Bereik meer mensen met je evenement dankzij video

6 november 2017, 14:00

Het organiseren van een evenement is niet voor alle marketeers dagelijkse kost. Misschien heb je maar een paar keer per jaar de verantwoordelijkheid om een klantevenement, seminar of beurs te organiseren. Niet zo vreemd dus dat een evenement heel wat hoofdbrekens kan opleveren. Hoe krijgen we de zaal toch vol? En hoe zorgen we ervoor dat ook de mensen thuis er iets van mee krijgen? En na afloop, als het evenement een succes bleek te zijn, hoe houd je al die positieve aandacht dan vast? Wat daarbij goed kan helpen, is de inzet van video. Of het nu gaat om de periode voorafgaand aan een evenement, de dag zelf of de weken na afloop; video helpt enorm om mensen te bereiken. Daarom: een kleine inspiratiegids voor al die marketeers die in 2018 weer een evenement gaan organiseren.

Voorafgaande aan het event

Of je nu een congres, een borrel of een workshop voor klanten organiseert, de grootste uitdaging in de periode voorafgaand aan een evenement heet ‘inschrijvingen’. Hoe zorg je ervoor dat mensen niet alleen van het bestaan van het evenement afweten, maar deze ook nog met pen in de agenda zetten?

Teasers werken daarbij altijd goed. Mensen op een dusdanige manier prikkelen, dat ze je evenement voor geen goud willen missen. Heb je het evenement vorig jaar ook georganiseerd? Deel dan een video-impressie van de vorige editie met de doelgroep.

Een andere manier om de interesse van potentiële deelnemers te triggeren, is het delen van beelden van de belangrijkste sprekers. Dat kan een keynote zijn die een spreker onlangs op een ander evenement heeft gegeven, maar ook een video-interview kan een interessant doorkijkje geven in wat het publiek te wachten staat.

Een organisatie die dat bijvoorbeeld goed doet, is de Kamer van Koophandel (KvK), dat teaser-video’s inzet om ondernemers te stimuleren zich in te schrijven voor het Online Starters Event dat jaarlijks wordt georganiseerd.

Tijdens het event

Ook al kunnen er maar honderd mensen in de zaal, het liefst wil je natuurlijk dat de hele wereld meekijkt naar de inhoud van je evenement. Het rechtstreeks uitzenden van de presentaties op het podium via een livestream is een voor de hand liggende optie.

Wat niet iedereen weet, is dat het ook mogelijk is om interactieve elementen in die livestream te bouwen. Zo kunnen kijkers meedoen aan polls en zelfs vragen stellen aan de presentator. Dat helpt natuurlijk de betrokkenheid van de deelnemers thuis te vergroten.

Een speciale variant van de livestream is het organiseren van lokale kijksessies. Zo is er voor oncologen jaarlijks een congres in de Verenigde Staten, het zogeheten ASCO. Het is echter niet voor iedereen haalbaar om elk jaar naar Florida af te reizen.

Daarom besloot de organisatie van ASCO om regionale virtuele meetings mogelijk te maken. In Nederland komen oncologen bijvoorbeeld bij elkaar in Den Dolder. Ze kijken samen naar de presentaties via een livestream, kunnen vragen stellen via een videoverbinding en met elkaar discussiëren over de onderwerpen die op het congres worden besproken.

Zeg nou eerlijk, dat is toch best slim?

Naast het een-op-een uitzenden van wat er op het podium gebeurt, is het natuurlijk ook mogelijk een verdiepingsslag te maken, bijvoorbeeld met videojournaals waarin keynote-sprekers aan de tand worden gevoeld en bezoekers worden geïnterviewd.

Na je event

Dat roept meteen de vraag op: hoe kun je de beelden van je evenement eigenlijk zo slim mogelijk inzetten om ook achteraf nog de positieve buzz vast te houden? Het spreekt voor zich dat je live-beelden van een evenement achteraf ook nog on-demand kunt aanbieden en dat geldt ook voor eventuele videojournaals.

Een tip: bezoekers zien zichzelf achteraf graag terug. Overweeg daarom ook een mooie sfeerimpressie-video waarin je bezoekers in beeld brengt en eventueel ook interviewt. De kans dat deze bezoekers die video weer gaan delen met hun vrienden is dan natuurlijk best groot. Mits je het niet ál te generiek maakt, natuurlijk.

Ook niet onbelangrijk: knip beelden op, maak ze behapbaar en deel ze gedurende de maanden na het evenement via social media. Denk bijvoorbeeld aan de meest inspirerende quotes op het podium of interessante passages uit een interview met een keynote-spreker. Deze lenen zich bij uitstek voor korte, snackable video-content. Het liefst natuurlijk ook nog ondertiteld, zodat je ze op Facebook, LinkedIn en Twitter ook zonder geluid tot je kunt nemen.

In plaats van je event?

Ten slotte: wellicht vraag je je af of een livestream niet de kaartverkoop zal doen instorten en of mensen überhaupt nog komen opdagen als ze de presentaties ook via de laptop of tablet kunnen volgen. Gelukkig leert de ervaring dat het kannibaliserend effect van livestreaming verwaarloosbaar is. Je verlaagt dus de drempel voor mensen om de content van presentaties tot zich te nemen, zonder dat dit een negatief effect heeft op het aantal bezoekers in de zaal.

Dat neemt niet weg dat de huidige mogelijkheden op het gebied van webinars ervoor zorgen dat sommige evenementen niet meer fysiek, maar alleen nog maar online worden gehouden. Het KvK Online Starters Event, dat eerder al werd genoemd, is hier een goed voorbeeld van. Ondernemers worden jaarlijks via online video bijgepraat door experts over onderwerpen die relevant voor hen zijn.

Eerder dit jaar besloot autofabrikant BMW zelfs om de lancering van de nieuwe 5-serie geheel via online video te doen: in een reeks van elf live online previews kregen liefhebbers een voorproefje van het nieuwe model.

Kiezen tussen een fysiek of online evenement hoeft dus niet. Mocht je moéten kiezen, dan is het de moeite waard om je af te vragen of je niet eens zou proberen om alleen te focussen op online video…

Frank Schröder
Marketing & Communications bij Quadia

Frank heeft een voorliefde voor marketing en geschiedenis. In zijn huidige functie is hij verantwoordelijk voor de marketing & communicatie van EMG NL en Quadia .

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!