GadgetReview: Battle of the BlackBerries: Bold 9900 vs. Torch 9860
BlackBerry heeft jarenlang succesvol hun devices in de markt weten te zetten waarbij er een ware transitie heeft plaatsgevonden van het puur zakelijk gebruik naar de pinnende jeugd. Als BlackBerry gebruiker van het eerste uur hebben de basis principes van de BlackBerry me aan boord gehouden maar een touchscreen heeft me wel altijd aangetrokken. Met de komst van de Bold 9990 en de Torch 9860 werd het voor mij dan ook mogelijk om te kiezen. Toch maar een lekker vertrouwd QWERTY toetsenbord maar dan wel in combinatie met een touchscreen of een volledige touchscreen BlackBerry. Ik heb ze getest en in deze dubbel review zetten we ze naast elkaar.
Look & Feel
Qua buitenkant vind ik de Bold net iets chiquer om te zien maar heeft wel vanwege de “bredere” afmetingen een wat minder elegante uitstraling. Beide toestellen voelen degelijk aan alhoewel de achterzijde van de Bold die van kunstof is gemaakt, versus staal bij de Torch, iets minder stevig zal zijn.
Beide toestellen liggen ook lekker in de hand en de breedte van de Bold maakt het typen extra makkelijk. Wil je goed typen met de Torch dan zul je deze horizontaal moeten houden om het maximale virtuele toetsenbord tot je beschikking te hebben. Beide toestellen hebben ook een soort anti-slip materiaal gebruikt zodat je BlackBerry minder snel uit je hand zal glijden. Bij de Torch is hiervoor de batterijklep met dit materiaal voorzien en bij de Bold hebben ze gekozen om een deel van de buitenrand hiervoor te gebruiken.
Eerlijk is eerlijk beide toestellen hebben geen spetterende uitstraling of heel bijzondere nieuwigheden maar zijn wel degelijk en mooi afgewerkt. Laten we nog even in meer detail verder kijken:
Bold
De voorkant bestaat eigenlijk uit drie delen. Het aanraakschem van 640×480 pixels, het middenstuk met de bellen/ophangen knoppen en een menu en terug knop die mooi op gelijke hoogte met het scherm liggen. Daarnaast in het midden het optische trackpad waarmee je kunt navigeren. Daaronder bevindt zich het QWERTY toetsenbord met lekker grote toetsen die mooi laag liggen en verlicht zijn.
Dan uiteraard het aanraakscherm dat net een stukje groter is geworden dan de vorige Bold en dat is geen overbodige luxe. De afwerking van de Bold is mooi gedaan en de zilveren knoppen zijn mooi weggewerkt in de zilveren rand. Een anti-slip rand van zwart kunstof aan de achterkant zorgt voor een goede grip en de batterijklep heeft een carbon look meegekregen. Een nadeel van dit design is in tegenstelling tot de Bold 9780 dat de achterkant als je het toestel neerlegt erg glad is. Bij de 9780 zorgde de lederen batterijklep voor de grip bij het vasthouden en het neerleggen.
Torch
De layout van de Torch is niet heel veel anders en de bovenkant is gelijk, daaronder weer het scherm dat bijna de hele voorkant in beslag neemt en daaronder de bellen/ophangen toetsen, menu en terugknop. In het midden bevindt zich de optische trackpad. Helaas zijn de toetsen hier niet zo mooi weggewerkt als bij de Bold en steken ze dus enigszins uit en liggen ze niet verzonken of vormen ze een geheel met het scherm.
Bij de Torch treffen we dezelfde toets aan maar deze is in het zwarte kunststof verwerkt en is daarmee niet te voelen en het bedienen vind ik dan ook minder plezierig. De knoppen van de Torch zijn verwerkt in de rubberen rand en zien er duidelijk minder mooi uit op deze manier.
Scherm, Bediening en Prestaties
OS7 is een erg fijn OS en oogt degelijk en is keurig ingericht. Geen spetterende hoogstandjes met animatie of andere bewegende zaken maar functioneel mooi. Wat vooral fijn goed bevalt is de zoekfunctie die je kunt gebruiken om niet alleen email, afspraken, contactpersonen te zoeken maar ook settings functies of je start er direct een Google search mee. Dat kan soms flink tijd schelen en je tikt gewoon “scherm” en je krijgt dan het opties icoontje te zien en 1x tappen opent de schermweergave settings functie.
