‘De funnel is de kakkerlak der marketingconcepten’

Het valt niet in één model te vangen en al helemaal niet in de honderd jaar oud model, bedoeld voor een stofzuigerverkoper aan de deur

‘De funnel is de kakkerlak der marketingconcepten’

Boeiend artikel vorige week van Tom Roach, dat onder marketingprofessoren maar ook onder de Nederlandse volgers van het vak stof deed opwaaien. Want er wordt weer een olifant in de kamer bij z’n/haar naam genoemd. Dé funnel, alom tegenwoordig model dat in marketing en sales veel wordt gebruikt om de verschillende stadia van ‘een eerste kennismaking met een merk’ tot conversie verduidelijkt.

Het Britse Marketingweek heeft een jaloersmakende aanzuigingskracht op aansprekende columnisten, polemisten en wetenschappers die zich buigen over de werking van marketing, de theorie van het vak, de waarheid achter de breed gedeelde praktijk. Vorige week lichtten we er al één uit, die vrij breed beargumenteerd stelde dat marketingtaal een probleem op zich vormt, deze week viel een artikel op dat de funnel ter discussie stelt. Iedereen kent ‘m, iedereen gebruikt, ‘m, maar hij bestaat niet. Althans niet op de manier waarop we ‘m kennen en veelvuldig gebruiken. Ongemakkelijke waarheid. 

Tom Roach wijst erop dat het model van die sales- marketingfunnel in ieder geval geen recht doet aan de werkelijke ‘reis’ die mensen afleggen voor ze tot een aankoop komen en dat heeft verstrekkende gevolgen. Er bestaat ook geen wetenschappelijk onderbouwing voor gebruik van ‘de funnel’ (het woord funnel is zo alom aanwezig in Nederlandse marketingtaal, dat we het blijven gebruiken, maar je kunt het ook een trechter noemen natuurlijk).

In 1924 werd de trechter over het AIDA-model gelegd

De verkooptrechter is bijna honderd jaar oud. Ondanks verrassend weinig bewijs dat het echt weerspiegelt hoe marketing en reclame werken, is het het gebruik ervan populair. Roach (!) noemt het de kakkerlak van marketingconcepten: onuitroeibaar. Hij lijkt maar door te gaan zich aan te passen aan de omgeving waarin hij zich bevindt.

De auteur dook voor z’n pleidooi in de herkomst van de funnel. Die begon als het lineaire en hiërarchische AIDA-model (Attention, Interest, Desire, Action) bedacht voor persoonlijke, huis-aan-huisverkoop aan het eind van de 19e eeuw als een manier om verkopers uit te leggen hoe ze kopers in één gesprek naar een verkoop kunnen ‘duwen’. In 1924 werd voor het eerst de trechtermetafoor over het AIDA-model gelegd, opnieuw als een manier om mensen naar verkoop te duwen, maar vermoedelijk ditmaal als manier om – heel modern in die dagen – telefonisch te kunnen verkopen.

Directe verkoop

De wortels van ‘de funnel’ liggen dus in de directe verkoop. Het ging er oorspronkelijk om het leiden van mensen naar één verkoop in één enkele opdracht, terwijl we tegenwoordig uitgaan van (en ook denken over) meerdere fasen over langere tijdschalen, met verschillende doelgroepen en op verschillende platforms. Daar zit een probleem, want de ‘traditionele trechter’ mag dan weinig overeenkomst vertonen met een modern koopproces, hij is populairder dan ooit. Dat illustreert Roach met een Google-zoekopdracht voor afbeeldingen naar ‘sales funnel’.

Dát het zover is gekomen wijt hij aan de opkomst van adtech-platforms: de funnel is het model dat door de platforms wordt gebruikt om aan marketeers hun waren te verkopen, waardoor ze kunnen uitleggen welke rol hun advertenties of mediaplaatsingen spelen in een ‘klantreis’. Het is een tool geworden tijdens digitalemarketingtrainingen om de enorme en uitdijende complexiteit van het digitale marketinguniversum te organiseren en te vereenvoudigen. Mediabureaus gebruiken ‘m. Creatieve bureaus gebruiken ‘m het om uit te leggen wáár ze het verschil willen maken. Het is – kortom – dus geen door klanten, data of wetenschap aangereikt model, maar bovenal een manier om tussen professionals aan bureauzijde en die aan klantzijde te communiceren over de vraag wie precies wát doet. Of vooral: denkt te doen.

