2021 kan in een doosje en we doen er een strik omheen

20 december 2021, 13:59

‘De Week van Koot begon in een lockdown en we eindigen in een lockdown. En toch is er extreem veel gebeurd.’

In 2021 bleef Gert Koot onvermoeibaar berichten over innovaties in media die hem verwonderen, verbazen of verrukken. In deze laatste editie van het jaar sluit hij af met The Atlantic dat een mooi overzicht heeft gemaakt van 2021 in 25 prachtige afbeeldingen. Daarbij ook aandacht voor de staat van het (media) landschap vol creators, web3, de metaverse en Gen Z; en direct ook maar de World of Data Trends 2021; een bijzondere Guiness-campagne als een luchtspiegeling in de woestijn en een afscheidsboodschap van DDB aan de KLM.

Gert Koot schrijft het wekelijks van zich af: álles wat hem en het vak bezighoudt in de wilde wereld van branding, media en entertainment. Koot werkte ruim twintig jaar bij verschillende reclameadviesbureaus en was ook een tijd marketingdirecteur. Sinds een aantal jaar heeft Koot zijn eigen adviesbureau onder de naam Branded Entertainment en adviseert over nieuwe en digitale media. Als docent is hij onder meer verbonden aan SRM en NIMA. In deze rubriek op Marketingfacts bespreekt Koot ‘wat moet worden besproken’.

#1 Staat van het (media) landschap

We beginnen deze laatste editie van 2021 met een presentatie van Rex Woodbury. Jullie hebben vast wel eens zijn naam voorbij zien komen in deze wekelijkse updates. Als sluitstuk van 2021 heeft hij een videopresentatie gemaakt met de naam “State of the Union“. Een heerlijk, prettig en informatief overzicht van alles wat er momenteel speelt. Een verhaal over creators, web3, de metaverse en Gen Z. Een terugblik hoe we hier zijn aangekomen. Aan het eind van het verhaal ook nog een vooruitblik op bedrijven die interessant zijn om te volgen in 2022. Een absolute aanrader voor de komende periode waar vast wel een lockdown momentje beschikbaar is om even onderuit op de bank naar Rex te luisteren en te kijken.

#2 Gereedschapskist voor 2022

Wil je dieper bepaalde cijfers en trends onderzoeken dan is hier de ultieme gereedschapskist. Spacecadet heeft alle beschikbare (trend)rapporten voor 2022 op een rijtje gezet. Alle gerenommeerde consultants, (media)bureau’s en uitgevers, onderzoekers hebben wel hun visie op 2022 op papier gezet. Dat is een heerlijke bron als je op zoek bent naar inzichten en cijfers. Dus klik eens lekker door deze onwaarschijnlijke berg aan documenten want er zit zeker iets tussen dat je kunt gebruiken.

#3 Google Search Trends 2021

Wat waren de trends in de wereld? Een heerlijke graadmeter zijn de inzichten van Google. Als je ergens iets kunt signaleren wat mensen bezighoudt is dat het onlinezoekgedrag van mensen. Google heeft een presentatie gemaakt verdeeld over 10 domeinen die inzicht geven in dat zoekgedrag. Maar minstens zo aardig zijn de opmerkingen onderaan ieder afzonderlijk verhaal waar ze de inzichten vertalen naar handvatten voor merken. Wat betekenen deze inzichten nu werkelijk. Kan je dus gewoon je voordeel mee doen.

#4 World of Data Trends 2021

Mocht je in het onwaarschijnlijke geval nog steeds niet gestild zijn in je honger naar inzichten dan is hier tenslotte het overzicht van Semrush. Een van de meest uitgebreide analyses die ik ben tegengekomen. 2021; data in review. Heerlijk om alles dat in 2021 voorbijkwam nog eens even op een rijtje te zien. En er zitten vast zaken tussen die je zullen verbazen.

#5 A/B test

Er is weer een nieuwe explainer presentatie van Growth Design. Deze keer over A/B testen. Je kent het fenomeen vast wel. Je test verschillende varianten en op basis van de effecten ontwikkel je verder. Beetje kort door de bocht maar dat is basically wel wat het is. De mannen van Growth Design laten een mooie case zien Blinkist. De boeken app waarbij je een abonnement kunt afsluiten om de samenvatting van boeken te kunnen lezen. Niet alleen presenteren ze de resultaten maar geven ze ook de psychologische onderbouwing van waarom iets wel of niet werkt. Mooi materiaal!

#6 Colgate Sonic Branding

Hoe ontwikkel je een sonic brand identity? In dit verhaal van Massive Music nemen ze je mee in de totstandkoming van het sonic brand voor Colgate tandpasta. Hoewel veel tandpastamerken zich houden aan een formule waarbij functionele berichten het beste werken, besloot Colgate zich te onderscheiden van rivalen door een sonische identiteit te lanceren. Het tandpastamerk wilde iets vinden dat positief en direct herkenbaar was en een wereldwijde aantrekkingskracht zou hebben in de meer dan 200 markten waar ze actief zijn. Dus deed het uitgebreid onderzoek door middel van whitepapers en interviews met academici, etnomusicologen en neurowetenschappers. Wat daarvan het resultaat is zie je in de video. Want bedenk dat zelfs onze Australische vriend Mark Ritson vindt dat merken moeten nadenken of hun lijst met onderscheidende merkmiddelen uitsluitend visueel is, en zo ja, waarom.