Verder valt bij de Bold 9900 direct het toetsenbord op. Typen ging nog nooit zo snel, makkelijk en zonder fouten. Wat mij betreft het beste BlackBerry (en uberhaupt mobiele telefoon toetsenbord ooit). Bij de Torch moet je het doen met het virtuele toetsenbord en dat is wat mij betreft minder handig en ik maak relatief veel fouten met het typen (auto correctie helpt zeker, maar toch). Wel is het schermformaat hier prettig want er is genoeg ruimte om ook lange emails lekker te kunnen lezen.
Qua scherm en gevoeligheid lijkt het of de Torch dit iets minder doet dan de Bold en ook de kleurstelling van het scherm is minder goed. Zwart is niet echt zwart terwijl dit bij de Bold wel het geval is. Als je echter het toestel niet vergelijkt valt dit niet zo op en zien zowel foto’s als video er op beide toestellen goed uit. Voor wie een Bold 9780 gebruikte is de 9900 echt een verademing en ook als is het scherm niet superveel groter het maakt het net even wat prettiger in het gebruik en zeker bij het browsen is dit nu gewoon prima. Als laatste natuurlijk de zonlicht test en daar zien we de Bold en Torch punten scoren. Iets dat niet alle toestellen op de markt kunnen roepen maar in de volle zon is het nog steeds prima werken op deze BlackBerry’s.
Bediening
De bediening is van de toestellen nagenoeg gelijk maar ik moet toch echt even wennen aan het ontbreken van een toetsenbord op de Torch. Ook het typen is wat lastiger en prefereer ik de landscape modus voor het typen en dan maak ik ook beduidend minder fouten. Wel handig is de automatische correctie die zorgt dat de nodige typefoutjes toch goed gemaakt worden. De trackpad is zowel op de Torch als de Bold een handige aanvulling als even niet het scherm wil gebruiken om ergens heen te navigeren of een nauwkeurige selectie te maken.
Het komt er hier dan ook echt op aan hoe je je BlackBerry wilt gebruiken maar als we de snelheid van typen buiten beschouwing laten dan is de conclusie simpel en zijn beide toestellen aan elkaar gewaagd. En voor mij is veel en snel typen een eis dus zou ik hier de Bold voorkeur geven, neem je echter vooral informatie tot je en wil je af en toe kunnen typen dan is de Torch de betere keuze. Alle informatie is verder snel bij de hand en switchen tussen apps gaat ook soepel. Gebruik bij het invoeren van tekst handige afkortingen en dan kun je ook op je Torch snel met tekst uit de voeten.
Prestaties
De combinatie OS7 en 1.2Ghz processor doet wonderen en alles draait zoals het hoort. Alleen het installeren van apps mag van mij wat sneller maar voor de rest hoor je mij niet klagen. De grootste verbetering is toch wel de browser. Die is nu supersnel en met pinch/zoom prima te gebruiken wat mij betreft doet hiermee een BlackBerry niet meer onder voor de andere smartphones op de markt en dat is wel eens anders geweest.
Connectiviteit
Alle bekende connectiviteit is aanwezig in de vorm van GSM/GPRS/EDGE/3G, ook Bluetooth en Wifi mogen niet ontbreken. Er is echter op dit vlak wel wat vernieuwd want de Torch kan nu ook overweg met 802.11n netwerken en de Bold doet er nog een schepje bovenop met de optie om zowel 2.4Ghz als 5Ghz wifi netwerken te ondersteunen. Dit komt uiteraard de snelheid van downloaden of streamen van informatie absoluut ten goede en met 802.11n gebruik je ook nog minder stroom. OS7 biedt ook nu makkelijk toegang tot de instellingen van je verbindingen en feitelijk heb je met 1x tappen al direct het overzicht voor je en vink je aan wat je wil gebruiken of stel je een nieuwe hotspot in.
