De volgende ronde voor Google TV

De volgende ronde voor Google TV

Google lijkt vastberaden in haar strategie, om hoe dan ook van Google TV een succes te maken. Tot heden zijn we vooral met veel marketing geweld geconfronteerd, maar bleven tastbare resultaten uit en heeft de CEO van voormalig partner Logitech, vanwege het enorme negatieve resultaat van de Revue box, zelfs het speelveld moeten verlaten. Aankomende week op de Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas zal Google TV middels een reeks van partners zijn herintrede maken.

Google heeft inmiddels ‘s werelds meest belangrijke elektronica grootmachten LG, Samsung en Vizio weten te strikken voor haar hernieuwde TV product.  Evenals de reeds bestaande partner Sony, zullen allen volgende week hun nieuwe Google TV producten aan het publiek tonen. Samsung demonstreerde vorig jaar al hun versie van Google TV maar heeft uiteindelijk in 2011 nooit een Google TV toestel op de markt gebracht. Op CES zal het Koreaanse bedrijf dit jaar bekend maken wanneer daadwerkelijk de eerste Google TV’s in de schappen van de Amerikaanse winkels zullen liggen. In hoeverre deze zullen concurreren met de bestaande Smart TV modellen van Samsung blijft de vraag. 

Voorlopig zullen de Samsung Google TV producten uitsluitend in de Verenigde Staten vermarkt worden en wanneer en of deze ook in Nederland verkocht zullen worden is niet bekend. De noodzaak om Google TV’s aan de man te brengen is voor Samsung als absolute marktleider op het gebied van internet connected TV toestellen, aanzienlijk minder dan voor LG en Sony. Voor beide geldt dat hun respectievelijke Google TV’s een middel zijn om de dominante positie van Samsung in de TV markt te bestrijden.

Google kondigde tevens aan dat deze nieuwe versie van Google TV niet langer gestoeld is op Intel Media Processing technologie. In tegenstelling tot UPC (Horizon) en Comcast (Xfitity) heeft Google ervoor gekozen om voortaan met andere chipset partners samen te werken.

Potentie

Hoe de nieuwe Google TV’s door de markt ontvangen zullen worden, zal blijken uit de eerste consumenten reacties en wanneer de eerste verkoopresultaten bekend zijn. Wel weet het bedrijf inmiddels te melden dat op dit moment al 150 TV apps beschikbaar zijn en dat verder duizenden Android apps klaarstaan om voor TV omgezet te worden. Om Google TV mondiaal te laten slagen, zal in eerste instantie toch een substantieel marktaandeel in de Verenigde Staten moeten worden veroverd. Google TV zal hoe dan ook de strijd moeten aangaan met content-rijke partijen zoals Netflix, Amazon en Hulu (Plus). Ondanks het feit dat YouTube bij verre de meest populaire online video bestemming is, is Google er tot nu toe niet in geslaagd om dit succes te vertalen naar het TV scherm.

En mocht, evenals vorig jaar, nu weer blijken dat de slag op het Amerikaanse content front niet gewonnen kan worden, dan zal het nog wel enige tijd duren voordat in Nederland de eerste Google TV producten op de markt zien. Mocht daarentegen blijken dat het bedrijf uit Mountainview wel de nodige successen op TV gebied weet te realiseren, dan betekent dat voor onze regio, dat bestaande TV aanbieders zoals de kabel en telecom maatschappijen heel erg goed op hun tellen (lees: abonnees) moeten passen. En dan heb je ook nog Apple TV!


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • GoogleTV kan op een hoop manieren naar TV gebracht worden. Daar heb je geen fysiek integratie voor nodig, dat weet je toch John :-) Google gaat faciliteren en niet concurreren naar mijn mening. Netflix mag straks een app leveren evenals Hulu en al die anderen. Hoe dan ook ik blijf geloven in media-extenders, monitoren en netwerken vanuit een cloud gedachte. Maar dan zonder iTunes als intermediair !

    geplaatst op
  • Ik heb nu reeds een tijdje een geimporteerde Logitech Revue (Google TV) staan. Momenteel maak ik veel gebruik van de youtube, vodcasts en vooral de chrome-browser. Er zijn steeds meer 'for Google TV'-app en google tv compatible app in de android market te vinden. De mogelijkheden zijn uiteraard nog beperkt, wanneer je ziet wat de potentie is. Televisie programma's met uitgebreide interactieve ellemenen met de kijker dat verder gaat dan 'de rode knop' of sms.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.