De Instagram-generatie: ik fotografeer, dus ik ben

De Instagram-generatie: ik fotografeer, dus ik ben
, Sogeti
@duivestein

Op 4 maart 2013 schreef ik in het artikel 'Present Shock' het volgende: “Onderstaande foto is genomen tijdens het Inauguratie Bal dat gegeven werd om het begin van de nieuwe ambtstermijn van de president van de Verenigde Staten te vieren. Op de foto is te zien hoe president Barack Obama samen met zijn vrouw Michelle de eerste danspassen zetten op het nummer Al Green’s klassieker 'Let’s Stay Together' dat ditmaal gezongen werd door Jennifer Hudson. Opvallend is de zee van armen die allemaal een smartphone omhoog houden om enerzijds het moment vast te leggen en anderzijds het realtime te delen met hun volgers."

"De foto is een perfecte weerspiegeling van de maatschappij waarin we nu leven. Aan de ene kant willen we always-on zijn en het 'nu' beleven, aan de andere kant geven we niet onze ogen de kost, maar laten we de waarneming over aan onze smartphone. We proberen krampachtig het moment vast te grijpen voor het voorgoed aan ons voorbijglijdt, terwijl we vergeten het het moment zelf te beleven. Beleven wordt meer 'ik was erbij toen het gebeurde'. Mensen zijn toeschouwers van hun eigen beleving geworden.

Ervarende en herinnerende ik

Gisterenavond publiceerde performance philosopher Jason Silva een nieuwe Shot of Awe'-video, "The Instagram Generation", waarin hij los gaat op een quote"experiencing the present as an anticipated memory" van de Israëlisch-Amerikaanse psycholoog en gedragseconoom Daniel Kahneman. In zijn meest recente boek "Thinking, Fast and Slow" zegt Kahneman dat we onszelf als twee personen kunnen zien. 

Er is een 'ervarende ik', die in het heden leeft en het heden kent, die in staat is om het verleden opnieuw te beleven, maar feitelijk alleen het heden heeft. En er is de 'herinnerende ik', de persoon die de stand bijhoudt en het verhaal van ons leven bewaart.

In de video zegt Silva dat het moment waarop iemand van de zogenaamde 'Instagram-generatie' een foto neemt, deze persoon het heden beleeft en tegelijkertijd actief zijn herinnering creëert, vormgeeft en inkleurt. Sommigen beweren dat we hierdoor het heden verraden, doordat we niet in het moment leven. Silva ziet het echter positief in. Hij ziet het als een bevrijdende kracht die ons juist de kans geeft om te ontdekken wie we in werkelijkheid zijn. 

In een mailwisseling met The Huffington Post zegt hij hierover het volgende: "I think ultimately humans 'capture' moments to hold mirrors up to ourselves, to understand ourselves in context, to affirm that we exist. Mortality looms over our ecstasies, transience haunts our dreams... and so we document, we anchor our lives through vintage photo filtering, we stake our claim: that we are here and we exist."

Ik fotografeer, dus ik ben!

Bronnen

Credits afbeelding: Joyce Kaes, licentie: CC BY (Commercieel hergebruik, inclusief aanpassing)

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.