#7 Guinness

Iconisch. Dat is wat je kunt zeggen over Guinness. Natuurlijk, het is bier. Ik kwam er overigens achter dat veel inwoners op Curaçao hun dag beginnen met een glas Guinness. Schijnt een goede basis te zijn voor een dag hard werken. Maar als je eigenaar bent van dit iconische bier en het thuisland van je merk staat aan de vooravond van het opheffen van de lockdown dan is dat wellicht een uitgelezen kans om jezelf nog eens op de kaart te zetten. Guinness wilde hun kopers laten zien dat het hun benarde situatie begreep en dat het na zo lang volkomen normaal was om alledaagse voorwerpen te zien als een pint van het zwarte spul. Wat een prachtige insight. ‘Welcome Back’, gemaakt door AMV BBDO, las perfect de stemming van de natie op dat moment. Als een luchtspiegeling in de woestijn, ziet een stel witte vogels zittend op een schoorsteen er natuurlijk uit als een pint Guinness. De campagne sluit ook perfect aan bij de langlopende slogan van het merk: “Good things come to those who wait”.

#8 DDB Unlimited neemt afscheid van de KLM

Aangezien we het toch over mooi werk hebben ook nog maar even deze afscheidsboodschap van DDB aan de KLM. Na een samenwerking van 14 jaar heeft KLM de keuze gemaakt om met een ander bureau door te gaan. Dat hoort er een beetje bij. Maar wat is er mooier om dit moment aan te grijpen als kans om je opdrachtgever te bedanken voor 14 jaar samenwerken? En indirect even te laten zien welk prachtig werk er in de afgelopen 14 jaar is gemaakt. Met mijn persoonlijke favoriet de lost and found service hond. Complimenten voor DDB. Zouden we iets van kunnen leren.

#9 Curated

Is dit een sneak preview van een nieuwe manier van shoppen? In het verleden zijn er al een aantal pogingen geweest om de online shopping experience te voorzien van een persoonlijk tintje. Helaas zijn die allemaal niet geslaagd. Maar er is weer een nieuw initiatief. Alhoewel nieuw een understatement is want ze zijn daar al bezig sinds 2012. De naam is “curated” en het werkt eigenlijk heel eenvoudig. Je bent op zoek naar een nieuw paar ski’s, outdoor materiaal, visspullen of een golfsetje. Je maakt een online afspraak op curated en een specialist, eigenlijk dus een creator, neemt je mee in alle mogelijke opties op basis van jouw persoonlijke voorkeuren of situatie (beginner of gevorderd enz.). Deze specialisten zijn hobbyisten die naast hun baan een extra inkomen kunnen genereren door hun specialistische kennis te gebruiken om de klant te ondersteunen in het maken van de beste keuze. Klinkt wel heel logisch allemaal.

#10 2021

En dan zijn we alweer aangekomen bij het sluitstuk van 2021. We begonnen in een lockdown en we eindigen in een lockdown. En toch is er extreem veel gebeurd in het afgelopen jaar. The Atlantic heeft een mooi overzicht gemaakt van 2021 in 25 prachtige afbeeldingen. 2021 kan in een doosje en we doen er straks een strik omheen. Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en een zeer succesvol 2022. We maken er gewoon zelf maar een feestje van. Tot in 2022.

# Podcast van de Week

Airborne maakt iedere week een keuze voor de Podcast van de Week. De Podcast van deze Week: Deze week: “Malicious Life” van Cybereason

Wereldwijd zijn sinds vorige week talloze IT en cybersecurity experts met het zweet op hun voorhoofd computersystemen aan het doorlichten. Er is een zeer ernstig softwarelek ontdekt in een stukje veelgebruikte software, Apache Log4j. Experts verwachten de komende weken een golf aanvallen met gijzelsoftware, waarbij hackers systemen overnemen en ze pas weer vrij geven tegen betaling. Wie niet dagelijks in deze wereld zit, realiseert zich misschien niet dat het specifieke domein van cybersecurity al een behoorlijke geschiedenis heeft. Als je terugkijkt naar de afgelopen decennia, dan zijn er wereldwijd talloze hacks en cyberaanvallen uitgevoerd – soms met vergaande gevolgen. In elke aflevering neemt Malicious Life zo’n voorval als uitgangspunt om het vervolgens stap-voor-stap te reconstrueren. True crime, maar dan in het online domein. Ook voor wie geen IT-expert is, is het de moeite van het luisteren waard. In een entertainende vorm weet Malicious Life daarmee een belangrijk – maar ook complex – thema toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het spreekt voor zich dat autoriteit en expertise van afzender Cybereason hiermee onderstreept wordt.

Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify.

Het Nieuws van de Week op Clubhouse

Branded Entertainment X Insight&Connect. Vers uit de oven en nog warm. De geschreven versie nu ook in audio. Kom erbij voor jouw mental breakfast en start de dialoog. Ieder zondag om 09.00 uur op Clubhouse. Onder de bevlogen moderatie van Sylvie Verbiest. Deze week met speciale aandacht voor “Succes met storytelling op sociale media” met Agaath Flikweert en Kim Stolk. Natuurlijk ook de podcast van de week van Airborne en niet te vergeten de gesproken column van Tino Stuij.

Co-auteur van het handboek 'Marketingcommunicatie in 14 stappen'. PIM studieboek van het jaar in 2018. Columnist voor Adformatie. Docent bij SRM en NIMA. Publiek spreker over Marketingcommunicatie alsmede trends en ontwikkelingen in het Marketingcommunicatie en communicatielandschap. Consultant voor diverse organisaties.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!