. Miljoenen mensen werken in deze branche voor een relatief laag salaris. Wat gebeurt er met hen als hun werk door machines wordt gedaan?

Deze blogpost heb ik samen geschreven met collega Jaap Bloem.

Het schoolvoorbeeld is de Japanse sushiketen Kura, waar efficiëntie vooropstaat. Afwezig zijn de traditionele chefkoks met hun nauwgezette aandacht voor detail. Hun plaats is ingenomen door robots die in zo hoog mogelijk tempo alle sushi-varianten bereiden. Ook afwezig zijn de obers: die zijn vervangen door transportbanden. Vanuit drie controlecentra houden externe managers toezicht op de 262 Kura-restaurants. Zodra er een gat valt op de lopende band, grijpen ze in.

360 hamburgers per uur

Eind 2010 maakte Momentum Machines bekend dat het de “Burgeon” ontwikkeld heeft: een apparaat dat 360 hamburgers per uur kan maken. En mocht er nog twijfel zijn omtrent het nut van dit apparaat, dan is volgende boodschap op de website overduidelijk: "Our alpha machine replaces all of the hamburger line cooks in a restaurant. It does everything employees can do except better."

Robot Restaurant

In Harbin, gelegen in de Chinese provincie Heilongjiang, staat Robot Restaurant. Twintig robots maken hier de dienst uit. Ze nemen bestellingen op, koken dumplings en noedels, serveren het eten en vermaken de gasten. Chief Engineer Liu Hasheng zegt dat de hele creatie 5 miljoen yuan kostte (ongeveer 580.000 euro), en de robots 200.000 tot 300.000 yuan (tussen de 23.000 en 35.000 euro). Na een oplaadtijd van twee uur zijn de robots in staat om continu vijf uur lang nonstop te werken.

Robots verjagen de mens van elke werkvloer

Martin Ford ziet de toekomst somber in. Hij ziet weinig alternatieven voor werknemers in de fastfoodsector. Ford verwacht dat het werk dat deze mensen anders zouden kunnen doen, ook ten prooi valt aan de machines:

If jobs in the fast food industry start to disappear, or even if the rate of job growth slows significantly, the implications for the workers that depend on these jobs of last resort will be dire. There may be few other alternatives for workers at that skill level, especially since other low-wage retail jobs may be similarly threatened.

Als u denkt dat de technologische werkloosheid hier ophoudt, denk dan nog maar eens na. Technologische werkloosheid is structureel aan het worden, omdat onze technologie ons aan de maakkant en aan de kenniskant letterlijk en figuurlijk uit de markt prijst.

Bronnen


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • @Sander: Mooi stuk. Heb je ook de januari-editie van Wired (US) gelezen? Die stond ook in het teken van de robotisering. In een artikel (http://www.wired.com/gadgetlab/2012/12/ff-robots-will-take-our-jobs/all/) maakt Kevin Kelly een mooie 2x2 van bestaande en nieuwe jobs vs mensen en robots. Bovenstaande ontwikkeling lijkt mooi te passen in het quadrant "human/existing", of in andere woorden: "jobs humans can do but robots can do even better".

  De teneur van het artikel is, dat deze ontwikkeling altijd al gaande is geweest. Kijk naar de automatisering van weefgetouwen, etc. We moeten simpelweg de nieuwe banen vinden die ontstaan doordat de robots het aan de "onderkant" van ons overnemen.

  De conclusie van dat artikel is dan ook: "We need to let robots take over. They will do jobs we have been doing, and do them much better than we can. They will do jobs we can’t do at all. They will do jobs we never imagined even needed to be done. And they will help us discover new jobs for ourselves, new tasks that expand who we are. They will let us focus on becoming more human than we were.

  Let the robots take the jobs, and let them help us dream up new work that matters."

  geplaatst op
 • @Bram. Ik had het artikel van Wired idd al gelezen. Kevin Kelly is een techno-optimist. Hij duidt een toekomstig scenario dat bijzonder positief is. Volgens Kelly komen er vanzelf nieuwe banen bij.

  Andrew McAffee en Erik Brynjolfsson, Martin Ford, Paul Krugman etc zetten bij dit positieve scenario nu juist grote vraagtekens. De huidige cijfers van de Amerikaanse economie laten nl duidelijk zien dat er na de Grote Depressie geen nieuwe (middenklasse) banen bijkomen. Zij stellen dat de technologische ontwikkelingen op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie elkaar nu zo snel opvolgen (Wet van Moore, we bevinden ons op de rechterkant van schaakbord van Kurzweil) dat we geen eens de kans krijgen om nieuwe banen te creeeren. Ook deze worden nl direct geautomatiseerd.

  Lees bv ook de Financial Times van afgelopen weeked: Obama must face the rise of the robots http://dlvr.it/2v9Lnz

  geplaatst op
 • Mooi stuk, ben hier uiteraard ook veel mee bezig in het licht van mijn nieuwe boek en alle ontwikkelingen. Nemen ze het over? Ja. Heeft Kelly gelijk? Ja. Hebben de criticasters gelijk? Ook.

  Tenminste, dat denk ik.

  Waarom heeft de VS het moeilijk Sander? Simpel. Opleiding. Heb je Nieuw Europees Organiseren ooit gelezen? Doen. De VS heeft van alle 'ontwikkelde' landen het laagste gemiddelde niveau van opleiding. De banen die gecreëerd worden kunnen niet vervuld worden door die mensen, omdat ze de skills niet hebben.

  Hier staat trouwens ook een hele mooie TED talk over, van Andew McAffee: http://www.ted.com/talks/andrew_mcafee_are_droids_taking_our_jobs.html

  Hij stelt echter ook dat ook al nemen ze het over, we nog steeds kansen hebben.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.