3d browsing

3d browsing

Ik heb me altijd geërgerd aan mijn toetsenbord en mijn muis. Hoe snel ik ook met ze weet om te gaan, ik heb altijd het gevoel dat ze me tegenhouden op inspiratievolle momenten. Mijn gedachten gaan dan sneller dan mijn handen, ondanks veel training, aankunnen in de omgang met muis en toetsenbord.

Mijn voorkeur gaat uit naar een koppeling tussen hersenactiviteit en de computer. Met kijken en het geven van kleine elektrische signalen moet er veel kunnen. Oneindig snel door informatie browsen, sneller gamen dan iedereen (nu doet) en laat staan het typen van memo’s: gedachte compleet? -> printen maar (of eigenlijk, uploaden bij alle teamleden :-) ). Dit is echter slechts de handeling. Voor optimale uitvoer zal de omgeving waarin dit plaatsvindt zeer intuitief moeten zijn. Dat deze omgeving niet 2d zal zijn zoals momenteel veelal het geval is, maar 3d, spreekt eigenlijk bijna voor zich. Voor optimale ervaring en creativiteit wil je je graag tussen de informatie bevinden en er niet voor of achter.

De hersenactiviteit koppeling zal nog even op zich laten wachten en daadwerkelijke 3d ervaringen ook (we zitten of staan toch nog steeds voor dat platte scherm), maar de ontwikkelingen gaan snel. Met name het op nieuwe manieren ontsluiten / doorzoekbaar maken van informatie (ubiquitous computing; computergebruik zonder dat de gebruiker het gevoel heeft met een computer verbonden te zijn). Met veel interesse heb ik ooit in 2005 op de Emerce Eday zitten kijken naar John Underkoffler. Hij liet zien dat wat hij ooit bedacht voor Minority Report daadwerkelijk bij MIT in praktijk is ontwikkeld. Database informatie (databases, tabellen en velden) wordt in een 3d omgeving geprojecteerd op een scherm, jij staat er voor en middels infrarood scanning worden bewegingen van je hand over x, y en z coördinaten opgevangen en overgezet in bewegingen door de 3d ruimte. Middels aanwijzen kun je de kasten en lades (databases en tabellen) met informatie openen en lezen (velden). Spraaktechnologie dient jouw gesproken tekst over te zetten in informatie en middels jouw aanwijzingen op de juiste plek op te slaan.

Deze 3d omgeving was exact wat er bij me bovenkwam toen ik via Digg.com vandaag werd gewezen op 3d Digg op mb3dengine.com:

mb3degine digg 3dDeze applicatie (orgineel uit april 2006 maar in de digg versie door de maker Michael Battle eind oktober 2006 online gezet) is op eenvoudige wijze in staat om de informatie uit een rss feed om te zetten naar een 3d (flash) omgeving. Waarschijnlijk geïnspireerd door de 3d rss reader die Microsoft heeft ingebouwd in Windows Vista (UniveRSS), of andersom natuurlijk, maar een sublieme uitvoering. Alleen… met de muis is het niet te besturen… Tijd voor Nintendo om deze manier van browsen in te zetten voor de wii? Of zomaar een fabrikant die de benodigde infrarood tool op de consumentenmarkt zet? Ik heb ooit een laser keyboard gehad voor mijn telefoon. Dat projecteerde met een laserstraal een toetsenbord om daarna met infrarood de door mij getypte tekst te lezen en in de telefoon te zetten. Zelfs dat ding was al betaalbaar! Wanneer, wie…?


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.