Facebook Nederland draait slechts €8,6 ton omzet

Daarnaast werd er 131 euro uitgegeven aan postzegels, en 254 aan ordinair papier

Facebook Nederland draait slechts €8,6 ton omzet

Ondanks dat er inmiddels meer dan 7 miljoen Nederlandse Facebook gebruikersaccounts zijn en de website maandelijks door 9 miljoen Nederlanders wordt bezocht zet Facebook Nederland BV geen miljoenen euro's om. De omzet van afgelopen jaar was slechts €860.901 en de nettowinst bedroeg €52.521, zo blijkt uit het jaarverslag waar Quote de hand op legde. Dat komt neer op nog geen 10 cent per gebruiker. 

Het betreft de cijfers over 2011 plus december 2010. Quote vroeg het jaarverslag op nadat het openbaar was gemaakt door de Kamer van Koophandel. 

Advies

Nu is het logisch dat de omzet van Facebook Nederland niet in de tientallen miljoenen loopt. De Nederlandse afdeling houdt zich sec bezig met het adviseren van grote bedrijven. Kleine bedrijven rekenen af bij het Europese hoofdkantoor in Dublin, Ierland. Momenteel werken er desondanks tien man bij Facebook Netherlands. Desondanks zal de omzet flink lager uitvallen dan de meeste mensen denken (dat geld in ieder geval voor mij).

Het jaarverslag is zo gedetailleerd dat zelfs kostenposten als autohuur (€927), postzegels (liefst €131) en printpapier, paperclips en nietjes (€254) zijn opgenomen. Belangrijker is dat er een half miljoen naar loonkosten gingen en dat er aan pr €85.000 werd uitgegeven.

Afbeelding: Spencer E Holtaway (cc)


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Dit lijkt me niet meer dan logisch voor een dochteronderneming die (zoals je zelf schrijft) zich alleen bezig houdt met het adviseren van grote bedrijven. Advertentieinkomsten van Facebook die gegenereerd worden door Nederlandse gebruikers worden in Dublin of in Menlo Park geboekt. Vandaar dat je het nooit om mag rekenen naar de omzet per gebruiker in Nederland.

  Volgens de SEC filing van Facebook was de gemiddelde omzet per user over 2011 in Europa ongeveer USD 5 (ter vergelijking, in USA & Canada bijna USD 10), dus een factor 50 hoger dan wat je in het gedeponeerde jaarverslag aan omzet in Nederland ziet.

  geplaatst op
 • Leuk om een kijkje in de keuken nemen! Ik denk alleen dat bovenstaande cijfers een vertekend beeld geven. Wij adverteren erg veel op Facebook o.a. voor Nederlandse bedrijven en op basis daarvan weet ik vrij zeker dat dit bedrag niet klopt. Onze omzet loopt namelijk rechtstreeks via Ierland en niet Facebook Nederland B.V.

  geplaatst op
 • Les voor mezelf: niet meer om 1 uur 's nachts een verhaaltje tikken. Verbaas me niet zozeer over de omzet, die constructie moest wel op een andere wijze in elkaar zitten. Al van meerdere klanten gehoord dat zij in hun eentje zo ongeveer al aan die omzet zouden komen. Ads lopen inderdaad via Dublin, advies via Nederland.

  geplaatst op
 • De titel trok me het artikel in. Maar al lezende is me duidelijk geworden dat we hier helemaal niks aan hebben. Het geeft geen enkele indicatie voor de werkelijke omzet. Deze zou zomaar rond de $30 mln of hoger kunnen liggen, afgaande op $5 omzet per gebruiker.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.