Blogview: web-log.nl

14 november 2005, 08:01

web-log.nlRegelmatig wordt me gevraagd naar voorbeelden van succesvolle weblogs in Nederland. En alhoewel de grote bedrijven het vooralsnog laten afweten, zijn er inmiddels tal van kleine ondernemers en ondernemingen die hebben laten zien wat weblogs kunnen betekenen in hun bedrijfsvoering. In de afgelopen periode heb ik op Marketingfacts een aantal van deze voorbeelden de revue laten passeren.

Vandaag een interview Joris Leermakers en Michiel Houben, de mannen achter web-log.nl (ilse media), het grootste en waarschijnlijk meest bekende weblognetwerk van Nederland.

Wanneer zijn jullie begonnen met web-log.nl?

Joris: In april 2003 ben ik begonnen met web-log.nl. Na een week hobbyen was er een eerste versie live.

Michiel: Mei 2004, net nadat Joris had besloten samen met IM de service uit te bouwen (red: ilse media heeft per 1 juli 2004 web-log.nl overgenomen van Joris Leermakers).

Hoe zijn jullie op het idee van een weblognetwerk gekomen?

Joris: Ik was zelf geen bewuste lezer of poster van een weblog op het moment dat het idee naar boven kwam. De term weblog kwam ik af en toe tegen op het internet en op de radio kwam het wel eens in een item voorbij. Op een avond ben ik op zoek gegaan naar weblogdiensten en kwam daarbij vooral Amerikaanse diensten tegen en geen Nederlandse. Ik kan met nog herinneren dat ik toen tegen mijn vriendin heb gezegd dat ik een nieuwe site wilde gaan maken, een site waar mensen hun eigen weblog konden opstarten. ‘Een wat?’ kreeg ik toen als antwoord. Tja, dan maar een domeintje registeren en een website in elkaar zetten. Dat legt het toch wat makkelijker uit. Ze was dan ook de eerste die een weblog begon op web-log.nl.

Na wat weblogs te hebben bekeken had ik een goed idee hoe een weblog er ongeveer uit zou moeten gaan zien qua indeling en hoe ik dat ongeveer in een dynamische omgeving zou kunnen verwerken. Hierbij heb ik express niet naar andere diensten gekeken, aangezien je dan snel terugvalt op hun methodes.

Michiel: Wij kijken continu wat er in de markt gebeurt. Collega Nils Rooijmans zag al heel snel de potentie van de service van Joris, daarna ben ik erin gerold.

Wat is jullie doelstelling met web-log.nl?

Joris: Zoals een echte techneut betaamt had ik geen doelstelling of plan. Gewoon beginnen en kijken waar het uit komt. Mijn idee was om zo’n 100 weblogs te gaan faciliteren, maar dit heb ik na 2,5 week bij moeten stellen aangezien ik er toen al overheen zat.

Michiel: Nummer 1 in Nederland worden.

Wat heeft het tot nu toe opgeleverd?

Joris: Veel stress, kennis en ervaring. Weinig vakantie, nachtrust en ontspannen zondagen. Daarnaast natuurlijk een nieuwe leuke baan binnen ilse media en een ‘kindje’ wat nog hard aan het ontwikkelen/groeien is. En wat geld.

Michiel: Een bereik van rond de 21,3% (bron: STIR) en daar zijn we het meeste trots op.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste succesfactoren?

Joris: Eenvoud, gebruikersinput en mond-op-mond reclame. En, zoals de meeste eerste websites binnen een segment, het geluk dat ik de eerste in Nederland was.

Michiel: We waren de eerste, zijn Nederlands, hebben een erg eenvoudig te gebruiken dienst en worden geroemd om onze support.

Waar staat web-log.nl over een jaar?

Joris: Web-log.nl zal dan een goed doorzoekbaar medium moeten zijn waarbij veel doelgroepen zich thuis voelen met sterk verbeterde functionaliteit. Clustering zal hierbij een grote rol moeten spelen.

Michiel: De dienst gaat behoorlijk uitgebreid en verbeterd worden. Daarnaast gaan we ons concentreren op de bezoeker door logs over verschillende onderwerpen te groeperen.

