3d browsing

21 januari 2007, 21:39

Ik heb me altijd geërgerd aan mijn toetsenbord en mijn muis. Hoe snel ik ook met ze weet om te gaan, ik heb altijd het gevoel dat ze me tegenhouden op inspiratievolle momenten. Mijn gedachten gaan dan sneller dan mijn handen, ondanks veel training, aankunnen in de omgang met muis en toetsenbord.

Mijn voorkeur gaat uit naar een koppeling tussen hersenactiviteit en de computer. Met kijken en het geven van kleine elektrische signalen moet er veel kunnen. Oneindig snel door informatie browsen, sneller gamen dan iedereen (nu doet) en laat staan het typen van memo’s: gedachte compleet? -> printen maar (of eigenlijk, uploaden bij alle teamleden 🙂 ). Dit is echter slechts de handeling. Voor optimale uitvoer zal de omgeving waarin dit plaatsvindt zeer intuitief moeten zijn. Dat deze omgeving niet 2d zal zijn zoals momenteel veelal het geval is, maar 3d, spreekt eigenlijk bijna voor zich. Voor optimale ervaring en creativiteit wil je je graag tussen de informatie bevinden en er niet voor of achter.

De hersenactiviteit koppeling zal nog even op zich laten wachten en daadwerkelijke 3d ervaringen ook (we zitten of staan toch nog steeds voor dat platte scherm), maar de ontwikkelingen gaan snel. Met name het op nieuwe manieren ontsluiten / doorzoekbaar maken van informatie (ubiquitous computing; computergebruik zonder dat de gebruiker het gevoel heeft met een computer verbonden te zijn). Met veel interesse heb ik ooit in 2005 op de Emerce Eday zitten kijken naar John Underkoffler. Hij liet zien dat wat hij ooit bedacht voor Minority Report daadwerkelijk bij MIT in praktijk is ontwikkeld. Database informatie (databases, tabellen en velden) wordt in een 3d omgeving geprojecteerd op een scherm, jij staat er voor en middels infrarood scanning worden bewegingen van je hand over x, y en z coördinaten opgevangen en overgezet in bewegingen door de 3d ruimte. Middels aanwijzen kun je de kasten en lades (databases en tabellen) met informatie openen en lezen (velden). Spraaktechnologie dient jouw gesproken tekst over te zetten in informatie en middels jouw aanwijzingen op de juiste plek op te slaan.

Deze 3d omgeving was exact wat er bij me bovenkwam toen ik via Digg.com vandaag werd gewezen op 3d Digg op mb3dengine.com:

mb3degine digg 3d

Deze applicatie (orgineel uit april 2006 maar in de digg versie door de maker Michael Battle eind oktober 2006 online gezet) is op eenvoudige wijze in staat om de informatie uit een rss feed om te zetten naar een 3d (flash) omgeving. Waarschijnlijk geïnspireerd door de 3d rss reader die Microsoft heeft ingebouwd in Windows Vista (UniveRSS), of andersom natuurlijk, maar een sublieme uitvoering. Alleen… met de muis is het niet te besturen… Tijd voor Nintendo om deze manier van browsen in te zetten voor de wii? Of zomaar een fabrikant die de benodigde infrarood tool op de consumentenmarkt zet? Ik heb ooit een laser keyboard gehad voor mijn telefoon. Dat projecteerde met een laserstraal een toetsenbord om daarna met infrarood de door mij getypte tekst te lezen en in de telefoon te zetten. Zelfs dat ding was al betaalbaar! Wanneer, wie…?

Ton Wesseling
Conversion optimization & experimentation specialist bij @ Ton Wesseling

Ik begon met het bouwen van websites in de jaren 90, werd een webanalist & conversie verbeteraar in 2002, begon met A/B-testen in 2004 en werd een CRO freelancer in 2006. Sinds 2006 heb ik meer dan 50 organisaties geholpen met hun conversie optimalisatie werk en uitdagingen. Mijn ervaring strekt zich uit van travel tot retail en van uitgevers tot overheidsorganisaties. Ik heb gewerkt met lokale en internationale klanten, met het MKB en met grote organisaties. In de loop der jaren ben ik conversiebureaus (o.a. Online Dialogue), conversie gerelateerde websites (o.a. Webanalisten.nl) en tools (o.a. ABtestguide), conversietrainingen (o.a. A/B-testing mastery course) en conversie evenementen (o.a. Conversion Hotel en de Experimentation Culture Awards) gestart. Mijn grootste liefde voor het conversie- en experimenteerwerk is echter nooit veranderd in iets anders dan het werk zelf (en anderen er enthousiast over maken). Deze mentaliteit weerhoudt me er ook van om als conversieprofessor te eindigen die al meer dan 10 jaar niet het eigenlijke CRO-werk meer heeft gedaan...

Categorie
Tags

4 Reacties

    Henk

    Ziet er leuk uit hoor, maar de usability is 3x niks.


    22 januari 2007 om 05:10
    wesseling

    @Henk: klopt, wat ik al schreef, de applicatie is niet te besturen. Hiervoor heb je echt een aansturing nodig zoals John Underkoffler reeds liet zien: met de hand x, y en z – as aansturen en, als het ware, door de informatie “heenvliegen”


    22 januari 2007 om 06:18

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!