Dit gaat dus erg gemakkelijk en eigenlijk heb ik altijd Bluetooth en Wifi aangevinkt en kom ik de dag net door op de BlackBerry. De BlackBerry gaat namelijk efficiënt om de ingeschakelde opties en ik merk het wel als ik ze helemaal uitschakel maar het is geen groot onderscheid. Wel nog jammer dat je de BlackBerry App World niet alleen met Wifi ingeschakeld kunt gebruiken. Je moet altijd ook de GSM/3G verbinding aan hebben staan maar RIM schijnt hier wel iets aan te gaan doen op korte termijn. Als ze dan ook gelijk de hotspot functionaliteit toevoegen ben ik helemaal blij. Die hotspot optie zal ook niet meer lang op zich laten wachten want de eerste gelekte Firmware versies circuleren nu al op internet.
GPS
Als je foto’s maakt kun je hieraan direct een GPS locatie koppelen of je kunt BlackBerry of Google maps gebruiken om beperkt te navigeren. Het is namelijk geen echte navigatie oplossing maar al wandelend door de de stad kan het een handig hulpmiddel zijn. De BlackBerry moet het verder doen zonder echte goede navigatie apps.
Verder heeft de GPS in de meeste gevallen redelijk snel een fix en ook bij het gebruik van andere apps zoals FourSquare of Facebook is de GPS functie goed geregeld.
NFC
Met Near Field Communicatie (alleen de Bold) kun je zonder fysiek contact informatie overdragen op korte afstand. Zo zou je in de toekomst je skipas data op je BlackBerry kunnen zetten en op wintersport met de BlackBerry de skilift in kunnen door deze voor een poortje te houden. Ook al je spaarpasjes of toegangspasje voor de Makro zou middels NFC gebruikt kunnen worden. Zover is het echter nog lang niet en de aanwezigheid van deze optie op de Bold 9900 is dan ook eigenlijk nog niet echt nuttig. Ik heb er in ieder geval nog helemaal niets mee kunnen doen.
Bluetooth
Bluetooth is eigenlijk nu niet meer dan een connectie optie die bijna geen problemen meer veroorzaakt. Het connecteren met mijn BT carkit in de auto is dan ook niet meer dan een formaliteit en zelfs het adresboek kan worden uitgelezen. Het mooie is zoals al eerder vermeld de manier waarop je BlackBerry met een BT verbinding omgaat als er geen ander gekoppeld device in de buurt is. Je hoeft dus zeker niet elke keer BT uit te schakelen om te voorkomen dat je toestel binnen een paar uur tijd helemaal lees.
Kompas
Nieuwe voor een BlackBerry Bold is de aanwezigheid van een kompas. Helaas vallen de mogelijkheden wat tegen want het werkt niet zoals je bijvoorbeeld van de iPhone gewend bent. Kaartje openen en kompas aantikken om vervolgens in de juiste richting lopen is er niet bij. Calibreren kan soms erg lang duren en dan sta je met je BlackBerry zwaaiend te wachten tot ie trilt om aan te geven dat de calibratie geslaagd is. Wat je wel kan doen is een punt op de kaart aangeven en dan aangeven dat je die kant op wil. Daarna verschijnt het kompas en kun je die kant oplopen……en dat dan zonder straat of andere aanduiding. Leuk voor in de bossen maar niet in de stad. Gelukkig is er wel de Wikitude app en die maakt dan op de juiste manier gebruik van het kompas. Aanwezigheid kompas ++ maar afwezigheid goede apps of toepassingen – -.
Multimedia
Met de BlackBerry Desktop Manager kun je eenvoudig syncen met iTunes en als je daar je muziek in hebt staan dan heb je die zo ook snel op het interne geheugen staan of op een microSD kaartje. Zelfs videocasts kunnen worden gesynchroniseerd alhoewel dit wel lang duurt. De BlackBerry heeft dan ook alles in huis om met multimedia aan de slag te gaan en ik ben dan ook erg tevreden maar het is wel nog steeds allemaal erg basic. Op je iPhone koop je alles wat los en vast zit qua muziek en haal je alles via Wifi binnen en dat is op de BlackBerry geen optie. Wel is er recent Spotify voor de BlackBerry aangekondigd en kun je nu al een test versie installeren. Zo heb je toch gemakkelijk je muziekcollectie bij de hand.
