Dave Schram (Shooting Star): “Het is nog niet te laat voor Nederlandse film”

Dave Schram (Shooting Star): “Het is nog niet te laat voor Nederlandse film”

7 Ditches TV duikt in de Timeline van regisseur en filmproducent Dave Schram. Met zijn productiebedrijf Shooting Star maakte hij tot nu toe dertig, vooral Nederlandse, films. “Ik kreeg als kind mijn eerste videocamera.”

Ei kwijt

Schram is dan ook gek op media, zij het achter de camera. “Ik doe niet veel interviews, ik vind mezelf niet zo leuk op tv.” Twitter is echter wel een grote hobby. “Het is een goedkope vorm van psychiatrie voor mij. Ik kan er mijn ei kwijt.”

Dave Schram speelde als kind in een televisieserie en richtte zijn eigen filmbedrijf op in zijn puberteit. Een van zijn laatste films, ‘Spijt’, viel flink in de  prijzen. “We hebben er een stuk of veertig gewonnen, ook in het buitenland”, zegt hij. “Het is fijn dat er waardering komt voor Nederlandse films.”

Nog niet te laat

Dat merkt Schram ook omdat een aantal Tweede Kamerleden hem volgt op sociale media. “Nederland heeft lange tijd achtergelopen op de productie van films. Iedereen trok naar het buitenland, omdat daar meer subsidies zijn.”

“Het is nog niet te laat voor de Nederlandse film”, denkt Schram. “Er komt meer geld vrij en de Nederlandse film lijkt populairder dan ooit.” Desondanks komt 80 procent van de bioscoopbezoekers voor buitenlandse producties. “Dat frustreert me, omdat dat deel van de filmomzet ons land uitvloeit.”

Duurzaam

Er is gelukkig een aantal nieuwe filmfondsen opgezet, waarbij ook weer terug wordt gegeven als een film succesvol blijkt. “Een duurzame oplossing”, vindt Schram. “Dat is goed voor de Nederlandstalige films die een echte boodschap hebben.”

Shooting Star gaat echter goed, met vier nieuwe films op de planning voor 2014. “We hebben niet alleen kinderfilms, maar het is wel een belangrijk genre voor ons.”


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.