Adverteren op LinkedIn: waarom geen onvertogen woord?

2 februari 2015, 08:30

“Ik heb het gehad met Privium!” en “Mijn advies: niet doen”. Twee van de vele reacties op een LinkedIn-advertentie van Privium, een betaalde service van Schiphol om reizigers wat extra ‘voordelen’ te bieden. Zeker grappig als je de titel van de advertentie bekijkt: ‘Onze leden over de voordelen van Privium’. In de interviews met Privium-leden in de advertentie valt geen onvertogen woord, daar is iedereen blij en gelukkig. Misschien ook geen toeval dan dat onder de advertentie mensen de behoefte hebben om hun persoonlijke ‘voordelen van Privium’ te noteren, zoals “te duur voor te weinig voordeel”. Een vertogen woord dus, ik leg zo uit wat het is. En daarna leg ik uit hoe je met omdenken in staat bent om een marketinginstrument dat ‘de verkeerde kant op dreigt te gaan’ toch kunt ombouwen naar iets heel waardevols.

Leve het onvertogen woord

Bij etymologiebank.nl kun je altijd mooi zien waar de woorden die je de hele dag gebruikt vandaan komen. De term ‘onvertogen woord’, zoals je die in advertenties dus niet zult vinden, komt blijkbaar van het Middeleeuws werkwoord ‘vertiën’, wat staat voor ‘uitstellen’. En ‘onvertogen’ is dus ‘niet uitgesteld’, ondoordacht zeg maar.

Over de woorden in advertenties wordt goed nagedacht, daar vind je alleen ‘vertogen’ woorden. Maar mensen hebben het tegenwoordig helemaal gehad met ‘vertogen’ woorden, ze slikken je doordachte communicatie niet langer. Ze willen authentieke communicatie, met rafelrandjes. Even een leuk voorbeeldje.

What the hell do you want?” Het is de eerste zin in een hilarisch gesprek tussen een telemarketeer van British Telecom en een klant, die deze man ook nog eens aanspreekt met ‘Mrs. Carter’. Olie op het vuur. Wat het gesprek mooi laat zien is de agressie die ‘goed doordachte’ telefoonscripts oproepen. Want hoe reageert de telemarketeer op de toenemende agressie van de klant? Hij blijft stug aan het script vasthouden en gooit daarmee nog meer olie op het vuur: “We pay the fucking bills now get the fuck of my phoneline!”

Nu zullen de meeste mensen zich niet zo druk maken om de goed doordachte, ‘vertogen’ woorden in alle onderbrekende ‘outbound marketing’, maar we weten ze wel steeds beter te negeren. Zo laten zogenaamde heatmaps zien dat we steeds beter in staat zijn om reclameteksten op websites niet te zien. Mijn hersenen slaan niet-authentieke teksten in bijvoorbeeld nieuwsbriefmails ook meteen over, merk ik.

Pas als ik een paar ‘onvertogen woorden’ zie, springen mijn hersenen weer aan. Echte woorden. Ik werk ook zo bij het schrijven van blogs voor mijn klanten: als ik hun klanten interview voor case-blogs vraag ik expliciet ook naar wat er fout is gegaan. Het is namelijk niet erg als je klant vertelt dat je af en toe een foutje maakt, fouten maken is menselijk en mensen zien het graag als anderen flawsome zijn. Maar het is wel wennen voor marketeers, merkte ik onlangs weer.

Copywriters schrijven ste

“Wij doen niet meer aan outbound marketing en in de blogs die we schrijven, staan geen woorden die eindigen op ‘ste’: we vinden onszelf niet de beste of de snelste of de grootste.” Hans Buskens legde als gastspreker bij de Masterclass Inbound Marketing uit dat ze in de communicatie van zijn bedrijf PieterBas alleen nog maar brutally honest zijn. Ze ‘vertiën’ de woorden in hun blogs niet, die zijn ‘onvertogen’. En daar hebben ze veel succes mee (jaja ook ROI), klik hier om hun case te lezen.

Later in de Masterclass merkte ik het opnieuw, toen het huiswerk van de blogtraining terugkwam. Want wat opvalt, is dat mensen zonder marketingopleiding geen moeite hebben met het schrijven van een ‘brutally honest’ blog, maar dat het juist de opgeleide marketeers en communicatiemensen zijn die het niet kunnen laten om perfectie uit te willen stralen in hun schrijfsels. Echte copywriters die woorden met ‘ste’ aan het eind gebruiken en niet in staat lijken om kritiek of zwaktes in hun blogs op te nemen. Het is er ingebakken en het komt er nooit uit, lijkt het wel.