Als je fervent YouTube gebruiker bent dan is de zowel de Torch als de Bold meer dan geschikt om zelfs met alleen een 3G connectie tot je beschikking filmpjes te bekijken. Het scherm van de Bold is net groot genoeg om even wat multimedia beelden tot je te nemen en het scherm van de Torch is voor dit soort zaken helemaal ideaal qua afmetingen.
Camera
Een megapixel wonder zal de BlackBerry wel nooit worden maar met 5 Megapixel en 720HD opname mogelijkheden kunnen de Torch en Bold in ieder geval goed meekomen. Als ik zo nu en dan eens foto’s vergelijk met andere toestellen dan doen beide toestellen het zeker niet slecht. Soms iets beter en soms iets minder en blijkbaar heeft elke camera zo zijn ideale setting nodig om optimaal te presteren. Ik ben echter tevreden over de foto’s die ik kan maken en 720HD video valt ook niet tegen. Er is ook beeldstabilisatie mogelijk en daarmee kun je de kwaliteit van opnames flink verbeteren.
Voor het maken van foto’s zijn er ook heel wat opties maar in de meeste gevallen kies je voor de automatische settings. Het kan echter raadzaam zijn soms toch handmatig iets aan te passen want zo blijkt dat vooral in schemer of slecht verlichte omgevingen en bij snel bewegende objecten een handmatige instelling wonderen te doen.
Email en attachments
Email=BlackBerry wat mij betreft en ja ik weet dat push-email niet zo heel veel meer wil zeggen want als ik mail ontvang dan komt deze ook net zo snel binnen op mijn HTC, Apple of ander device maar het werkt gewoon zoveel lekkerder. Zoeken in verstuurde of ontvangen email gaat razendsnel, even iets in een folder gooien (mits je Exchange gebruikt) en ook bijsluiten van informatie het werkt voor mij net even wat makkelijker. Voor de Bold kun je ook nog de toetsen gebruiken om snel een email op te stellen of een reply all te doen of je gebruikt de spatie om naar een volgende pagina qua tekst te gaan (wil je ook deze snelkoppelingen gebruiken? Klik dan hier
). Bij de Torch gaat dit dus via de opties op je scherm en dan blijkt de Bold juist hierdoor net wat effectiever om te gaan met dit onderdeel.
Ook in OS7 zijn er de handige zaken terug te vinden zoals we die bij OS6 zagen zoals je contactpersoon historie qua email en SMS. Zijn er bijlagen bijgesloten dan is daarvoor Documents to Go als toepassing op je Bold aanwezig. Daarmee kun je de bekende office documenten openen maar je kunt ze net zo makkelijk even bewerken alhoewel dat op het kleine scherm altijd een beetje behelpen blijft. Ook andere bijlagen zoals PDF, afbeeldingen, etc. zijn prima te gebruiken.
Er valt echter toch ook nog wel iets te wensen want echt synchroniseren van bijvoorbeeld Gmail wil nog niet echt lukken. Berichten die ik van mijn BlackBerry verwijder zijn wel keurig weg als ik inlog op Gmail of op mijn Mac maar andersom blijven ze op de BB gewoon staan. Dit zou toch gewoon beter moeten. En ook sinds mijn vorige review van de Bold 9780 is het werken met meerdere Google agenda’s nog steeds niet mogelijk op de BlackBerry. Je krijgt wel per account een agenda maar je kunt dus niet meerdere Gmail agenda’s gebruiken.
