#ES15: Van, maar ook vóór e-mailmarketingprofessionals
Een dag na de @ward Night van DDMA, was het donderdag 18 juni weer tijd voor een editie van de DDMA E-mail Summit. Met sprekers als Bart Schutz van Online Dialogue, Jochen Smit van ACM en Mike Parry van Display Block was het een interessant programma.
Dit artikel is geschreven samen met Martin van Kranenburg.
Online Dialogue: you’re e-mailing a brain
Bart Schutz is een consumentenpsycholoog bij Online Dialogue en neemt de bomvolle zaal op enthousiaste wijze mee hoe de hersenen werken en hoe we beslissingen nemen. Wij denken dat we controle hebben over onze beslissingen, maar in de praktijk is dat niet het geval. Bart daagt de marketeers uit de zaal meteen uit om veel meer vanuit de wetenschap en psychologie naar het brein van de ontvanger te kijken. En als we het hebben over ons brein dan moeten we rekening houden met twee systemen. Het linker- en het rechterbrein. Bart weet zijn verhaal op een prachtige manier te verpakken waarbij onze koning Willem-Alexander en onze koningin Maxima een hoofdrol krijgen. Fatima de Vos heeft vorige week een uitgebreid verslag geschreven over de presentatie van Bart.
Systeem 2 (rationeel) kost ons veel inspanning. Bart vraagt het publiek de volgende som uit te rekenen: 17 x 24 = … . En uiteraard is het stil in de zaal. Je ziet een aantal mensen nog de moeite doen om het uit te rekenen, maar de meesten haken af. Waarom? Gewoonweg omdat je teveel moeite moet doen om na te denken. Nadenken kost inspanning en daardoor haken mensen af. Help bezoekers door ze focus te geven. Kijk eens opnieuw naar de mail die je wil versturen. Ligt de focus op de belangrijkste call to action, is alle mogelijke ruis eruit gehaald?
Timing is everything
Dus als je als e-mailmarketeer weet dat je de volledige aandacht van de bezoeker nodig hebt, moet je goed nadenken op welke dag en op welk tijdstip je gaat mailen. Als je Willem-Alexander wil bereiken, moet je hem in de ochtend mailen, op momenten dat hij zich kan focussen en weinig afleiding heeft. Terwijl je, als aan Maxima iets wilt verkopen, haar beter in de avond mailen. Maxima (systeem 1) laat zich veel makkelijker verleiden. Systeem 1 is een automatische schakel waar we geen controle over hebben dus maak daar gebruik van.
ACM: spam is een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer
Daarna was het woord aan Jochen Smit van ACM. ACM staat voor de Autoriteit Consument & Markt. Jochen is daar specifiek verantwoordelijk voor het toezicht op e-mailmarketing en handhaving van het spamverbod. Hoewel Jochen zelf veelvuldig zei dat het misschien wel een saai verhaal was, vond ik het heel goed dat ACM eindelijk een gezicht kreeg. Voor veel e-mailmarketeers zal het bijvoorbeeld nieuw zijn dat de OPTA niet meer bestaat en op gegaan is in ACM. ACM is voor verschillende zaken bereikbaar. Onder dezelfde organisatie vallen bijvoorbeeld ook onderwerpen als de cookiewet en het wel of niet mogen versturen van ongevraagde pakketjes.
Spammen mag natuurlijk niet omdat het inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer. Er ontstaat een deuk in het vertrouwen van de consument. ACM houdt met name toezicht op naleving van artikel TW 11.7. Verzenders van commerciële e-mails moeten vooraf toestemming aan kunnen tonen. Deze toestemming moet voldoen aan een aantal criteria:
- Uit vrije wil gegeven; dus niet gedwongen.
- Specifiek; duidelijke omschrijving van het soort mailing waar toestemming voor wordt geschreven.
- Op informatie berustend; de inhoud van de nieuwsbrieven moet duidelijk omschreven zijn.