Joris en Michiel, uiteraard heel veel succes met web-log.nl. Het is voor mij een eer om voor een klein deel mee te kunnen denken en werken aan het grootste blognetwerk van Nederland.

Suggesties voor deze reeks van succesvolle zakelijke weblogs zijn uiteraard altijd welkom. Stuur een email naar [email]info@marketingfacts.nl[/email] of plaats hieronder een reactie.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

50 Reacties

  venturo

  “Clustering zal hierbij een grote rol moeten spelen.” Kerngroepering bedoeld joris denk ik. Kerngroepontwikkeling op basis van (tijdelijke) gelijkstemming is in tegenstelling tot clusteren wel een natuurlijke ontwikkeling. Sport, media, autorijden, wonen en werken zijn mijns inziens kernonderwerpen die dwars door de traditionele doelgroepen heen fietsen.


  14 november 2005 om 08:46
  henkjan

  O ja @ Joris. Dat vraag ik me al lange tijd af… Heb je spijt of ben je blij dat je nu onderdeel van Ilse bent?


  14 november 2005 om 10:42
  Joris Leermakers

  @henkjan: ik heb hier nooit 1 moment spijt van gehad, heb het prima naar mijn zin bij ilse media 🙂

  @marco: ik verwacht over een jaar natuurlijk wel weer een stukje waarin je per netwerk nog eens wat dieper ingaat op de vraag en antwoorden van ‘waar staat … over een jaar?’


  14 november 2005 om 11:45
  henkjan

  @ Joris

  Mooi. We zien elkaar wel weer eens bij de Dutchbloggies of zo 🙂


  14 november 2005 om 12:48
  D o l b e e

  Joris heeft een geweldige prestatie geleverd, maar het is volslagen onzin dat die dienst als nieuwssite genomineerd is. Alsof webstreepjeloggers nieuws brengen!


  14 november 2005 om 16:15
  henkjan

  Dat snap ik ook niet inderdaad. Heb het gevraagd aan de organisatoren per email maar ze corresponderen niet over de nominaties….


  14 november 2005 om 16:20
  media

  Dolbee, ik denk dat de blogosfeer meer nieuws brengt dan menig dagblad. Probleem op dit moment is alleen dat er (veel) meer ruis is dan nieuws en dat daardoor het nieuws niet of nauwelijks wordt (h)erkend.


  14 november 2005 om 16:24
  target

  Maar toch hè… ondanks dat ik zo’n hypocriete lul ben die bij web-log blijft, vind ik die hele sfeer daar redelijk hard zum kotsen. Misschien moet ik dat echter Joris niet kwalijk nemen maar moet ik de schuld geven aan mijn 120.000(?!?) medegebruikers.


  14 november 2005 om 17:06
  media

  Wat is het probleem dan target?


  14 november 2005 om 17:07
  D o l b e e

  Dank je, Joris. Een duidelijk antwoord, waar ik tenminste iets aan heb. Als jullie als portal waren genomineerd, zou ik beslist mijn stem geven, ware het niet dat ik nooit meedoe met stemrondes.

  @Marco: In de weblogosfeer ben ik die nog niet tegengekomen, afgezien van knip-en-plak webstreepjelogs als Mediakrant en Journalist.


  14 november 2005 om 17:10
  D o l b e e

  @Target: Er is toch niets mis met webstreepjelogs over konijnen, cavia’s, katten en zwangere huisvrouwen? Of doel je daar niet op?


  14 november 2005 om 17:18
  target

  @marco: Waar zal ik eens beginnen… Het feit dat het grootste gedeelte van de web-loggers uit verveelde huisvrouwen bestaat, het aantal konijnen/kattenlogs echt de pan uit rijst, de goedenmorgen/goedenmiddag/goedenavondgroeten voor veel web-loggers dé manier lijkt te zijn om hun blog te vullen, de web-loggers erg slecht tegen kritiek kunnen, ze zeer lange tenen hebben en constant op het forum pleiten voor een keiharde censuur.