Applicaties
Een applicatie wonder zal de BlackBerry niet gaan worden en ook het lange wachten op apps die al lang voor iPhone en Android gebruikers beschikbaar zijn zal zeker frustrerend zijn. Zo kwam ABN AMRO pas veel later met hun nieuwe bankieren app en heeft Spotify ook erg lang op zich laten wachten. Als je echter genoegen neemt met de basics dan is er genoeg om lekker mee te werken. Neem Twitter of Facebook of BlackBerry Travel, allemaal prima apps zonder teveel opsmuk en lekker in het gebruik. Ook tref je op mijn BlackBerry apps aan zoals Dropbox, Shazam, Wikitude en British Airways aan. Mijn meest favoriete apps zijn echter meer tooltjes en zo is Quicklaunch fantastisch om nog sneller apps te starten middels een klein menuutje dat bij mij verschijnt na een druk op de programmeerbare knop. Verder maak ik ook maximaal gebruik van de BeBuzz om mijn Facebook, BBM, Mail en andere berichten met een ander kleur LED te herkennen. Ideaal.
Check dus zeker even AppWorld om een beeld te krijgen van wat er allemaal verkrijgbaar is en focus dus vooral op je core eisen en vergeet alle geweldige shooters of andere strategy games want die zijn er simpelweg niet voor je BlackBerry.
OS7
OS7 laat een aantal visuele verbeteringen zien maar wat er echt niet is zal niet iedereen direct weten te ontdekken. Volgens de “geleerden” is de browser 40% sneller dan in OS en 100% sneller dan in OS5. Niet verwonderlijk want de browser was eigenlijk niet fatsoenlijk te gebruiken. Met OS7 is dit dus flink aangepakt en is browsen weer leuk en kun je rustig eens een wedstrijdje houden met een iPhone 4 gebruiker. Er zijn daarnaast meer BlackBerry apps
present. Zo is nu Document to Go Premium standaard op je BlackBerry aanwezig en ook Social Feeds 2.0 mag niet ontbreken om gemakkelijk bij te blijven met Twitter en Facebook. Ook RSS feeds kun je zo makkelijk lezen maar helaas geen import functie. Andere handige apps die je direct gratis kunt gebruiken zijn BlackBerry Protect en BlackBerry Messenger 6.
Meer verbeteringen zijn:
HTML5 video
Flash is zo 2010 dus waarom dan geen HTML5 ondersteuning. Onder andere YouTube heeft dit al standaard in gebruik en met je BlackBerry werkt dit nu ook soepel dus probeer maar eens videojs.com en test het zelf.
BlackBerry ID
Met je BlackBerry ID is er maar 1 login nodig om toegang te krijgen tot apps, sites, services en applicaties. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om ook als je wisselt van toestel je gegevens weer snel bij de hand te hebben
Stemgestuurde Universal Search
En het is geen Siri maar een kleine toevoeging zodat je zoekopdrachten niet meer hoeft te typen. Hiervoor tap je op de zoekbalk en dan op het microfoontje en dan mag je (wel in het Engels) zeggen wat je zoekt. Dan verschijnt er een lijst met resultaten en kun je de app of google search opdracht openen. Werkt in de basis wel ok maar erg handig is het niet want je moet altijd een handeling op het scherm verrichten en geen NL ondersteuning helpt natuurlijk ook niet.
Liquid Graphics
Klinkt spannend maar dit zit eigenlijk onder de motorkap van je BlackBerry. De rekensnelheid van je BlackBerry en OpenGL2 zorgen dat alles op je thuisscherm lekker soepel gaat. En ja je merkt het verschil direct met een OS6 toestel maar om het nu Liquid Graphics te noemen?
Toestel wisselen
De Devic Switch toepassing is een welkome aanvulling en laat je applicatie data opslaan op je geheugenkaart en kun je later op je nieuwe toestel dus weer overzetten.
Smart Accessories
Hier kun je bij het gebruik van specifieke accessoires instellingen hiervoor doen die na het koppelen moeten worden uitgevoerd.
Zoekmachines instellen
Wil je meer dan alleen standaard in Google zoeken met je browser dan kun je in de Browser instellingen terecht bij Manage Search Engines. Hier stel je dan bijvoorbeeld of Bing of Wikipedia om de wat je typt daar direct te zoeken.
Er is dus genoeg nieuws te ontdekken maar het zit wel wat verstopt in sommige gevallen. Het meest opvallende is de algemene performance en het lekker snel kunnen wisselen tussen apps en toepassingen die ook soepel werken.