Daarnaast moet het net zo makkelijk zijn om af te melden als om in te schrijven. Dus je kunt niet eenmalig toestemming geven en vervolgens weer voor 20 verschillende nieuwsbrieven moeten uitschrijven.
Wanneer ACM teveel klachten ontvangt via platform Spamklacht.nl, wordt er een onderzoek ingesteld. Wanneer de klachten gegrond blijken, kan ACM sanctioneren. Dat een geldboete flink kan oplopen heeft bijvoorbeeld Daisycon vorig jaar geweten. Het bedrijf moest 810.000 euro betalen wegens het sturen van spam.
Display Block: cutting edge e-mail designs
Een andere zeer interessante sessie was die van Mike Parry, CEO van Display Block. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in e-maildesign, -codering en -strategie. Vooral de technische kant van e-mail dus. Hij liet ons zien hoe het er momenteel uitziet in de internationale markt van e-maildesign. Voor de nuchtere Nederlander die een doorsnee e-mail kan maken was dit wel een eye-opener.
Mike begon met de welbekende uitspraak dat zo’n 60 procent van de e-mails tegenwoordig geopend wordt op een mobiel of tablet. Daarvan verwijdert 80 procent van de openers een e-mail die er niet goed en duidelijk uitziet op mobiel. Je kunt dus echt niet meer om mobile responsive design heen. Mike ging zelfs zo ver dat hij aangaf dat mobiel design boven design voor desktop staat. Geen vreemde uitspraak, gezien voorgaande cijfers.
Een ander punt dat ik Mike meerdere keren heb horen zeggen, is dat als je een e-mail wilt die perfect reageert op alle verschillende devices, je bereid moet zijn om voor de kosten op te draaien. Bij het ontwikkelen van dit soort templates komt veel tijd, geld en mankracht kijken. Het is belangrijk van te voren af te wegen of dit het wel waard is.
Maar als alle twijfelpunten voorbij zijn, kun je wel fantastische e-mails maken. De twee meest opvallende mails die Mike liet zien waren de volgende.
1. B&Q Interactieve E-mail
Deze nieuwsbrief ziet er als stilstaande afbeelding niet zo spectaculair uit, maar klik eens op deze link om te zien hoe de e-mail tot leven komt in je inbox. Ik geef toe dat je een klein beetje verstand moet hebben van code om te weten wat een werk deze e-mail is. Met name de carroussel, klikbare elementen per slide en mouse-over features zijn echt wel spectaculair te noemen. Mike noemde deze nieuwsbrief niet voor niets de meest ingewikkelde responsive e-mail die hij kent. Er zitten 1.600 regels CSS in en er heeft een team van mensen weken lang aan gewerkt.
(Animated e-mail link via Anna Yeaman)
2. Litmus – The E-mail Design conference announcement
Ook deze nieuwsbrief is niet heel interessant als afbeelding hiernaast. Het bijzondere hieraan is echter dat het logo een CSS-animatie is en de achtergrond is een HTML 5 video. That’s right, een echte video en geen gif-animatie dus.
Gelukkig is dit een nieuwsbrief van design-pro Litmus en hebben zij meteen een blog gemaakt over hoe zij deze e-mail gemaakt hebben. Kijk hier voor de bewegende nieuwsbrief en de uitleg van de code erachter.
Buiten deze ontwerpen heeft Mike het verder nog gehad over andere zaken die momenteel ‘hot topic‘ zijn in e-mailmarketing. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pixelart, waarbij de nieuwsbrief uit pixels is opgebouwd als de afbeeldingen in de e-mailclient niet geladen worden. Hierdoor zie je nog wel pixels en kleuren, waarmee je (met een hoop engelengeduld) dan weer beelden kunt bouwen. Zie bijvoorbeeld dit mooie voorbeeld van MAC cosmetics.
Meer zien van de DDMA E-mail Summit? Bekijk de foto’s hier of bekijk hieronder een korte video-impressie van de dag.