  Maar voor de rest heb ik het er best naar mijn zin hoor 😉


  14 november 2005 om 17:20
  media

  @Dolbee: Zoals ik al aangaf, het merendeel is ruis (lees: knip-en-plak, persoonlijke proza en ander non-nieuws). Toch denk ik dat er wel degelijk nieuws wordt gepubliceerd op weblogs. Neem alleen dit interview als voorbeeld. Is geen knip-en-plak werk, is eigen werk en is voor een bepaalde doelgroep zeker nieuw(s). Het is in ieder geval niet meer of minder nieuws dan een kort interview in een dagblad. Of zie je dat anders?


  14 november 2005 om 17:21
  target

  @dolbee: uh… gedeeltelijk wel dus.


  14 november 2005 om 17:22
  target

  @marco: Ik geloof dat ik het wel met Dolbee eens ben. Wat web-loggers wel veel doen is hun mening (hoe beroerd verwoord dan ook) geven op bepaalde actualiteiten. Maar om dat nou nieuws te noemen?


  14 november 2005 om 17:25
  D o l b e e

  @Marco: Dit is geen webstreepjelog van Web-log.nl.


  14 november 2005 om 17:26
  media

  @Target: is dit veel anders dan op de meeste andere huis-tuin-en-keuken blogs? Ik denk het niet, feit blijft, en dat sluit ook aan op mijn reactie op Dolbee, dat het grootste deel van de weblogs bestaat uit ruis. Desalnietemin blijft de blogosfeer in zijn geheel een interessant fenomeen omdat het een indicatie geeft van waar we ons met zijn allen druk over maken. Over de alledaagse dingen blijkbaar en heel soms zie je dat het ook gaat om maatschappelijke zaken. Dat is ook prima wat mij betreft; het hoeft allemaal niet hoogdravend te zijn. Of wel?


  14 november 2005 om 17:26
  D o l b e e

  @Marco: Een fenomeen is het zeker, en natuurlijk hoeven webstreepjeloggers niet hoogdravend te schrijven over de perikelen van hun konijnen, katten of zwangere buiken. Feit is en blijft dat web-log.nl niet genomineerd had moeten worden als nieuwssite. Zelfs Joris snapt die nominatie niet.


  14 november 2005 om 17:42
  media

  @Dolbee: mee eens dat het in de huidige vorm niet genomineerd had mogen worden als nieuwssite. Sorry voor mijn zijstap(je) 😉


  14 november 2005 om 17:45
  target

  @marco: dat is inderdaad niet anders dan op de meeste huis-tuin-en-keuken blogs, maar bij web-log is het percentage van dat soort blogs wel erg groot. het nadeel daarvan is dat het wel een hele éénzijdige boel wordt bij web-log.

  Natuurlijk kun je de blogosfeer dan ook wel gebruiken als indicator voor de dingen die ons bezighoudt, maar als 90% van jouw gebruikers uit verveelde huismutsen bestaat dan kan ik je ook wel vertellen hoe er gedacht wordt over bepaalde zaken. Als je voor de grap eens het bijbehorende forum van web-log checkt dan merk je dat met elkaar meepraten een vereiste is want anders verpest je de goede sfeer aldaar.

  Het maakt me ook niet uit dat het niet allemaal even hoogdravend is maar een klein beetje een kritische blik op zaken is al snel teveel gevraagt bij de gemiddelde web-logger.

  En ja, ik ben nu ernstig aan het generaliseren.


  14 november 2005 om 17:49
  D o l b e e

  @Target: Schrijf maar weer eens een column voor ons. Stof genoeg.


  14 november 2005 om 17:52
  Tobias

  Dat stukje is toch niet door Joris geschreven?

  Anyway, ik geloof dat ik me wel aansluit bij de reacties van Dolbee en Target. Web-log.nl had beter genomineerd kunnen worden in de categorie ‘opinie’ o.i.d.

  En Joris, ik had begrepen dat in het interview met de oprichter van punt.nl stond dat web-log.nl functies kopieert van punt.nl. Wat is daar waar van?


