Daan Weddepohl (Peerby): “We dromen van een overstap naar Amerika”

Daan Weddepohl (Peerby): “We dromen van een overstap naar Amerika”

Daan Weddepohl is co-founder van Peerby, een platform waarop je spullen van mensen in je buurt kunt lenen en huren. In deze aflevering van Top Names gaat Weddepohl in gesprek met Fast Moving Targets over Engelse bulldogs, psychologisch pionieren en Peerby’s wereldwijde ambitie.

Actief rondvragen in de buurt

Hoe Peerby werkt? Het start met een zoekvraag. Stel: je zoekt een boormachine. Als gebruiker vul je dit in op de website waarop Peerby via e-mail eerst bij tien directe buren en daarna bij gebruikers binnen je wijk rondvraagt of zij een boormachine voor je te leen hebben. Is er een match, dan leg je contact met je wijkgenoot en geeft hij/zij je een boormachine te leen. Met het actief rondvragen onderscheidt Peerby zich van andere online peer-to-peerservices, die vaak op marktplaats-niveau blijven steken.

Via advertenties in huis-aan-huisbladen heeft Peerby nu een paar duizend gebruikers, die elkaar door het uitwisselen van gereedschap, discobollen en soms zelfs huisdieren leren kennen. Wat er na het uitwisselen van spullen gebeurt? Op het moment nog niets, vertelt Weddepohl: “Het faciliteren van contact rondom het uitlenen van spullen blijkt al genoeg om een gevoel van veiligheid en verbondenheid in een wijk te creëeren.”

In de huidige groeifase blijft Peerby haar service voorlopig gratis aanbieden. Dat is mogelijk vanwege de innovatiesubsidie die Peerby ontving van de overheid, de subsidie van Stichting Doen wegens Peerby’s ontmoetingscomponent en een geldprijs van Postcode Lottery Green Challenge voor Peerby’s duurzame component.

Meer geld, minder verwachtingen en risico’s niet eng

Met dat geld gaan Weddepohl en z’n vier teamgenoten hun wereldwijde ambitie waarmaken; kijken of ze in België, Duitsland, Frankrijk en Amerika hetzelfde kunnen doen. Vooral Amerika trekt: “De bedragen aan financiering zijn er hoger, investeerders willen er minder voor terug en zijn bereid meer risico te nemen. In 2013 willen we een kantoor in the Valley openen.”


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.