Een verrassend onnauwkeurig model van hoe reclame daadwerkelijk werkt dus, maar de vraag is of dat erg is. Roach denkt van wel (anders had hij het artikel natuurlijk ook niet geschreven). Om te beginnen zit er geen post-aankoop of loyaliteit in. McKinsey probeerde dat op te lossen met een ‘loyaliteitslus’, maar creëerde daarmee volgens de auteur een soort ‘kafkaëske nachtmerrie’, waarin iedereen permanent overweegt, evalueert, koopt of terugkoopt.

McKinsey creëerde met zijn loyaliteitslus een soort ‘kafkaëske nachtmerrie’

Een ander punt van kritiek is dat funnels lineair zijn, waar mensen in de echte wereld juist de neiging hebben om ‘rond te dwalen’, struikelend over willekeurige en verschillende contactpunten. Ze leggen daarbij een volledig onvoorspelbare en persoonlijke reis af in de tijd, leidend naar een verkoop. Check vooral de voorbeelden die Roach geeft (van onder meer Doug Garnetts en James Hankins) van de complete flipperkast aan niet-lineaire contact.

Bewustzijn, overweging en conversie

De meeste versies van de funnel zijn opgebouwd rond de drie lagen van bewustzijn, overweging en conversie, maar omvat bijna nooit een concept dat aantoonbaar belangrijker is en waarover hier op Marketingfacts al verschillende keren is geschreven: mentale beschikbaarheid; de kans dat je merk in de gedachten van een koper komt op belangrijke besluitvormings- of koopmomenten. Mentale beschikbaarheid valt onder ‘bewustzijn’, maar is in werkelijkheid een samenstelling van spontaan bewustzijn, opvallendheid, onderscheidend vermogen, associaties met categorieën, opgemerkt en herinnerd worden.

Bijna alle funnels hebben in het hart van het model een rationele kijk op de wereld, in plaats van één waarin de beslissingen van mensen juist onbewust, emotioneel gedreven en zelfs irrationeel zijn. Dat reclame mensen met feiten moet overtuigen om ze actief te laten oordelen en een product of dienst laat overwegen, is meestal niet hoe het werkt. Misschien werkt het zo bij laagfrequente, hoogwaardige categorieën waar mensen meer tijd willen besteden aan het onderzoeken van opties. Maar zelfs dan zullen hun uiteindelijke beslissingen vooral ‘emotioneel’ of onbewust zijn.

Mensen doen dingen in hun eigen tempo en volgens hun eigen wil

Roach vindt trouwens dat we de funnel niet direct en geheel moeten afserveren. De vorm weerspiegelt de noodzaak om breed te targeten en het net breed te werpen voor prospects, het merk op te bouwen met zoveel mogelijk categoriekopers, en mentale beschikbaarheid te ‘creëren’, zodat je er bent op het moment waarop ze wél op de markt komen. In lijn met de ideeën van Byron Sharp dus. En de punt naar beneden suggereert het inzetten van meer gerichte middelen om die mentale beschikbaarheid op te frissen. Maar het is domweg niet mogelijk om mensen door zo’n proces of reis te dwingen - meestal doen ze dingen in hun eigen tempo en volgens hun eigen wil. Ze een duwtje in de rug geven is realistischer.

Sommige vakgenoten lijken te denken – meent de auteur – dat de bovenste trechter de plaats is waar merkopbouw kán plaatsvinden, of erger nog, de enige waar echte 'creativiteit' is toegestaan. Dat kan ertoe leiden dat mensen ervan uitgaan dat die twee dingen luxe zijn, optionele extra's die je alleen hoeft in te zetten als je het geld hebt. Evenzo denken veel professionals dat 'performance' aan de onderkant plaatsvindt, waar alle goede marketingcommunicatie wordt gezien als drijvende kracht achter prestaties.