  14 november 2005 om 19:46
  venturo

  Dolbee, Target, wat is nou nieuws? ANP, Novum, Infostrada? Als 1 % van alle web-logjes een vorm van nieuws brengen dan zou die nominatie toch al begrijpelijk zijn. Hoeveel nieuws heeft een krant, hoeveel nieuws heeft planet (P7)? Het is overwegend bagger p web-log maar wel leuke bagger. Een aantal web-logjes zouden in een wat professionele omgeving wel degelijk een serieuze nieuwsbron kunnen zijn. Daar reken ik mijn eigen web-log maar ook bijvoorbeeld TVformats in de categorie media toe. Sommige weblogjes trekken tienduizenden bezoekers en pagevies per maand. In de juiste cluster ontwikkelt zich dat mogelijk nog veel verder.


  14 november 2005 om 19:57
  target

  @Albert: Jouw web-log en idd ook tvformats zijn de uitzonderingen op de regel. Het grootste deel van de web-logs die nieuws behandelen copypasten van de grotere nieuwsdiensten en zetten er als commentaar bij dat ze iets vreselijk vinden waarna de gehele inteeltclub dat gevoel nog eens mag beamen. Voor mij is dat niet het behandelen van nieuws.

  En als je jouw redenatie door zou voeren bij die weblogverkiezing, dan zou je web-log in elke categorie moeten nomineren omdat er altijd wel web-logs binnen een bepaalde categorie vallen.


  14 november 2005 om 20:11
  Joris Leermakers

  @Dolbee: Zoals Tobias al zegt heb ik het stukje op over.web-log.nl niet geschreven, al sta ik er wel achter. Ik vind persoonlijk dat web-log.nl beter in 1 van de 3 categorieen zou passen die ik in mijn reactie hierboven heb beschreven, maar dat neemt niet weg dat ik blij ben met de nominatie, ookal is het in een categorie die ik zelf niet had verwacht.

  Overigens geeft Albert al aan dat er zeker wel nieuwswaardige weblogs tussen zitten, en deze zullen d.m.v. clustering er ook beter uit moeten gaan springen en zo hun verdiende aandacht krijgen.


  14 november 2005 om 20:17
  Tobias

  Het zal me benieuwen wat dat zal opleveren dan, want ik kan op dit moment geen enkele weblog van web-log.nl bedenken die een toegevoegde waarde hebben geleverd aan de berichtgeving van het nieuws.


  14 november 2005 om 20:24
  Tobias

  Noot voor mezelf: moeilijk hè, grammaticaal correcte zinnen te schrijven.


  14 november 2005 om 20:25
  Vince

  Een schitterend medium die helaas op sommige punten inconsequent is. Onder de noemer “De Grootste Van Nederland” is het dan jammer dat soms, al dan niet terecht, zomaar wordt ingegrepen. Zonder dat daar door de makers van Web-log ook daadwerkelijk naar wordt gekeken. Op een of andere manier is men bang voor negatieve publiciteit. Wil men niet dat mensen een hetze gaan ondernemen tegen een web-log en wil men maar al te graag dat er “netjes” en niet te opvallend een web-log bij gaat houden. Meten met twee maten dus.

  Voor zij die WNW kennen weten waar ik op doel. Zij die niet weten waar ik het over heb moeten Joris maar even vragen…:-)

  Voor de rest: een van de prettigste portals om snel en zonder veel poespas een log bij te houden. We hebben wat variaties bij de kop gehad door de diverse verwijderneringen, maar we blijven toch door een of andere reden terug komen. Ook dat is een opsteker waard. Voor ons dan.


  14 november 2005 om 20:41
  venturo

  Tobias, ik voel me niet aangesproken maar een recent voorbeeldje misschien op de schaal van medianieuws. TVformats bericht over het afstoten van Yorin FM door RTL Nederland, een dag later terug te vinden in kranten en bizzmag’s als ADFO, begin dit jaar 538 gaat talpa, op Venturo de primeur, Endemol ontslaat personeel, primeur op web-log. De Zwart gewipt bij Talpa…etc. etc. Zelfs tv stations komen langs bij de auteurs van web-log. Er is veel nieuws te vinden maar het is (nog) slecht gerubriceert. Ik geloof in de potentie van de communitie al wordt deze gedragen door een kleine groep ‘die hards’ met een kwalitatief doel.


