‘Banner blindness’ bestaat nog steeds

24 augustus 2007, 04:57

De term ‘banner blindness’ is niet nieuw. Onze aller usability goeroe Jakob Nielsen heeft middels een onderzoek nog eens bekeken hoe het zit met ‘banner blindness’. In zijn onderzoek hebben gebruikers een webpagina snel gescand (Baseballlibrary.com), een webpagina gedeeltelijk gelezen en een webpagina volledig gelezen. Het onderzoek laat niet zien hoeveel testdeelnemers er hebben deelgenomen aan de studie. Daarnaast is de opdracht die zij mee hebben gekregen onbekend.

De legenda is als volgt:

• Rode kleur is het meest bekeken

• Gele kleur is minder goed bekeken

• Blauwe kleur is het minst bekeken

• Grijze kleur is helemaal niet bekeken

De advertenties zijn omkaderd met een groene kleur nadat het onderzoek is uitgevoerd.

De tweede webpagina is gedeeltelijk gelezen:

De derde webpagina is volledig gelezen:

In de verschillende webpagina’s is te zien dat de omkaderde advertenties nauwelijks zijn bekeken. Zowel bij het snel scannen als het lezen van de content worden advertenties genegeerd. Zelfs al de advertenties onderdeel zijn van de content en bij het design lijken te horen, worden genegeerd. Uitingen die lijken op een advertentie worden vaak genegeerd. Naar animated advertenties wordt eerder gekeken. Bewegingen trekken dan immers de aandacht. In hoeverre gebruikers naar advertenties kijken is afhankelijk van de taak die zij meekrijgen bij het bezoeken van een site. Dit is zeer belangrijk. Verkeerde conclusies worden anders snel getrokken. Gebruikers die namelijk een duidelijke opdracht meekrijgen, zullen zich namelijk focussen op het bereiken van zijn/haar doel. Daarbij worden banners en andere reclame-uitingen zeer vaak genegeerd. Wanneer gebruikers een zogenaamde vrije surfopdracht krijgen en gaan kijken naar zaken die hen interesseren, zullen reclame-uitingen meer aandacht krijgen. Een duidelijke focus en doel ontbreken dan, maar kunnen gaandeweg de opdracht wel gaan ontstaan.

What about user experience! Al meer dan 10 jaar ben ik werkzaam in de online scene. Ik analyseer door zowel kwalitatieve als kwantitatieve technieken in te zetten, wat gebruikers nodig hebben, hoe zij zich gedragen op internet en welke drijfveren zij hebben. Met deze verkregen inzichten help ik bedrijven en organisaties hun klanten en relaties te begrijpen en te kijken welke kansen zij hebben om de user experience te verbeteren en te innoveren. Specialiteiten ● UX Research : (remote) usability testen, eyetracking, groepsdiscussies, face-to-face interviews, enquêtes, AB en Multivariate testen, card sorting, tree testen, taakanalyse, Google Analytics ● UX Design : customer journey mapping, user flows, user scenario’s, persona’s, navigatie -en contentstructuur , informatie architectuur, wireframing Alles voor zowel desktop, mobiel, tablet en apps. U kunt mij altijd benaderen voor interim dienstverbanden of freelance opdrachten.

Categorie
Tags

1 Reactie

  Maarten Soetens

  Dit fenomeen is redelijk af te vangen mar wellicht niet op de meest nette manier.

  Stel je hebt 3 banners op een website, dan maak je 1 banner daarvan opvallend als banner.

  Deze word (onbewust) opgemerkt als banner en genegeerd.

  Hierdoor zullen de minder opvallende banners (zoals de tekstversie van Adsense) niet zo snel gekenmerkt worden als advertenties.


  24 augustus 2007 om 09:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!