Binnen gluren bij winkels en bedrijven met Google Business Photos

19 juli 2012, 05:33

Google Business Photos van start gegaan in Nederland

Met de komst van Google Streetview was het al mogelijk om bijvoorbeeld een kijkje te nemen in de buurt van een huis wat je op het oog had. Nu heeft de zoekgigant Streetview uitgebreid met een nieuwe feature: binnenkijken bij allerlei soorten bedrijven. Denk aan restaurants, winkels, fitnesscentrums, kappers, schoonheidssalons, enzovoort. Wij spraken 's lands eerste 'trusted photographer' Roswell Balentien over de mogelijkheden en voordelen van deze dienst.

Google Bedrijfsfoto's is voor velen interessant. Neem bijvoorbeeld een restaurant: klanten kunnen een duidelijk beeld krijgen van waar ze naar toe gaan, hoe ziet het restaurant er nou precies uit? Welke sfeer heeft het en voor welke gelegenheid zou het het meest geschikt zijn? Als je zelf binnen kan kijken en niet af hoeft te gaan op de beschrijving dat een bedrijf zelf aan haar accommodatie geeft, is het een stuk eenvoudiger om juist dát te weten te komen wat je wilt weten. Een sportschool van binnen bekijken geeft weer andere voordelen. Je kunt direct zien of de apparatuur aan je wensen voldoet en of het echt zo hygienisch is als de sportschool verkondigt.

Maar het belangrijkste is wellicht de online branding. Het bedrijf waar je als ondernemer met trots aan werkt kan je aan heel de wereld tentoonstellen. Niet langer openingstijden van 9 to 5. Het bedrijf is 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend. Vanuit de Google zoekresultaten, Google Maps en Google+ Lokaal is het mogelijk de virtuele rondleiding van Google Business Photos te zien. Daarnaast kan de virtuele rondleiding tevens op de eigen website worden geplaatst, en zelfs op Facebook.

De 'trusted photographer'

Roswell Balentien is de eerste Nederlandse 'Google Trusted Photographer' die via de website te benaderen is om uw bedrijf te komen fotograferen. Wel is het zo dat op dit moment geen juridische, medische, gemeentelijke, religieuze zaken en retailketens worden gefotografeerd. Ik sprak met Roswell over Business Photos om een idee te krijgen wat je kan met de dienst.

Hoe heb je het certificaat 'trusted photographer' van Google bemachtigd?

Inmiddels ben ik ruim 2 jaar bekend met het project Google Business Photos. Initieel was het alleen in Amerika maar zelfs toen had ik mij opgegeven om het project te lanceren binnen Nederland. Uiteraard kwam hier niet veel van terecht, tot een half jaar geleden. Google nam contact met mij op om te peilen of ik zelf nog interesse had in het project.

Enkele telefoongesprekken en e-mails verder en ik bevond me in het Google Business Photos trainingsprogramma voor het Verenigd Koninkrijk. Het Nederlandse programma bestond nog niet, ik was immers de enige in training voor Google Business Photos Nederland. Ten slotte volgde er een examen, ik slaagde gelukkig meteen en ik was er klaar voor om aan de slag te gaan als de eerste vertrouwde fotograaf van Nederland voor Google Business Photos.

Wat zijn de reacties die je zoal hebt gekregen toen je bij de ondernemer in de winkel was?

Tot op heden zijn alle ondernemers erg enthousiast over de dienst in zijn geheel. Google Business Photos is veel meer dan slechts een virtuele rondleiding op de website. Het wordt immers ook in de Google Zoekresultaten geplaatst, Google Maps en nu Google+ Lokaal (voorheen Google Places). Google neemt een groot deel van de kosten voor zich door gratis software aan te leveren waar ik gebruik van kan maken om de rondleiding tot stand te brengen. Vervolgens verzorgt Google de hosting waardoor deze kosten niet van toepassing zijn voor een ondernemer.

Welke technische beperkingen kom je tegen tijdens het maken van de foto's (slechte verlichting, etc)?

We mogen geen gebruik maken van flitsers, maar dat wil niet zeggen dat er geen extra belichting mag zijn. Zoals te zien bij Google Business Photos van P79 in Den Bosch is het als ondernemer gewoon toegestaan om gebruik te maken van extra belichting. Om te compenseren voor het gebrek aan flitsers worden alle foto's met een extra lange sluitertijd genomen.

Hoe 'snel' kunnen de foto's worden vernieuwd in het geval van bijvoorbeeld veranderend assortiment?

Dit ligt natuurlijk geheel aan hoe snel de ondernemer deze wilt veranderen. In principe zouden we wekelijks een nieuwe rondleiding online kunnen zetten. Ik kan langskomen voor een nieuwe fotoshoot op het moment dat het assortiment verandert. Maar dit kan ook als de onderneming in een nieuw jasje wordt gezet, denk maar bijvoorbeeld aan tijdens de kerst of sinterklaas.

Andere voorbeelden van Google Business Photos: Oh Nuts en Altitude 360

Paul van der Torre
Online Marketeer bij PeevdTee

Als allround online marketeer houd ik me bezig met de online zichtbaarheid van ZZP'ers en MKB bedrijven. Denk hierbij aan het ontwikkelen van websites, het schrijven van SEO teksten en de uitvoering van social media marketing.

Categorie
Tags

8 Reacties

  paulvandertorre

  Thanks Jordi, heb het even aangepast. Had er overheen gekeken gok ik zo 🙂


  19 juli 2012 om 13:09
  Jansen

  Wat kost zoiets? Gaat dat per m² ? En in hoeverre kan de ondernemer zelf de foto’s aanpassen of gaat dit enkel via de fotograaf. Dus als ik 4 seizoenen heb dat ik die zelf ieder kwartaal kan aanpassen. Verder leuk project!


  22 juli 2012 om 12:07

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!