  14 november 2005 om 20:51
  Tobias

  @Albert: Op Venturo kom ik vrij weinig, maar inderdaad was ik Venturo en tvformats vergeten. Toch blijf ik het opmerkelijk vinden dat het gehele web-log.nl dan genomineerd wordt. En dan is een nominatie voor een dienst als MSN Space al helemaal bijzonder te noemen, al zal ik ook wellicht bij deze dienst enkele belangrijke blogs over het hoofd hebben gezien.


  14 november 2005 om 21:09
  D o l b e e

  @Joris: Bedankt voor het antwoord, is meegenomen in het topic op onze site.

  @Tobias: Inderdaad opmerkelijk, zelfs Joris snapt het niet. Er zijn pak ‘m beet rond de 160 duizend webstreepjelogs en vraag ik me af hoeveel er zijn die met eigen nieuws komen.


  14 november 2005 om 21:20
  D o l b e e

  Dinsdagochtend 10.30 uur een column van onze freelancer Target over het fenomeen webloggen bij weblog.nl.

  Komt dat zien!


  14 november 2005 om 22:37
  jessica

  @target: zo lang web-log deals zoals met Libelle afsluit, kun je je bergen voor de cavia’s. Blijkbaar denken ze bij web-log anders over het verschijnsel ruis.


  15 november 2005 om 15:02
  jessica

  @michiel:

  “Wat is jullie doelstelling met web-log.nl?

  Michiel: Nummer 1 in Nederland worden.”

  Heb je het dan over nr 1 in kwaliteit? jullie noemen jezelf toch altijd al de grootste van NL?


  15 november 2005 om 15:08
  target

  @albert: Als je pretendeert de nummer 1 van Nederland te worden ga ik er automatisch vanuit dat je een bredere bevolkingsgroep dan huisvrouwen wilt bereiken (wat Jessica aanhaalt; gaat het hier over kwaliteit of kwantiteit?).


  15 november 2005 om 19:59
  henkjan (punt.nl)

  En ik stel dat wij de nr 1 en allergrootste in kwaliteit zijn 🙂


  15 november 2005 om 21:33
  media

  Op web-log.nl werd zaterdag om 12.22 uur de miljardste pageview gerealiseerd. Sinds de oprichting in april 2003 is web-log.nl uitgegroeid tot de grootste en populairste weblogdienst van Nederland. Van de geschatte 500.000 actieve, Nederlandse bloggers zijn er zeker 180.000 op web-log.nl te vinden. Maandelijks komen gemiddeld twee miljoen mensen lezen wat de bloggers op web-log.nl te melden hebben.

  Web-log.nl is het geesteskindje van oprichter Joris Leermakers. Het begon toen hij, op zoek naar een nieuwe hobby, de eerste pagina aanmaakte voor zijn toenmalige vriendin Aukje. Diezelfde Aukje is intussen zijn vrouw en ook hun kindje Sterre heeft al een eigen blog bij web-log.nl. De eerste week behaalde web-log.nl al 10.000 pageviews. “Dat was wel even schrikken”, vertelt Joris Leermakers. “Toen ik web-log.nl opzette, had ik het idee dat ik zo’n honderd pagina’s zou beheren. Ik had nooit durven dromen dat web-log.nl zo massaal bezocht zou worden. Of dat zoveel mensen zouden gaan bloggen!”

  Bloggers vind je in alle soorten en maten, maar vrouwen tussen de 16 en 25 jaar zijn het fanatiekst. Een weblog wordt door hen gebruikt als een soort online dagboek waarin ze gebeurtenissen van alledag opschrijven, terwijl mannen over het algemeen via hun weblog hun mening geven op materiële zaken. Daar ligt ook de kracht van het bloggen. “Je kunt jezelf presenteren aan de buitenwereld zoals jij dat wilt”, zegt Leermakers. “Met een weblog kun je snel reageren, een discussie op gang helpen of in het leven roepen. Hierdoor ontstaan groepen van mensen met dezelfde interesses. En doordat je een publiek hebt, blijft het leuk je mening te spuien.”