Zo ook bij de LinkedIn-advertentie van Privium: alleen maar lof voor Privium. En hoe cynisch: (vrijwel) alleen maar kritiek in de comments eronder. Ik kan me dus voorstellen dat de socialmediamarketeers van Privium in een verlamming schieten en niet reageren. Je ziet dit gedrag best wel vaak op LinkedIn (vooral onder bank-advertenties) en nog nooit heb ik het adverterende merk zelf zien meepraten. Terwijl het zo’n enorme kans is.

“Steeds langere rijen bij de security en bijna geen parkeerplaatsen op P3 omdat over twee parkeervakken parkeren met auto wordt toegestaan!” Een mooi kansje tot productverbetering lijkt mij zo’n comment, en gratis. Want hoeveel bedrijven betalen zich niet scheel aan consultants om de ‘customer journey’ te laten onderzoeken?

Als ik de socialmediamarketeer bij Privium was, zou ik netjes iedereen bedanken voor de comments en aangeven dat je er iets mee gaat doen. Een prachtig medium eigenlijk zo’n LinkedIn-advertentie, misschien moet ik er toch maar eens mee beginnen. Dan kan ik ook leren van onze klanten, voor relatief weinig geld. Wie zei ook alweer dat we over een paar jaar lachen om socialmedia-advertenties?

Edwin Vlems
Demand Generation Specialist bij Comaxx

Edwin Vlems is werkzaam bij bureau Comaxx. Hij helpt B2B-bedrijven met het online delen van de kennis van het bedrijf en de medewerkers, als magneet voor klanten en nieuwe collega's. Hij spreekt en schrijft over AI, Demand Generation en Employee Advocacy.

Categorie
Tags

8 Reacties

    Bart van der Kooi

    Edwin, ik denk dat veel bedrijven niet eens weten dat er reacties op een LinkedIn advertentie worden geplaatst. Of de notificiaties staan standaard niet ingesteld – geen onwil om te reageren, maar juist geen zicht op reacties.


    2 februari 2015 om 15:57
    Schiphol Privium

    Beste meneer Vlems,

    Op deze wijze willen wij u laten weten dat we uw blog met interesse hebben gelezen en uw advies om te reageren op LinkedIn advertenties ter harte hebben genomen.

    Dagelijks zijn wij in gesprek met onze leden over hoe zij onze dienstverlening ervaren, waarbij o.a. Twitter en onze NPS-metingen enorm bruikbaar zijn. We hebben ’reacties op LinkedIn advertenties’ aan deze lijst van communicatie vormen toegevoegd :). Wij willen u hartelijk bedanken dat u ons hierop heeft gewezen,

    Met vriendelijke groet,

    Privium Team


    2 februari 2015 om 16:53
    vlemse

    @Jan-Hendrik: Webteksten zijn inderdaad zelden ‘brutally honest’, alhoewel dat misschien ook verandert. Steeds meer websites zijn eigenlijk platforms voor blogs zijn, en die worden heel anders geschreven dan de corporate teksten. Een voorbeeld is de nieuwe website van Heijmans, waar het corporate stuk rechtsboven is weggemoffeld.

    @Bart: Dat is wat mij ook verbaast, LinkedIn houdt je van alle discussies waar je in zit op de hoogte, behalve van discussies onder advertenties.

    @Privium Team: Graag gedaan, ik hoop dat jullie productontwikkeling gebaat is bij alle feedback.


    2 februari 2015 om 18:17
    Bart van der Kooi

    @Edwin: toch zegt het ook wel voldoende dat men niet verwácht dat er reacties op een social advertentie komen. Een beetje het ouderwetse marketingdenken… En negatieve reacties gebruiken (voor bv. productontwikkeling of service) of ombuigen naar positiviteit is zo’n grote kans. Ook dat is Earned Media volgens mij.

    Valt nog veel in te winnen..


    3 februari 2015 om 07:28
    Edwin Vlems

    Het gaat wel de goede kant op, getuige de reactie van Privium hierboven ook.


    3 februari 2015 om 11:42
    Hans Buskens

    @Edwin. Leuk stuk weer! Mooie reactie van Trivium. Nog even ter nuance over onze PieterBas case: Het blijft voor old school marketeers zoals ik moeilijk om niet in de verkoopmodus te gaan. Juist omdat deze vorm van marketing uitgaat van het delen van waardevolle kennis en informatie waarover je beschikt. En als je nu hele mooie producten hebt die de klant écht veel kunnen bieden… voor je het weet schrijf je weer in de overtreffende trap. Je hebt mij iig. (opnieuw) wakker geschud om alert te blijven, want adel verplicht!


    5 februari 2015 om 10:23
    vlemse

    Dan hebben we elkaar geholpen Hans, want ik gebruik jouw case regelmatig als mooi voorbeeld (met ROI!).


    5 februari 2015 om 10:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!