De EU domeinnaam; wel of niet registreren?

De EU domeinnaam; wel of niet registreren?
,

Met elke nieuwe domeinextensie komt de vraag of je nu wel of niet een registratie moet doen. Nu zal elk domeinregistratie bedrijf zeggen, absoluut vastleggen…. eenmaal kwijt is altijd kwijt. Het kost je klauwen vol met geld om je naam weer terug te krijgen. Zo ken ik er nog wel meer. En met die gekte kun je meegaan, want vanaf 7 december is het zover….

Er zijn meerdere scenario?s te bedenken die je kunnen helpen de afweging te maken of je de nieuwe EU domeinnaam moet registreren of niet. Hieronder staat een korte checklist die kan helpen met deze keuze.

Je moet het serieus overwegen om een .EU domein te registreren als je:

 1. in het bezit bent van een merknaam ? zowel beeldmerk als woordmerk -,
 2. jouw bedrijfsnaam niet uniek is, maar je wel zaken doet of gaat doen in de EU,
 3. je internationaal bezig bent, maar geen beschikking hebt over een .Com domeinnaam,
 4. je unieke product- of dienst namen hebt die ook internationaal verkocht worden of gaan worden,
 5. je wilt voorkomen dat een concurrent met specifieke namen aan de haal gaat,
 6. je denkt met generieke namen slapend rijk te worden.

Wanneer moet je het gewoon maar niet overwegen:

 1. als je klantenkring nooit in Europa zal zitten.

Met bovenstaande lijst kun je al snel een basiskeuze bepalen.

Wanneer maak je nu de meeste kans op een succesvolle registratie van de EU domeinnaam? Daarop is een heel eenvoudig antwoord te geven. Op het moment dat je in het bezit bent van een merknaam, zoals een Benelux merknaam, dan kun je al in de eerste fase, genaamd Sunrise I, de EU domeinnaam registreren. Het is dan wel iets duurder, maar de zekerheid dat de naam succesvol wordt toegewezen is vele malen groter. Deze fase vindt al plaats vanaf 7 december. Mocht je nog geen merknaam hebben, dan zijn er voldoende bureau?s die je kunnen helpen met het registreren van een merknaam. Ook kun je besluiten te wachten tot fase 2. In die fase kun je op basis van een bedrijfs- of handelsnaam een .EU domeinnaam vast laten leggen. En dat vergt nog minder werk. Een bezoekje aan de Kamer van Koophandel is dan voldoende om de juiste papieren te kunnen overhandigen aan de domeinregistrar.

Heb je dit allemaal niet, of wil je generieke namen vastleggen als lastminute.eu enzovoort, dan rest er weinig anders dan het wachten tot de derde fase. Deze vindt plaats vanaf 7 april 2006, en wordt ook wel de Landrush genoemd. In deze fase kan jan-en-alleman een .EU domeinnaam registreren. Er zijn dan geen restricties meer en iedereen maakt evenveel kans. En dan geldt in feite hetzelfde als bij de loterij: alles draait om geluk.

Meer informatie:
EURid
Sunrise 1 regels + aanleverrichtlijnen
Voorregistratie Landrush


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Echt objectief kan ik dit stuk niet noemen geloof ik..

  geplaatst op
 • Niet alleen de .eu domeinnaam is van belang. Indien u handelt in diverse (europese) landen is het goed uw domeinnaam in die landen vast te leggen. Soms heeft u hiervoor een vestingsadres nodig in het betreffende land. Er zijn instanties die hiervoor hun adres gebruiken. U leased dan als het ware uw domeinnaam. zie bij http://www.eurodns.org , waar u ook kunt inteken voor de .eu domeinnaam.

  Verder nog een tip: indien u een domainnaam heeft maar nog geen site omdat u dat later wilt doen. Zet er dan vast een simpele pagina op met bijvoorbeeld uw adresgegevens en meldt de site aan bij google: http://www.google.com/addurl/?continue=/addurl . Google houdt bij haar positionering rekening met de datum waarop de site in haar indexsysteem bekend is. Hoe ouder hoe meer punten u scoort.

  geplaatst op
 • Dank voor de update Ric, zoals ik al aangaf weet ik dat er diverse bedrijven zijn die zich deze vraag hebben gesteld de afgelopen weken.

  Tinus, blijft altijd lastig. Ik heb Ric gevraagd hierover een objectief stukje over te schrijven waarbij ik me realiseerde dat ik de slager vraag of je nu wel of geen vlees moet eten. Ik vind dat Ric het prima heeft neergezet en dat bedrijven hiermee een checklist in handen hebben waarmee ze zelf de beslissing kunnen nemen.

  geplaatst op
 • Ik dacht toch echt gelezen te hebben dat in fase 1 alleen overheidsinstellingen aan bod komen?

  geplaatst op
 • @Karel
  In Fase 1 komen ook de overheidsinstellingen aan bod. Even voor de volledigheid:

  Het tijdpad voor EU domeinregistratie is als volgt:

  EU domeinregistratie Sunrise 1: Start 7 december 2005
  Voor wie:
  - overheidsorganisaties;
  - merknaamhouders

  EU domeinregistratie Sunrise 2: Start 7 februari 2006
  Voor wie:
  - bedrijven ingeschreven bij Kamer van Koophandel
  - andere rechten

  EU domeinregistratie Landrush: Start 7 april 2006
  Voor wie:
  - Voor elke in Europa ingezetene

  Volledig overzicht, en verder uitgesponnen vindt je via www.EURid.org

  geplaatst op
 • persoonlijk vind ik die .eu registratie kolder, ik stel me zo voor dat ze vooral defensief worden aangeschaft.

  geplaatst op
 • Op www.whois.eu kun je inmiddels zien welke namen voor Sunrise 1 zijn ingediend. Misschien interessant te melden: ik had half 2004 al gepreregistreerd, nu bleek deze week dat je dan standaard voor de gewone procedure meegaat (ontdekte ik bij navraag). Heb dus alsnog moeten aanmelden, dit keer met vermelding dat Feeder mijn merknaam is. Slordig van de provider, om niet op voorhand te vragen of het om een geregistreerde merknaam ging.

  geplaatst op
 • Inderdaad slordig. Bij ons zijn er wel 4 mailingen de deur uit gegaan om de mensen te informeren.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.