Voor wie
Zoals je wellicht al hebt kunnen opmaken is de BlackBerry niet voor iedereen weggelegd. Ben je verzot op gamen en wil je elke dag de nieuwste apps zoeken en installeren dan moet je niet met een BlackBerry aan de slag. Wil je echter een toestel met focus waarbij een aantal core apps op je lijstje staan en voor de rest gemak en efficiënt aan de slag met je toestel gaan belangrijk dan is de BlackBerry zeker geschikt.
In deze dubbel review zijn er aantal aspecten voorbij gekomen waar de Torch het beter doet maar ook de Bold heeft zo zijn eigen voordelen. Overall denk ik dat de Bold de betere BlackBerry is en meer te bieden heeft en ook dichter bij hetgeen staat waar BlackBerry groot mee is geworden. De Torch is zeker geen slecht toestel en zit goed in elkaar maar met het virtuele toetsenbord is het toch af en toe wat behelpen. Het grotere scherm is een flink voordeel maar zonder veel mooie apps is er nog net niet genoeg uit te halen. Ook moet je als gebruikers bereid zijn een BlackBerry abonnement af te sluiten want met alleen een databundel is een BlackBerry nog steeds waardeloos. Dit hoeft tegenwoordig niet altijd een bezwaar te zijn qua prijs want ook een iPhone wordt met een specifieke bundel verkocht maar die is dan wel weer in een ander toestel te gebruiken.
OS7 is weer een klein stapje voor RIM in de goede richting en de core apps blijven uitstekend presteren. Doordat er keuze is uit de diverse toestellen met elk hun eigen voordelen zal BlackBerry zeker bij de pingende jeugd nog even voorruit kunnen. Wel is het zaak voor RIM om met die Apps meer te gaan doen want hoe mooi het scherm en hoe snel de processor ook is zonder goede apps blijf je toch iets missen.
Conclusie
Tot op heden ben ik altijd weer bij mijn BlackBerry terug gekomen als Smartphone. Tal van kleine zaken (LED, profielen, snel typen, etc.) zorgen er voor mij voor dat dit mijn favoriete toestel blijft. Ook heb ik nog een iPhone die ik vooral gebruik voor multimedia (videocasts en podcasts) maar voor de rest doe ik er weinig mee en is mijn iPad vooral voor zakelijk gebruik voor het maken van aantekeningen en in de weekends voor de fun apps. WP7 kon me zeker ook goed bevallen maar ik mis dan toch weer mijn toetsenbordje dus een mooi WP7 toestel met keyboard zou me zeker kunnen overhalen. Echter terug naar de keuze tussen de Torch en de Bold dan moet ik toch de Bold 9900 de voorkeur geven. Zelfs al zou je in theorie het toetsenbord weglaten dan blijft de Bold op diverse onderdelen beter presteren dan de Torch.
Positief
-
Universal search
-
LED indicator
-
Goede en snelle browser
-
Goed reagerende touchscreens
-
User Interface is basic maar werkt lekker
-
Scherm in zonlicht prima te bekijken
-
Basic apps die efficient werken
-
Bold heeft een super prettig toetsenbord
-
Torch heeft een degelijk design dat een stootje kan hebben
Verbeterpunten
-
Weinig fun applicaties zoals mooie grafische games en apps worden niet altijd voor BlackBerry ontwikkeld (iOS, Android, WP7 only)
-
Kompas functie van de Bold is zeer matig en NFC nog niet echt bruikbaar
-
Scherm van de Torch is niet "zwart genoeg"
-
Geen verzonken toetsen bij de Torch
-
Geen microSIM maar "old skool" grotere SIM nodig
Deze review is geschreven door Roel Martens namens Pocketinfo. De gehele review is hier te lezen op Pocketinfo.
Helaas vergeet je een zeer belangrijk hoofdstuk: de batterij. Ik heb de 9900 en ik vind dat de batterij te zwak is. Ook is een veel gehoorde klacht over de 9900 dat de calendar zeer onpraktisch is, iets wat ik zelf ook érg jammer vind. Los van die twee stevige pijnpunten is de 9900 een goed toestel voor mensen die vastgeroest zitten aan Blackberry (zoals ik).