Roach denkt dat dat niet zo is en hij sluit af met een reeks tips over hoe het anders zou kunnen of beter zou moeten, maar de belangrijkste lijkt te bepalen hoe het werkelijke aankooppad werkt in een specifieke situatie. Want het verschilt enorm per merk, markt, product en categorie. Hoe communicatie werkt in elke fase, welke statistieken er toe doen, wat daar de beste mediamix is en hoe je creativiteit het meest effectief kunt inzetten: het valt niet in één model te vangen en al helemaal niet in de honderd jaar oud model, bedoeld voor een stofzuigerverkoper aan de deur.

Da’s een enorme klus, maar zet marketingstrategie en marketingcommunicatie wel enorm uit elkaar.

Credits afbeelding: 123RF, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Grappige achternaam voor iemand die de funnel "de kakkerlak der marketingconcepten" noemt.

  geplaatst op
 • Ik heb niks met de term funnel en de standaard opdeling van funnels vind ik absoluut niet zinvol. Maar het werkelijke pad (om de term funnel maar even te ontwijken) kennen dat bij jouw producten of diensten hoort, van behoefte en bewustwording, mentale beschikbaarheid tot een uiteindelijke aankoop, is natuurlijk wel zinvol. Gericht onderzoek doen is dan nodig dus. Als je inzicht hebt in wat er in welke fase gebeurt, je vervolgens uitzoekt waarom dat gebeurt en hoe zich dat verhoudt tot alternatieven van jouw product of diensten, dan weet je wel waar je je energie en budget het beste op kunt richten.

  Ik denk dat voor elk model of theorie dat zonder nuance of nadenken wordt gebruikt geldt dat het zinloos is. En dát is wel een dingetje dat in ons vak veel te vaak gebeurt.

  geplaatst op
 • Funnels en Journeys worden continu door elkaar gehaald. Een Journey is de reis die de koper aflegt. Een funnel is het meetbaar maken van de Jouneys van al jouw klanten bij elkaar opgeteld in een marketing dashboard. Een funnel is onmisbaar voor de marketeer om de impact van zijn inspanningen te meten: hoeveel leads zitten in welke fase van de funnel en in welk tempo zakken ze naar beneden of vallen ze eruit. That’s it.

  geplaatst op
 • FYI:
  - 1989 bedacht E. St. Elmo Lewis de theoretische klantreis.
  - 1910 maakte John Dewey het buyer decision proces populair (attention, interest, desire, conviction).
  - 1920 bestempelde William W. Townsend het als het aida model.
  - 1959 visualiseerde Arthur F. Peterson het voor het eerst als een trechter in zijn boek Pharmaceutical Selling Detailing and Sales Training.
  - 2004 werd de definitie van marketing aangepast van verkoop naar waarde leveren en relaties bouwen (toegegeven: beetje kort samengevat)

  Het model zelf stamt uit de tijd dat marketeers de wedstrijd om 'de klant' konden winnen door zich te richten op harde verkoop. De marketingfunnel was van origine ook de salesfunnel. (Salesmanship, 1904)

  Ondertussen zijn de meeste bedrijven beland in de experience economy (of misschien al verder). Hetgeen inhoudt dat de ervaring (in het verleden, het heden en de mogelijke toekomst) de onderscheidende factor is voor klanten. Dus niet meer alleen het product. Als we een fotocamera willen, hebben we bijvoorbeeld niet 2 keuzes, maar 1500. Maar de kans is 90% dat je de camera koopt die je het meest vertrouwt (M. Neumeier). Van time-well-saved naar time-well-spend.

  Dat zorgt ervoor dat het lineaire beslissingsproces waarvoor de trechter ooit is bedacht, praktisch nooit meer voorkomt. We nemen de tijd, worden afgeleid, twijfelen, zien ondertussen andere aanbieders, etc.

  Dat houdt in dat marketing vandaag en morgen veel meer gaat om gezien worden en waarde leveren (pull) t.o.v. verkoop en je product bij mensen door de strot dauwen (push). Bedrijven die in staat zijn een voorkeurspositie te creëren (door mentale beschikbaarheid en vertrouwen te bouwen) zullen uiteindelijk als winnaars uit de bus komen.

