Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent): “Lezers worden vanaf moment één bij de journalistiek betrokken”

Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent): “Lezers worden vanaf moment één bij de journalistiek betrokken”

Ernst-Jan Pfauth is mede-oprichter van het journalistieke platform De Correspondent. Hij was oprichtend hoofdredacteur van techblog The Next Web en werkte bij NRC Media. Hij schreef ook twee boeken over bloggen. "Mensen die ons vanaf het begin steunden, hadden geen idee wat het zou worden", vertelt hij op 7 Ditches TV.

De website, die achtergronden wil bieden bij het nieuws, bestaat inmiddels twee jaar en telt ruim 45.000 leden. "Binnen acht dagen haalden we ons crowdfunddoel", zegt Pfauth. 15.000 mensen investeerden in het platform. "Een glorieus moment." Maar na die campagne was het zaak om die mensen ook bij De Correspondent te houden. 60 procent deed dat volgens Pfauth ook.

Vijfde macht

Pfauth werkte het idee voor het initiatief in 2012 uit met Rob Wijnberg. "De werktitel was toen 'De Vijfde Macht'. Onze mede-oprichter, creatief bureau Momkai, hielp ons om er een beter verhaal van te maken." Leden krijgen toegang tot verhalen en kunnen in gesprek met correspondenten. "Lezers worden vanaf moment één bij de journalistiek betrokken."  

Medicijn

"We willen een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag zijn", zegt Pfauth. "Iedere correspondent doet dat op zijn eigen expertisegebied." Daarom is het platform ook heel divers, het kan over alles gaan. "Een journalist kan onmogelijk helemaal objectief zijn, maar wel transparant en open. Daarmee kan inzicht worden geboden."

Bekijk deze aflevering op 7Ditches.tv


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.