De gevolgen van de gewijzigde Telecomwet

3 november 2003, 14:49

De behandeling van de gewijzigde Telecomwet is bijna achter de rug. De Tweede Kamer stemt dinsdag 4 november over de gehele wet, inclusief de aangenomen amendementen. Naar verwachting wordt de nieuwe wet aangenomen.

De nieuwe wet heeft voor de dm- en sp-branche een aantal gevolgen. Zo moet de verzender bij gebruik van ongevraagde automatische oproepsystemen, faxen en elektronische berichten ten behoeve van commerci?le, ide?le of charitatieve doeleinden, kunnen aantonen dat de betreffende abonnee vooraf toestemming heeft verleend.

Ook moet een abonnee altijd de mogelijkheid krijgen om verzet aan te tekenen tegen het verder gebruik van zijn elektronische persoonsgegevens. Deze bepaling heeft vergaande gevolgen voor bijvoorbeeld de (outbound) callcenterbranche. Dit betekent namelijk dat aan de ontvanger van het gesprek de mogelijkheid geboden moet worden zich af te melden voor verdere telefonische benaderingen. De DDMA heeft geageerd tegen dit voorstel, maar de minister en de Kamer hebben de argumenten niet overgenomen. De DDMA onderzoekt nu wat dit precies voor de branche betekent, onder meer voor wat betreft de invoeringstermijn en de wijze van invoering bij de betrokken bedrijven.

Het amendement om de strafbaarheidstelling van overtreding van het ongevraagd toesturen te behandelen als economisch delict, is verworpen, evenals het amendement om de werking van de wet uit te breiden naar rechtspersonen die als abonnee geregistreerd zijn.

Bron:

Nieuwsbrief DDMA

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!