  Het feit dat web-log.nl al een miljard keer bezocht is, wil niet zeggen dat de beheerders van de pagina nu achterover leunen. “Voor ons is die miljard een teken dat we op de goede weg zijn. Maar we zitten zeker niet stil,” zegt Michiel Houben, verantwoordelijk voor web-log.nl bij ilse media. “Voorbereidingen voor een verbeterde service zijn in volle gang. Daarnaast gaan we ervoor zorgen dat ook de kleinere blogs eenvoudig te vinden zijn. Er zijn heel veel goede blogs die relatief weinig mensen weten te vinden en dat is jammer.”

  Bron: persbericht ilse media


  21 november 2005 om 11:49
  Anders

  Ben benieuwd, Henkjan. Kleine kanttekening bij je opmerking “En ik stel dat wij de nr 1 en allergrootste in kwaliteit zijn”: Ik zie op de homepage van punt.nl de een na de andere porno-foto verschijnen in het fotoboek-overzicht. Is daar niet iets tegen te doen, gezien jullie jonge doelgroep?


  22 november 2005 om 13:11
  henkjan

  We hebben scouts die porno zonder enige correspondentie kunnen verwijderen. Alleen het woekert en woekert.. Overigens stellen we de grens tot playboybloot. Van het weekend ben ik zelf nog hard bezig geweest een weblog van een gedrocht herhaaldelijk te verwijderen wat maar bleef terugkomen met haar werkelijk walgelijke foto’s. Na 9 keer begreep de figuur de boodschap..


  22 november 2005 om 13:17
  Dolbee

  @HenkJan: Vergeet ons geen persbericht te sturen (redactie – at – telegravin.nl).


  22 november 2005 om 13:18
  henkjan

  @ Dolbee

  Het persbericht zal niet meer informatie bevatten dan ik hierboven melde: Morgen hopen we dat er iemand een weblog bij punt.nl aan zal maken!

  Heb net de bakker gebeld of hij vast met de taart kan starten.

  Als het werkelijk gebeurt zal ik hier een melding geven. Mocht het NOS journaal op de stoep staan geef ik de voorkeur mijn aandcht aan Sacha de Boer te schenken. Ik ga ervan uit dat je dat begrijpt.


  22 november 2005 om 13:45
  D o l b e e

  @HenkJan: Zolang het maar geen Netwerk is, zie ons laatste topic.


  22 november 2005 om 17:04
  henkjan

  Interessant ga ik in de gaten houden.


  22 november 2005 om 17:34
  henkjan

  @ Dolbee

  Dat komt nu erg dichtbij…


  27 november 2005 om 15:41
  D o l b e e

  @Henk-Jan: Je mag ook op onze site reageren, hoor. Daar komen heel wat webstreepjeloggers, een behoorlijke visvijver voor jou. 😉


  27 november 2005 om 15:53
  kuiper

  Hoi joris.

  Fijn man,dat je streven zo zijn doel bereikt.

  En dat ik een klein stukje bij heb mogen dragen. aan je succes.

  Ook begrijp ik dat sommige niet begrijpen,hoe of het moet.

  En er dan vlot op zitten en ”dit” verkeerd begrepen wordt.

  Ook ik misschien,maar het is ,was” goed bedoeld.

  Als je bezig bent maak je fouten.

  Complimenten,voor je inzet.

  Mijn steun heb je .Oke!

  kwebbels roddelsreisblogs.

  Het zal gaan zo als het goed is.

  Zekertje,s weten.


  8 januari 2006 om 07:59
  albert

  Helaas weer is web-log down. Je zou er een syndroom van krjgen. Het komt mij voor dat web-log steeds vaker hapert. In de avonduren posten is zeker rondom 22.00 uur al een tijdje een marathonsessie.


  8 januari 2006 om 08:27
  Pavlina

  Ha ha ha, heb jij ook geen geduld, Annelies? Hij wordt weer prhcatig!Prettige zondag (je hebt vast nog wel iets anders om handen vandaag, nu je je “breitaak” al af hebt, hi hi)Groeten van DignaP.S. Wat een mooie lapjes liet je zien op vrijdag!


  9 juli 2015 om 09:04

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!