Video een musthave in de marketingmix?

1 december 2011, 05:34

Nu merken en organisaties inmiddels de eerste social kanalen in de marketingmix opnemen, begint ondertussen het volgende vraagstuk: in welke vorm gaan we content delen? Oude, vertrouwde webpagina’s met tekst of doen we een paar lekkere infographics? Of toch maar een paar fijne foto’s, want één beeld zegt meer dan duizend woorden, toch? Allemaal prima, maar voor 2012 lijkt online video in topvorm te zijn.

Video? Doe mij zo’n viral!

Waarschijnlijk is de eerste associatie met online video voor veel klanten het virale effect. “Doe mij zo’n viral!” is ongetwijfeld één van de meest gehoorde kreten van de afgelopen jaren. Maar online video is meer dan dat grappige filmpje om door te sturen. Uiteindelijk wil je als marketeer natuurlijk je boodschap overbrengen en het liefst in de vorm die de consument het meest aanspreekt.


Opmars van online video: de cijfers

Dankzij snellere internetverbindingen, verbetering van de kwaliteit van content én de opkomst van smartphones en tablets, is online video bezig met een flinke opmars. Zo blijkt uit onderzoek van het IAB (check hier ook het artikel ‘Nederlanders kijken steeds meer en vaker online video’) dat 86% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder online video kijkt. Een derde daarvan zelfs dagelijks. Onder jongeren (tussen de 13 en 19 jaar) kijkt zelfs 66% 5 dagen per week of meer naar video.

Online video en mobile devices

Hoewel laptop (86%) en desktop (78%) het populairst zijn om video te kijken, zijn de tablet (73%) en smartphone (59%) in opkomst. Nu straks natuurlijk de iPads weer onder de kerstboom liggen, kunnen we verwachten dat deze laatste twee in 2012 een toename gaan laten zien.

Overigens liet het laatste onderzoek van BrightCove en Tubemogul (download hier) een interessant verschil tussen de verschillende mobile devices: zo zijn Android telefoons verantwoordelijk voor 49% van de online videominuten en iOS apparaten voor de overige 51% (iPad, iPhone en iPod). Android tablets, Blackberry en Nokia zijn daarmee gezamenlijk goed voor een overweldigende 0% van het aantal videominuten. Wél kijken Android tabletgebruikers gemiddeld het langst video (als ze kijken dan…).


Online video in 2012

Indrukwekkende cijfers die erop wijzen dat online video ook in 2012 steeds belangrijker gaat worden. Dus waarom niet:

 • Een product / dienst demonstreren met een screencast?
 • Recruiting met een day on the job video?
 • Een onmogelijk saaie testimonials vervangen door een klant voor de camera?
 • Een presentatie aanbieden via Ustream (live) / Vimeo (video) in plaats van die PDF in de mailbox.

Stap af van de viral-gedachte, en overweeg eens content in videovorm aan te bieden.

Dennis Knetemann
Creatief strateeg bij EPIC || Amsterdam

Creatief strateeg. Diginative. Designnerd. Denkt graag above, below en through the line, dwars door de box met een 360 graden blik. In begrijpelijke taal: houdt van mooie, maar vooral effectieve campagnes en concepten bedenken voor merken. Coacht daarnaast ook startups op het gebied van merk- en marketingstrategie en woont, slaapt en leeft online. Tevens parttime superheld.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Daan Sip

  Wat ik nog mis in het rijtje zijn de zogenaamde YouTube celebrities (of influentials). Ook Nederland ken een groep van videomakers die met hun wekelijks uploads honderdduizenden jongeren weten te boeien. In Amerika is dit fenomeen al erg groot.


  2 december 2011 om 11:22
  edo@edovansanten.nl

  eens! 🙂


  5 december 2011 om 12:28

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!