De top 10 affiliatenetwerken van 2012

6 maart 2013, 12:59

Voor de affiliatenetwerken in Nederland was 2012 een jaar van consolidatie. Geen ‘double digit groei’, maar eerder stilstand van de Nederlandse affiliatemarketing. Dat schrijft Jochem Vroom zojuist op Affiliateblog n.a.v. zijn jaarlijkse analyse van de top 10 affiliatenetwerken van Nederland. Afgelopen jaar behaalde de top 10 een omzet* van 100 miljoen euro. Dat was ongeveer hetzelfde als in 2011. Alle netwerken samen kwamen op een omzet rond de 116 miljoen euro.

2012 was een reurig jaar voor affiliatemarketing. Exteren invloeden zoals de cookiewet en “alles-vernietigende-ontdubbelingsscripts” hadden flinke impact op de markt. “Veel adverteerders leken in het begin van 2012 goedkoop op de eerste rij te willen zitten”, zo schrijft Jochem. “Een aantal kwam hier richting de feestmaand terug op deze beslissingen waardoor de laatste maanden weer wat meer budget werd uitgegeven aan promotie. Het is toch ook de laatste maanden waarin over het algemeen de meeste omzet gehaald kan worden in affiliatemarketing.”

Zanox-M4N blijft marktleider

De fusie Zanox-M4N is voor het tweede jaar op rij het grootste affiliatenetwerk van Nederland. Daisycon volgt met een minimale daling ten opzichte van 2011. Tradetracker timmert zowel nationaal als internationaal aardig aan de weg. De verwachtingen van Tradedoubler heeft Jochem naar beneden bijgesteld. Niet zozeer omdat 2012 zo’n slecht jaar was, maar omdat Tradedoubler in de lijst van 2011 te hoog werd ingeschat. Met de overname van Affili.net staat Tradedoubler op een stevige vijfde plaats. Naast dat Cleafs niet meer aanwezig is in de top 10, zorgde het faillissement van Testnet/iffiliate ervoor er twee nieuwe partijen in de top 10 staan: Adquick & Paypro.nl.

Meetmethode

Jochem over de aanpak van z’n onderzoek: “Het is zeer belangrijk om aan te geven dat de cijfers gebaseerd zijn op: schattingen, berichtgeving van bedrijven zelf, marktinformatie, interviews en informatie van contacten uit de markt. De lijst bevat nadrukkelijk geen keiharde feiten. Daarbij zijn de cijfers op de Nederlandse markt gericht en dus niet ook op de ‘buitenlandse’ activiteiten van Tradetracker bijvoorbeeld. Het bepalen van de cijfers is door een toename aan beursnoteringen & moedermaatschappijen daardoor alleen maar complexer geworden. Ook is er de immer complexe discussie of Scoot & Digimo thuis horen in deze lijst. In mijn optiek niet en dus zijn enkel de affiliate partijen van deze bedrijven in de lijst opgenomen.

Naast mij hebben veel anderen die dicht op de markt zitten hun expertise op deze lijst losgelaten en hebben we over het algemeen veel tips mogen ontvangen. Mede om deze redenen durf ik daarom te beweren dat deze lijst best wel eens heel erg dicht in de buurt van de werkelijke cijfers komt.”

Ben je het toch niet met de cijfers eens? Laat het Jochem weten. Partijen die mee zijn gegaan in de analyse:

Adquick, Bol.com, Matomy, TradeDoubler, Adsimilis, Booking.com, Netaffiliation, TradeTracker, Affiliate Window, Bwin, Netdirect / OMG, Unibet, Affiliate4you, CJ, One Network Direct, Vipaffiliate, Affiliatepartners.nl, Clickbank, Overig Directe Prog., Webgains, Affilinet (+ Cleafs ), Daisycon, Paypro, Wehkamp, Amazon, Forex Niche, Public Idees, Zanox-M4N, Assistme?, Gambling Niche, Quisma, Hier ook bij? Contact Belboon, Google Affiliate, Rushcommerce, Bol.com, Linkshare, Testnet / Iffiliate

*omzet affiliate netwerken = Totale commissie die adverteerders o.a. via commissies betalen aan de affiliate netwerken / publishers

Afbeelding: Roberto Ventre (cc)

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Mark Duijn

  Goedendag,

  Ik ben nieuwsgierig naar de grootste Dropshipleveranciers in Nederland. Kunnen/willen jullie hier aandacht voor geven in de toekomst?

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,

  Mark


  27 mei 2013 om 11:55
  hoi

  cool


  18 september 2015 om 08:08
  Lorrie

  op hoeveel graden moet ik de oven zetten voor de bietjes uit de oven , want dit klinkt wel erg lekker .Ik neem aan dat het veleltje ook netjes loslaat in de oven 🙂


  26 april 2016 om 02:00

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!