  Het creëren van brand knowledge (brand awareness + brand image) zou daarom voor bedrijven een primaire uitdaging moeten zijn. Dit vergt een lange termijn visie, maar is verreweg het meest rendabel.

  A kind word to marketeers:
  Het woord funnel zijn we steeds meer gaan het vervangen met 'de klantreis'. Die houdt veel meer rekening met de onvoorspelbaarheid en oneindigheid van het aankoopproces en de relatie tussen merk en mens. Maar we moeten af van de trechtermetafoor. Deze metafoor symboliseert een lineair proces van boven naar beneden en heeft een begin en einde.

  Als het aan mij zou liggen zouden we als marketeers de koppen bij elkaar steken om te komen tot een nieuw model. Een die veel meer past bij de marketinguitdagingen van de volgende 100 jaar. Eindelijk die kakkerlak uit onze vakjargon verdrijven.

  Let op, verkoop is nog steeds belangrijk! Er is nog steeds een % uit de doelgroep die een hoge koopintentie heeft en je dus kunt pakken met verkoopgerichte advertenties. Het afstappen van de marketingfunnel betekent daarom zeker niet dat we opeens geen marketing meer moeten inzetten om iets te verkopen. Maar onthoud wel dat dit slechts een fractie van de doelgroep is.

  geplaatst op
 • Wow, Tomas, veel dank voor deze nuanceringen en aanvullingen. Daar komen we als vak verder mee en daar was het me initieel ook om te doen. Ik heb persoonlijk ook nog problemen met 'klantreis' want onbewust impliceert die toch voorbereiding, vertrek, reis, aankomst, dia's inramen :-), - kronkelig, maar lineair in tijd, dus ook niet geheel recht doend aan de praktijk. Wie weet bedenken we daar tzt ook iets beters voor. In any way: mocht je het van je af willen schrijven, we publiceren het graag zoals je weet. Juist die vragen die we ons hardop stellen, geven aanleiding virtueel de koppen bij elkaar te steken.

  geplaatst op
 • Hi Luuk, Wat een fijne reactie! Ik ben het met je eens. Een reis houdt misschien meer rekening met de onvoorspelbaarheid, maar heeft nog steeds een begin en eind.

  Na jaren als autodidact door het leven te hebben 'gereisd' durf ik te stellen dat ik een hoop meningen heb ontwikkelend en nog veel meer NIET weet. En ook die reis zal hoogst waarschijnlijk nooit afgelopen zijn. Maar, als het op dit onderwerp aankomt neig ik zelf meer naar een relatiegericht model. Afkomstig uit de branding wereld. Relaties kunnen tenslotte alle kanten op en kunnen (helaas) ook een einde hebben, maar in een ideaal geval verbeteren je die relatie dusdanig dat het een soort onbreekbare band creëert van wederzijds vertrouwen. Ik moet me inhouden om tindermetaforen over tafel te smijten.

  Naar mijn inziens gaat marketing sowieso meer de branding kant op, maar dat is een ander topic.

  Doel je trouwens op een gastblog op MarketingFacts? Ik heb dat wel overwogen, maar ben vooral voor ons eigen bedrijf content aan het schrijven. Ook om mijn taalvaardigheden iets meer bij te spijkeren. #dyslect enzo

  geplaatst op
 • Een autodidact ben ik zelf ook. Het goed begrijpen van dit soort publicaties door te vertalen, door verder te zoeken en dwarsverbanden te vinden draagt enorm bij aan m'n échte begrip van marketing. Ik wierp net een blik op jullie blogpostings en die zouden we hier ook prima kwijt kunnen, dus overweeg iig ze bij ons aan te bieden voor doorplaatsing, heb je er een hoop lezers bij en trekken we de discussie breder.
  En dat taalfoutje halen we er desgewenst liefdevol uit, daar malen we niet om. Je kent je peers https://marant.nl/artikelen/beroemde-mensen-met-dyslexie/

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.